De ce trag clopotele, Liuda?

De ce trag clopotele, Liuda?

Au fost date publicității rezultatele unui nou sondaj sociologic. Potrivit acestui studiu, niciun partid parlamentar de azi, cu excepția lui Dodon, nu accede în viitorul legislativ. Niciunul! Judecând după cifrele pe care le-am văzut cu toții, asta nu mai este un clinchet de clopoțel sunat la urechea actualei guvernări. E chiar bubuitul unui ditamai clopot. Parafrazându-l pe nea Iancu, ne vine și nouă a întreba: „De ce trag clopotele, Liuda?”.

Ce semnifică cifrele din recentul sondaj? Dacă mâine ar avea loc alegeri, PLDM ar lua 0,5 la sută. Acest lucru înseamnă că Plahotniuc s-a ținut de cuvânt: l-a băgat pe Filat în pușcărie și i-a distrus partidul. PLDM a murit, este cât se poate de limpede. Putem întoarce fila.

Ceea ce nu e clar deloc e rezultatul obținut de PD – undeva în zona trei la sută. Iată acest lucru nu l-a prevăzut Plahotniuc! El a crezut că, anihilând PLDM-ul, își va întări propriul partid. El a fost sigur că va prelua votanții peledemiști. N-a fost să fie. Și nici nu avea cum să se întâmple astfel. Chiar dacă a cumpărat deputați, partide politice și oficiali de la București. Chiar dacă se laudă ca are 1000 de primari și un milion de consilieri. Chiar dacă a pus mâna pe toate cele mai importante instituții de stat și le spală oamenilor zilnic creierii prin intermediul televiziunilor lui toxice. Nimic, domnule! Totul a fost în zadar!

Concluzia pe care o putem trage e că oamenii s-au deșteptat și nu mai cred în ceea ce văd la televizoarele interlopului. Și chiar dacă va încerca să trișeze, să falsifice voturile la viitoarele alegeri, oricum – PD rămâne pe din afară.

Un alt lucru de învățat este soarta PL-ului. La viitoarele alegeri, liberalii ar lua cam unu la sută din sufragii. Această situație nu vă amintește de nimic? Mai ţineți minte că Liuda Roșca avea constant 10-12 procente din voturi? Cât a luat după ce a nimerit în buzunarul lui Voronin? Exact, în jur de un procent. Cât avea Liuda până a intra în cârdășie deschisă cu Plahotniuc? 10-12 la sută. Cât are acum? În jur de unu la sută. Așadar, de ce trag clopotele, Liuda?

Faptul că nici PPEM nu accede în Parlament ar putea avea o explicație care se numește Leancă. A trecut vâlva legată de show-urile din Parlament. S-a știrbit aureola lui Leancă de mare disident peledemist. Dimpotrivă, tot mai mult se vorbește despre implicarea criminală a lui Leancă în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Una peste alta, prestația absolut anemică a acestui partid și a acestui lider a făcut ca PPEM-ul să scadă de trei ori în sondaje.

PAS-ul Maiei Sandu a acumulat șase la sută și se află la limita trecerii. Ce să însemne acest fapt? PAS-ul ca partid încă nu există. PAS-ul nu s-a remarcat în nicio acțiune de amploare organizată cu propriile forțe. PAS a manifestat prudență maximă în evoluția protestatară din ultima vreme. De aici tragem concluzia că aceste șase la sută se datorează exclusiv Maiei Sandu. Imaginii pe care o are. În cazul în care nu vor urma acțiuni hotărâte, regresul va interveni implacabil. Cine pune la îndoială acest lucru nu are decât să revadă exemplul lui Leancă.

Platforma DA se menține constant la cota de 8-10 la sută. Lipsa progresului se datorează, probabil, asocierii cu Dodon și Usatîi. Dar acest handicap ar putea fi lichidat în campania electorală.

Cât privește mult trâmbițata victorie a forțelor proruse, e cam devreme de băut șampanie, vorba lui Voronin. Cumulat, Usatîi și Dodon ar avea cam 30 la sută din voturi. Asta nici pe departe nu constituie majoritatea în viitorul Parlament. Să nu uităm că aproape 40 la sută din alegători sunt indeciși. Mai mult ca probabil, acesta nu este electoratul prorus.

Concluzia: în cazul unor alegeri anticipate, Platforma DA, PAS-ul și încă un partid care va gestiona corect problematica Unirii (nu PNL-ul și nu Partidul Dreapta) vor constitui majoritatea parlamentară.

De ce trag clopotele, Liuda? De funie, mon cher!

Val BUTNARU

Comentează