Lungeşte, Doamne, boala până s-a coace poama

Lungeşte, Doamne, boala până s-a coace poama

Ignat a ajuns la pensie sănătos și vânjos bărbat, dar iată că de vreo doi ani încoace nu știu ce s-a întâmplat cu dânsul că și-a pierdut pofta de mâncare și slăbește văzând cu ochii. Toți sunt îngrijorați, dar mai ales copiii. Ei l-au dus şi pe la medici, dar nu i-au găsit aceia nici o boală serioasă, tot schimbări de vârstă.

Nevasta lui Ignat, Larisa, are o părere despre ce se întâmplă care pare să explice într-un fel starea în care se află bărbatul ei. Când făcea Ignat armata undeva prin Rusia, slujea cu el și un georgian, pe care l-a scăpat Ignat de la înec. În timpul unor exerciții militare trebuia să treacă printr-o vâltoare, un râu de munte, şi georgianul nu înota prea bine. Când a observat Ignat că georgianul a dispărut sub ape, n-a stat mult la gânduri și s-a lăsat la fund să-și scoată camaradul.

Şi-a salvat camaradul de la înec

Pe celălalt mal, sergentul lor a observat că lipsesc doi soldați la numărătoare. Și-au aruncat ochii deasupra apei și i-au văzut cum se zbat să ajungă la mal cei doi. Firește că au sărit în ajutor și alții, dar georgianul știa că, dacă n-ar fi fost Ignat în preajmă, maică-sa ar fi trebuit să se pregătească de înmormântare… După întâmplarea asta s-au luat frați de cruce și au rămas prieteni pentru totdeauna.
Au devenit atât de apropiați încât au decis că, dacă se însoară și li se nasc băieți și fete, unul din băieții georgianului să o ia de nevastă o fată de-a lui Ignat. Atunci, în tinerețe, când trăiau în marea uniune, lucrul acesta le părea firesc și chiar romantic. Dar uite că, până acum 25 de ani, în familiile lor s-au născut doar fete – patru la Ignat, două la georgian. După destrămarea Uniunii Sovietice și cei doi frați de cruce s-au înstrăinat. La început își mai telefonau și se felicitau cu prilejul jubileelor, la mari sărbători religioase, apoi au încetat să mai facă și lucrul acesta.

Moldoveanul şi georgianul s-au luat fraţi de cruce

Nu le mai părea fericită ideea să-și căsătorească copiii, deși în 1980 georgianului i-a născut în sfârșit nevasta un băiat, lucru pe care l-a aflat și Ignat, căci nu putea fratele lui de cruce să nu-i spună bucuria. Dar ce n-a mai știut georgianul e că, peste cinci ani de la acel eveniment fericit în familia sa, Ignat s-a mai ales cu o fată, a cincea la număr, și era frumoasă foc – luase ce era mai bun din familiile ambilor părinți. Zic, georgianul n-a mai aflat că fratele lui de cruce mai are o fată aproape de vârsta lui fecioru-său.
Trăiau mult prea departe și comunicau rar de tot. În ultimii zece ani în genere nu mai știau nimic unul de altul. Și apoi s-a gândit Ignat la ce naiba s-o dea pe Mădălina lui unui necunoscut, căci de fapt frații de cruce după armată nu s-au mai întâlnit niciodată. Deci nu l-a anunțat că i s-a născut o fată, iar celelalte, de care știa georgianul, erau cu mult mai mari decât fiul lui. Iată de ce nevasta lui Ignat presupunea că de la mustrările de conștiință i se trăgea boala lui bărbatu-său. Slăbea văzând cu ochii și nu avea nicio patologie care să explice fenomenul.

