Cine trage sforile pentru Plahotniuc la Bucureşti

România nu va împrumuta niciun ban R. Moldova până când aceasta nu va îndeplini condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional

foto gov.md

Totul rămâne neschimbat. România nu va împrumuta niciun ban R. Moldova până când aceasta nu va semna un acord cu FMI. Această precizare se impune după ce Parlamentul R. Moldova a mai scos o minciună, conform căreia Guvernul României ar fi demarat procedura tehnică pentru acordarea primei tranşe, 60 de mil. de euro, din împrumutul în valoare de 150 de mil. pentru R. Moldova.

Miercuri dimineaţă, 15 mai, în timpul vizitei preşedintelui Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, la Bucureşti, Serviciul de presă al legislativului de la Chişinău a emis un comunicat potrivit căruia Guvernul României a declanşat „procedura tehnică pentru acordarea primei tranşe din împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova”.

Serviciul de lustruire

Acelaşi comunicat arată elogiul adus autorităţilor române Chişinăului pentru demersul acestuia în domeniul implementării reformelor. „Guvernul României a declanşat procedura tehnică pentru acordarea primei tranşe din împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova. Anunţul a fost făcut de către prim-ministrul român, Dacian Cioloş, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu. […]De asemenea, premierul de la Bucureşti a salutat iniţiativele pozitive obţinute de către autorităţile de la Chişinău privind realizarea Foii de parcurs”, se menţionează în comunicatul legislativului moldovenesc.

„La Bucureşti există pluralism politic real: Parlamentul dominat de PSD (aliat oficial al PDM) doreşte eliberarea urgentă şi fără condiţii a tranşelor şi pune presiune pe guvern; guvernul e mai rezervat şi se tine de condiţionalităţi. Cum însă R. Moldova nu este un subiect foarte important în politica românească, parlamentul nu va merge până la forţarea mâinii guvernului pe această temă”, a opinat comentatorul Sorin Ioniţă.

Solicitată de „Evenimentul Zilei”, consilierul de stat al Guvernului României, Anca Păduraru, a infirmat informaţia precum că autorităţile de la Bucureşti ar intenţiona să acorde prima tranşă din împrumut, 60 mil. de euro. Aceasta a precizat că discuţiile dintre premierul român şi spicherul moldovean s-au desfăşurat în termenii şi condiţiile impuse de FMI pentru semnarea unui acord de împrumut.

Dragnea, avocatul lui Plahotniuc

În consecinţă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că guvernul Filip, „prin acţiunile sale, a stabilizat situaţia din R. Moldova. A pus ţara pe calea reformelor. Nu se pot face reforme într-o zi. Atitudinea Guvernului din România este incorectă pentru că în modul în care am hotărât să ajutăm această ţară, ajutorul trebuie să ajungă atunci când are aceasta nevoie, şi nu când poate fi prea târziu sau când nu ar mai putea să aibă nevoie. De ce să nu ducem la capăt o acţiune pe care am aprobat-o şi care a fost gândită bine?”, a afirmat Dragnea. Trebuie menţionat că Liviu Dragnea este un politician implicat în mai multe scandaluri de corupţie.

Se ştie că PDM, cu susţinerea PSD, urmăreşte contractarea acestui împrumut fără condiţiile stabilite de către FMI. În acest scop, democraţii moldoveni mizează pe sprijinul social-democraţilor din dreapta Prutului. Între cele două formaţiuni există relaţii strânse determinate de interesele comune ale liderilor celor două formaţiuni. Potrivit generalului Ion Costaş, relaţia dintre Ponta şi Plahotniuc este cunoscută de toată lumea. „Ştim cu toţii că atunci când Ponta vizitează R. Moldova, se întâlneşte mai întâi cu Plahotniuc. Ponta este primit la hotelul lui Plahotniuc. Cât a fost PSD la guvernare, această relaţie s-a manifestat prin afaceri comune, în special relaţii particulare cu conducerea PSD-ului”, ne-a declarat Costaş.

„Decizia imediată” nu s-a luat

Comentatorul politic Sorin Ioniţă a ţinut să precizeze pentru JURNAL că Parlamentul României a aprobat o lege cadru pentru împrumutul de 150 mil. de euro, iar eliberarea primei tranşe de 60 mil. de euro va fi operată printr-o hotărâre de Guvern, care nu a fost încă emisă. „Guvernul României evaluează în prezent îndeplinirea condiţiilor împrumutului, iar evaluarea s-a făcut cam în proporţie de 60%. Deci, ‚decizia imediată’ nu s-a luat”, a precizat expertul.

În ce priveşte relaţia PDM-PSD, acesta a menţionat: „La Bucureşti există pluralism politic real: Parlamentul dominat de PSD (aliat oficial al PDM) doreşte eliberarea urgentă şi fără condiţii a tranşelor şi pune presiune pe guvern; guvernul e mai rezervat şi se ţine de condiţionalităţi. Cum însă R. Moldova nu este un subiect foarte important în politica românească, parlamentul nu va merge până la forţarea mâinii guvernului pe această temă, altele sunt mizele politice la Bucureşti”.

În ce priveşte conţinutul comunicatului emis de legislativul moldovenesc, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menţionat că, „în R. Moldova, serviciile de presă sunt percepute nu ca servicii de comunicare publică onestă, ci ca servicii de lustruire a imaginii conducătorului şi/sau a partidului politic pe care acesta îl reprezintă. Scopul comunicatului a fost mai curând să ne relateze, pe un ton laudativ uşor camuflat, despre realizările actualei guvernări şi despre susţinerea aproape necondiţionată din partea Guvernului României”.

Ilie Gulca