Un program antiterorist implimentat de George W. Bush a fost ineficient – raport al Senatului

Un program antiterorist implimentat de George W. Bush a fost ineficient – raport al Senatului

Un program destinat luptei împotriva terorismului implimentat de George W. Bush şi care ar fi costat aproximativ 1,4 miliarde de dolari s-a dovedit ineficient potrivit unui studiu al Senatului american, care a declanşat un val de critici severe miercuri.

Potrivit mediafax.ro, departamentul de Securitate Internă a fost însărcinat să implimenteze o reţea de 77 de „centre de selecţie” pentru a îmbunătăţi transmiterea informaţiilor sensibile ca urmare a atacurilor din 11 septembrie.

„Cu toate acestea, o anchetă a demonstrat că activitatea Departamentul de Securitate Internă nu a permis strângerea unor informaţii utile pentru a contribui la eforturile de luptă împotriva terorismului3”, subliniază raportul realizat de către o echipă din cadrul Comisiei pentru Securitate Internă din Senat.

Preşedintele George W. Bush şi-a dat acordul pentru acest program lansat în 2003 şi succesorul său Barack Obama l-a continuat pentru „a îmbunătăţi selecţia de informaţii” în scopul de a lupta împotriva activităţilor teroriste în ţară.

Dar echipa senatorială a constatat că agenţii care activau în acest program transmiteau „adeseori rapoarte de calitate proastă, rare ca interval de timp, care puteau chiar pune în pericol libertăţile cetăţenilor (…) iar uneori nu aveau nimic de-a face cu terorismul”.

Raportul de 141 de pagini a declanşat critici din partea senatorului independent Joe Lieberman, care conduce Comisia pentru Securitate Internă. Acesta a afirmat că este „puternic” în dezacord cu concluziile anchetei.

Aceste elemente „nu corespund raportului oficial, care arată că centrele de selecţie au jucat un rol important în multe cazuri recente de luptă împotriva terorismului”, potrivit lui.

Senatorul republican John McCain a regretat la rândul său „remarcabilul grad de ineficienţă, de inaptitudine şi de dezordine” al programului analizat de către raportul senatorial.
Imagine: AFP / MediafaxFoto