Cei doi camarazi promit să se încuscrească

Prin 2005, când moldovenii noştri au împânzit lumea largă în căutare de lucru, şi Mădălina lui Ignat, cum a pus mâna pe 21 de ani, a plecat în Grecia. Muncea acolo o soră de-a mamei sale și s-a gândit fata că poate norocul său e undeva în lume, la o răscruce de drumuri unde se întâlnesc seminții de prin cele patru colțuri ale pământului. Lucra menajeră într-o familie de greci și se împăca de minune cu angajatorii. Nu aveau copii patronii ei și, poate în dorul lor, s-au și legat sufletește de Mădălina, care era frumoasă, vă spuneam, și foarte veselă la caracter.
Lucra de acum trei ani în familia grecilor când iată că le vine în ospeție o rudă de departe, tot cu gândul să rămână în țara lor la lucru și, dacă va avea noroc, să-și deschidă acolo și o mică afacere. Era un tânăr georgian înalt și frumos, pus mereu pe glume. Așa a aflat Mădălina că stăpâna ei are rude în Georgia și că de fapt a ajuns grecoaică după măritiş.

Mădălina lui Ignat ajunge în Grecia

L-a întâlnit pe soțul ei la Moscova, unde lucra pe atunci translatoare la o agenție de turism, și, însoțind un grup de greci care vizitau Rusia, s-a îndrăgostit de viitorul ei soț de la prima vedere. E adevărat, până a-i deveni soție au trecut ceva anișori, dar a reușit până la urmă să ajungă lângă iubitul ei. Atâta nenoroc au ei – nu le-a dat Domnul copii. Zic, tânărul georgian nu era chior și nici prost. A pus ochii pe Mădălina noastră cea bălaie la față, cu trup mlădios și veselă cum nu era alta alături de ea.

Se gândea s-o iubească în patul lui și să n-o împartă cu nimeni cât va fi el stăpân pe dânsa. Dar nici Mădălina nu era naivă, bănuia ce gânduri îi poartă Alex, căci așa-i spunea georgianului – Alexandru. Fata îl ademenea, dar în mâini nu i se dădea. Îl tot lua peste picior, îl mințea că e măritată și că în Moldova o așteaptă un fecioraș și un soț frumos și harnic, la care georgianul o întreba: dar unde ți-i verigheta? Am pierdut-o și, la urma urmei, ce-ți pasă, i-o întorcea Mădălina, oricum n-ai de gând să te căsătorești cu mine.

Alex o cucereşte pe Mădălina

Ambii se țineau mari și tari și nici să bănuiască la ce necazuri în dragoste pot duce jocurile de-a ispita. Pentru că, de la un timp, i s-a părut Mădălinei că-l poate pierde pe georgian dacă nu cedează un pic. Așa că au pornit să iasă la distracții împreună, se sărutau prin ungherele casei și tânărul prinsese la curaj – acuși-acuși o aduce și în patul lui. Pentru că de fapt acesta-i era gândul!
S-a întâmplat și treaba asta într-o zi și a descoperit Alex că Mădălina n-a cunoscut alt bărbat înaintea lui. Zic, georgianului i-a plăcut relația în care se angajase fără condiții, nu avea tânărul gânduri de însurătoare, dar altfel credea Mădălina. Nu peste mult timp, trecuseră vreo opt luni de când se iubeau cu patimă, află Alex că e pe cale să devină tătic. Să înnebuneşti nu alta! Nu avea poftă de însurătoare.

Grecii îi propun să le dea lor copilul ce se va naşte

Chiar dacă s-ar fi gândit la așa ceva, numai una din Georgia i-ar fi putut sta alături la cununie, și nu una care i-a căzut în palme atât de ușor. Astăzi este a lui muierea, dar mâine poate fi și a altuia! I-a și spus-o Mădălinei, care, în naivitatea ei, spera să-l bucure cu vestea asta și să-l determine s-o ia de nevastă. Dacă a văzut că nu-l poate convinge pe Alex, s-a adresat stăpânei, care-i era rudă, să-l înduplece ea, până la el, i se plângea fata, n-am avut alt bărbat…
Angajatoarea i-a propus însă o altă soluție: trăiește la noi și mai departe, naște copilul și noi îl înfiem. Vom avea grijă de tine și micuț. Dacă și până atunci grecii țineau la Mădălina, apoi ce să vă spun cum o iubeau de când au aflat că e gravidă!!! Fiică să le fi fost și nu ar fi putut s-o îndrăgească mai mult. Iubitul Mădălinei s-a mutat în altă parte de la rudele lui, firește că pierduse orice interes pentru Mădălina, dar fetei nu-i mai păsa… Așa zicea ea, mândră fiind peste poate. De fapt, i se rupea inima de jele și de rușine. Și-apoi, îl iubea pe Alex și ar fi dat orice să-l aibă alături, chiar dacă n-o lua de nevastă.

