Capitala Italiei are pentru prima oară o femeie primar. Virginia Raggi a fost aleasă la conducerea Primăriei Romei

Capitala Italiei are pentru prima oară o femeie primar. Virginia Raggi a fost aleasă la conducerea Primăriei Romei

Candidata populistă a Mișcării 5 Stele, Virginia Raggi, a fost aleasă la conducerea Primăriei Romei, o premieră pentru o femeie. Reușita sa în cadrul alegerilor locale din Italia reprezintă, însă, o lovitură dură pentru Partidul Democrat (PD), condus de premierul Italiei, Matteo Renzi, transmit AFP și BBC News, citat de libertatea.ro

Rezultatele parțiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD.

Virginia Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani, era puțin cunoscută în urmă cu câteva luni. Acum, ea a promis că va fi un primar pentru toți locuitorii Romei și că „o nouă eră începe”.

La Torino, o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exercițiu Piero Fassino, o personalitate a PD. În schimb, partidul condus de Matteo Renzi a reușit să câștige la Milano, capitala economică a țării, dar și în Bologna.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea țării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experiența sa ca primar al Florenței. Mișcarea 5 Stele a fost fondată în 2009 de comediantul Beppe Grillo.