„Povestea mâinilor care creează basme”

„Povestea mâinilor care creează basme”

Peste 300 de păpuși împletite în fibre vegetale au fost expuse la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală în cadrul expoziției aniversare a meșterului popular Natalia Cangea. Colecția cuprinde lucrări din pănuşi, papură, răchită, paie și, mai nou, din fân.

În prima zi a lunii octombrie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată expoziţia aniversară a meşterului împletitor în fibre vegetale Natalia Cangea, cu genericul „Povestea mâinilor care creează basme”.

„O lume vegetală complexă”

La cinci ani de la expoziţia precedentă, Natalia Cangea revine cu două colecții noi de păpuşi din fibre naturale și câteva obiecte din arhiva de acasă. Noile lucrări au, în medie, dimensiuni de jumătate de metru. Ca formă, întruchipează chipuri și corpuri omenești, vietăți acvatice, animale domestice etc.

La eveniment au fost prezenți familia, prietenii, conducerea muzeului, oaspeți de peste hotare, conducerea raionului Criuleni și persoane care îi apreciază munca.

 

cangea 2

 

Varvara Buzilă, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a relatat că de-a lungul activităţii sale, Natalia Cangea a început de la obiecte mici, de la figurine care încăpeau în podul palmei, iar odată cu experiența, cu stăpânirea altor tehnici, ajungem azi să ne bucurăm de o lume vegetală complexă.

Silvia Zăgoreanu, șefa secției Arte Tradiționale, CNCPPCI a declarat că activitatea Nataliei Cangea reiese din frumusețea sufletului pe care îl are. „Nu întâmplator ceea ce face este atât de frumos, de încântător. De la micile figurine pe care le făcea la început, astăzi a ajuns la figuri mult mai mari și, bănuiesc eu, doamna Cangea și-a propus să ajungă la zmeii creației”.

De 20 de ani în ascensiune

Unul dintre prietenii meşteriţei populare, Dumitru Costandachi, a pășit pragul Uniunii Meșterilor Populari, pe care actualmente în conduce, în 1995, împreună cu Natalia Cangea și de atunci au participat la toate întrunirile și expozițiile care au fost organizate nu doar în R.Moldova, dar și în alte ţări ale lumii. „De 20 de ani, această meșteriță a mers doar în ascensiune. De la începutul activității sale de împletire a pănușii cineva, acolo Sus, o ținea de mânuţă, probabil. Un înger sau bunul Dumnezeu i-a dat harul acesta de a confecționa păpuși”.

 

cangea 1

 

Şi Claudia Șerșun, de la secţia Cultură și turism Criuleni a ţinut s-o felicite pe autoare. „Ce poate să se mai întâmple? Cum ar putea Natalia să ne mai uimească? Credeam că pentru ceva mai frumos decât ceea ce a făcut nu mai este loc, dar iată surpriza pe care ne-a pregătit-o – această expoziție”.

Iar Toader Ignătescu, meșter popular, sculptor în lemn din Suceava, a declarat că meşteriţa de la Zolonceni are un stil propriu şi o pricepere de a da naştere unei poveşti: „Păpuşile Nataliei Cangea îmi aduc aminte de vorbele lui Brâncuşi: „Atunci când nu mai suntem copii, suntem deja morți”. Am rememorat copilăria mea, toate personajele din basme: am văzut broasca, fata cea cu vraja. Revin la ideea că lumea e plină de kitch-uri, de obiecte din plastic, iar acestea sunt total dăunătoare copiilor. Nu şi aceste lucrări din fibre vegetale”.

 

cangea 3

 

Natalia Cangea spune că nu se va opri aici și în viitor va veni cu noi colecții de păpuși.

Doritorii de a vizita expoziția o pot face în perioada de 1 octombrie-25 noiembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

 

Cristina PARFENI

 

Comentează