Georgianul fuge de obligaţii

Ar fi fost gata să fie cu el în orice condiții! El însă se mutase în gazdă nu departe de ei și, când se întâlneau prin cartier, o saluta rece și-și căuta de drum. Când sarcina Mădălinei nu se mai putea ascunde, toți din cartier urmăreau cu interes ce-o să se întâmple mai departe. Dacă-l întâlneau pe Alex, îl felicitau că va avea un băiat, se știa de acum treaba asta, dacă o întâlneau pe Mădălina, o ajutau să ducă cumpărăturile acasă și o însoțeau oriunde se ducea tânăra. Cât de mult se schimbă atitudinea oamenilor când în preajma lor este o femeie însărcinată! Devin mai atenți, mai grijulii, mai gingași nu știu cum…
Ceea ce nu v-am spus e că Mădălina le-a scris părinților despre ce i s-a întâmplat și că are de gând să lase băiatul pe care urma să-l nască grecilor, care vor să-l înfieze cu tot dinadinsul. Ignat nu-și încăpea în piele de supărare. A sunat fata și a chemat-o acasă, cum să lase el un nepot să-l crească alții și să le spună unor străini mamă și tată!? În veci așa ceva n-o să fie!

Se împlineşte jurământul camarazilor: copiii lor se căsătoresc

Și-a chemat fata acasă până a i se naște nepotul. Nu-ți face griji, îl creștem noi, dacă ai să te măriți și n-o vrea ginerele meu să educe copil din flori. Așa că, într-o zi, Mădălina și-a strâns cele câteva lucruşoare pe care le avea, banii agonisiţi din munca ei și a ieșit din casa grecilor, lăsându-le o scrisorică: „Mă scuzaţi, nu vă pot lăsa copilul. Mă întorc acasă să-i găsesc un tată. Mădălina”.
Firește că a fost necaz mare, grecii erau gata să vină în Moldova după copil, dar s-au liniștit. L-au anunțat totuși pe Alex că Mădălina a plecat acasă să se mărite, să-i dea copilului ei un tată. Ce s-a produs în mintea și sufletul lui Alex nu vă pot spune, dar tot în ziua aceea s-a interesat de adresa fetei în Moldova și, la o săptămână, a pornit după fată și copil. Ajuns în satul fetei, a cerut-o de nevastă. Le-a scris și părinților că se însoară cu o moldoveancă şi că în data cutare va fi şi nunta, le-a trimis și bani de drum, dacă vor să vină la petrecere. Răspuns n-a primit de la dânșii, dar chiar în ziua nunții în fața porții lui Ignat s-a oprit un autocar, din care au ieșit rudele lui Alex.
Dar nu asta a fost surpriza: socrul mare era chiar fratele de cruce al lui Ignat… Să vezi întâmplare, să auzi și să nu crezi!!!

Vizualizări: 2695

4 Comentarii

  • de
    2 octombrie 2012 | Permalink |

    mai mare prostie n-ati putea alcatui?!!

  • Nume
    2 octombrie 2012 | Permalink |

    mda… putin verosimil …

  • mda
    3 octombrie 2012 | Permalink |

    crizà de subiecte,deacum scriu ceea ce viseazà noapte.

  • ihalainin
    5 octombrie 2012 | Permalink |

    iar bobina cu minciunele cu sfirsit ca-n povesti :) :)

Comentează