Textierul Aurel Storin, autorul, șlagărului ”Lalele, lalele”, A MURIT

Textierul Aurel Storin, autorul, șlagărului ”Lalele, lalele”, A MURIT

Textierul, poetul și scriitorul Aurel Storin, autorul șlagărelor „Lalele, lalele” și „Să mori de dragoste rănită”, s-a stins din viață sâmbătă dimineața, potrivit unui comunicat de presă al Teatrului de Revistă Constantin Tănase remis duminică presei.

„Sâmbătă dis-de-dimineață dr. Aurel Storin, binecunoscutul textier (cine nu a fredonat măcar odată ‘Lalele, Lalele’), scriitor (ultima sa carte ‘Stela și Arșinel. O pereche fără pereche’ – editura Allfa a fost lansată în primăvara acestui an) și fost secretar literar artistic al Teatrului de Revistă ‘Constantin Tănase’ a trecut în neființă. Din acest moment revista românească, dar și peisajul cultural-artistic și muzical au devenit mai sărace”, menționează sursa citată.

Directorul Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”: „Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a pastra eleganța și frumusețea Revistei românești prin textele sale, prin cărțile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dăruit necondiționat nouă, tuturor!” – a spus Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Înmormântarea va avea loc luni, 9 noiembrie 2015, ora 12.00 la Cimitirul Evreiesc (Şos. Giurgiului – Eroii Revoluţiei), vis-a-vis de Cimitirul Bellu.

Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, marea majoritate devenite şlagãre, premiate la festivaluri şi fredonate de-a lungul timpului şi pânã astãzi de toatã lumea: „Lalele, lalele”, compus de Temistocle Popa şi interpretat de Luigi Ionescu, comediile muzicale „Bimbiricã”, „Salutãri de la Vasile” şi „Doctore, sunt al dumneavoastrã!”, de primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio?”.

A colaborat ca textier cu toți marii compozitori de muzicã ușoarã care, la rândul lor au încredințat creațiile devenite imediat șlagãre unor nume foarte cunoscute de la noi: Luigi Ionescu (Lalele, lalele” de Temistocle Popa), Angela Similea („Sã mori din dragoste rãnitã” de Marcel Dragomir, „Mã gândesc la dumneata” de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rãmâi şi nu pleca” de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine” de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii 1965, „Liniștea mea” de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada” de Radu Șerban), Dan Spãtaru („Prietene” de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat” de Petre Mihãescu), Mãdãlina Manole („Fãrã dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastrã” de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Sã știi cã nu e adevãrat” de Horia Moculescu, „Dacã nu erai tu” de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi” de Ion Cristinoiu, „Parfumul strãzilor” de Radu Șerban, „Serenadã” de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mîine” de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rãdulescu („Nu mai ştiu ce sã cred” de George Grigoriu, „Acasã” de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a nãscut la Bucureşti, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultãţii de Filologie a Universitãţii din Bucureşti. Din aprilie 1960 pânã în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România şi al UNITER, dar şi redactor-şef al revistei „Realitatea evreiascã”, publicaţie a Federaţiei Comunitãţilor Evreieşti din România.

A scris versuri, prozã, piese de teatru, eseuri, în publicaţii precum „Viaţa româneascã”, „România literarã”, „Luceafãrul”, „Adevãrul”, „Realitatea evreiascã” etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tanase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelenţã – pentru contribuţia adusã la afirmarea teatrului Fantasio – Constanţa, 1996 sau „Omul anului 2009″ al Centrului Cultural Israeliano-Român pentru cartea de versuri „Morminte cãlãtoare”.
Şi-a susţinut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universitãţii Bucuresti, teza de doctorat având numele „Teatrul românesc. Dimensiunea literarã”. Este autorul a peste 400 de texte muzicale.

Sursa: libertatea.ro

Foto: teatrultanase.ro

Comentează