Primul lot de ajutor umanitar promis de România cetăţenilor R. Moldova aflaţi în dificultate a ajuns joi la Chişinău

Primul lot de ajutor umanitar promis de România cetăţenilor R. Moldova aflaţi în dificultate a ajuns joi la Chişinău

Cele 203 tone de zahăr românesc urmează a fi distribuite în viitorul apropiat şcolilor, grădiniţelor, instituţiilor care oferă asistenţă socială bătrânilor, precum şi persoanelor defavorizate. Nouă tiruri încărcate la Bacău cu 203 tone de zahăr din rezervele de stat ale României au ajuns joi la Chişinău, unde au fost depozitate la Agenţia Naţională pentru Rezerve Materiale a R. Moldova. În următoarea săptămână, la Chişinău vor mai sosi încă cinci transporturi de tiruri cu zahăr, care va completa rezervele de stat ale R. Moldova, după distribuţia acestui produs categoriilor menţionate.

După care, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, „vom proceda la transportarea cutiilor individuale de alimente care se pregătesc în momentul de faţă în România pentru persoanele defavorizate din R. Moldova. Vom încheia operaţiunea cu transportul a peste 16 mii de tone de păcură din România pentru rezervele R. Moldova, în situaţii de urgenţă”.

„Criza economică nu loveşte pe toată lumea în acelaşi fel. Există categorii de cetăţeni mai afectate de criza economică şi cred că e firesc ca România să-şi declare solidaritatea cu R. Moldova şi cu aceste categorii de cetăţeni”, a spus ambasadorul, mulţumindu-le autorităţilor de la Chişinău pentru colaborare. Având în vedere că acest ajutor este acordat din fondurile publice româneşti, Lazurca a menţionat că Ambasada României la Chişinău va monitoriza această operaţiune de la început până la încheiere. „Vom proceda pe încredere, dar ne vom asigura că destinatarii vor beneficia de aceste ajutoare”, a spus oficialul român.

Gheorghe Brega, viceprim-ministru al R. Moldova, a mulţumit ambasadorului Lazurca pentru conlucrare şi înţelegere. „Vreau să mulţumesc poporului din partea dreaptă a Prutului şi Guvernului de la Bucureşti pentru ajutorul acordat. Ţineţi minte că dl prim-ministru a spus în cadrul vizitei de la Bucureşti că acum a înţeles ce înseamnă prietenul la nevoie se cunoaşte? Aş adăuga că sângele apă nu se face. Noi le mulţumim fraţilor, noi, poporul de pe ambele maluri ale Prutului, suntem obligaţi să ne ajutăm unul pe altul pentru că avem acelaşi grai, avem aceeaşi tradiţie, aceeaşi cultură. Pe noi nu ne desparte nimic decât însuşi Prutul”, a spus Brega.

Totodată, vicepremierul a menţionat că nicio ţară nu a ajutat R. Moldova din 1990 până acum cum a făcut-o România: „Mă închin şi mulţumesc foarte mult poporului din partea dreaptă a Prutului”.

Nadea Roşcovanu

Comentează