Se lichidează BEM-ul?

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a decis lichidarea celor trei bănci prin care cetăţenii R. Moldova au fost prădaţi de un miliard de dolari: BEM, Unibank şi Banca Socială. O declaraţie în acest sens a fost făcută de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, după şedinţa Comitetului pentru Stabilitate Financiară. Dacă acestea n-ar fi lichidate, spune el, R. Moldova ar suporta pierderi, doar prin intermediul BEM, de încă circa 4,5 miliarde de lei.

După şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, Drăguţanu a declarat că a depus încă în luna martie curent un plan privind modalitatea de lichidare a celor trei bănci la Comitetul pentru Stabilitate Financiară, dar nu s-a ajuns la un consens cu Guvernul. Deşi pe parcursul ultimilor trei ani cadrul legal de gestionare a crizelor financiare a fost modificat, acesta continuă să fie insuficient pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar. „Acest cadru legal i-a permis Guvernului Leancă şi Guvernului Gaburici să ia BNM, s-o agaţe într-un cui şi s-o ţină acolo ostatic”, a spus guvernatorul.

Justificarea lui Drăguţanu: „BNM a fost ostatică”

Acesta a dezvăluit că a informat Guvernul şi Preşedinţia încă din 2013 despre riscurile care planau asupra sistemului bancar. Problemele referitoare la plasamentele semnificative ale banilor de la BEM în Federaţia Rusă au fost discutate la câteva şedinţe ale Consiliului Suprem de Securitate, la Comitetul de Stabilitate Financiară, unde erau invitate inclusiv organele de anchetă pentru a vedea ce se poate întreprinde pentru a soluţiona această situaţie.

dragutan16.f.n.roscovanu„Totodată, din decembrie 2013 până în septembrie 2014, au fost cel puţin şapte misiuni importante ale Băncii Mondiale şi ale Fondului Monetar Internaţional în R. Moldova. Eu personal am participat la şedinţe cu reprezentanţii acesteia şi premierul Leancă. La fiecare întâlnire i se spunea că situaţia se agravează, dacă Guvernul nu oferă suport financiar BNM. Un reprezentant al misiunii l-a întrebat pe Iurie Leancă: „Nu vedeţi că vă este prădată ţara?” Dacă interveneam în luna ianuarie 2014, fără a avea garanţia Guvernului, BNM n-ar fi avut posibilitatea să ofere credite de urgenţă, fapt care ar fi dus la falimentarea celor trei bănci şi ar fi generat o catastrofă în întregul sistem bancar”, s-a justificat Drăguţanu.

Acesta a mai spus că, în acea perioadă, Iurie Leancă a avut mai multe întâlniri cu preşedintele Consiliului de Administrare al BEM, Ilan Shor. „Să spună Leancă, câte poveşti i-a spus domnul Shor despre plasamentele banilor de la BEM în Rusia, au fost poveşti pentru copii. În luna martie, i-am transmis planul de măsuri de mutare a pensiilor şi a conturilor trezoreriale de la aceste bănci la altele premierului Gaburici, altfel nu puteam retrage licenţa acestora fără a crea haos în societate. Era nevoie de o decizie a Guvernului în acest sens. Dar, din păcate, nu a urmat nicio reacţie în acest sens nici din partea Guvernului Gaburici”, a declarat guvernatorul.

Leancă: „A fost util tuturor celor care au muls sectorul bancar”

În replică, fostul premier Iurie Lencă a declarat că guvernatorul BNM dă dovadă „de un tupeu incredibil”. „În loc să răspundă în fața societăţii şi a organelor de drept pentru situația gravă în care se află sectorul bancar, el se lansează în declarații halucinante și justificări, în speranța că în felul acesta va acoperi furturile care s-au făcut sub conducerea sa în sectorul bancar. Acest om nu are calitatea morală și profesională să ocupe postul de guvernator. A știut să se facă util oricui a avut nevoie să mulgă sectorul bancar. Este inadmisibil că încă se află la conducerea celei mai importante instituții financiare din țară”, a opinat Leancă.

Am încercat să aflăm şi opinia fostului preşedinte al Consiliului de administrare BEM, Ilan Shor, actualul primar de Orhei. Acesta însă are telefonul deconectat şi nimeni din primărie nu ne-a putut spune cum l-am putea găsi.

Circa 15 miliarde de lei, furtul acoperit din buzunarul cetăţenilor

Dorin Drăguţanu susţine că lichidarea celor trei bănci va costa statul 14 miliarde 840 de milioane de lei, bani care deja au fost oferiţi în calitate de garanţii de către Guvern după furtul miliardului de dolari. Plăţile de pensii şi alte plăţi sociale vor fi transferate de la BEM la „Poşta Moldovei”. Conturile trezoreriale ale instituţiilor statului vor fi mutate la alte bănci şi de acest aspect se va ocupa Ministerul Finanţelor, care va organiza licitaţii pentru contractarea băncilor. Totodată, BNM va avea grijă să transfere la alte bănci comerciale toate depozitele persoanelor fizice şi juridice.

Sturza: „BNM şi Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili”

Solicitat să comenteze declaraţiile prin care i s-a cerut demisia, guvernatorul a declarat că nu vede de ce-ar pleca din funcţie, deoarece a acţionat conducându-se de legislaţia în vigoare. Fostul premier Ion Sturza s-a arătat stupefiat de aceste declaraţii. „De parcă cele 2/3 dintre activele băncilor moldoveneşti n-ar fi trecut în perioada mandatului său, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane din Federaţia Rusă. S-a furat faimosul miliard de dolari şi chiar mai mult. BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor. Guvernatorul și Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului”, a specificat Sturza. Fostul premier consideră că guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, va fi susținut, „inclusiv de cel mai „deștept” dintre pământeni”, atâta timp cât va juca rolul de idiot util, „dar după, să știe sigur, acesta ar putea ajunge un ţap ispăşitor”, afirmă Sturza.

Constrânşi de finanţatorii externi

Amintim că deşi guvernatorul BNM a relevat că activitatea în continuare a BEM ar fi putut prejudicia statul cu încă 4,5 miliarde de lei şi că ar fi informat Guvernul referitor la riscuri, în luna iunie liderii PLDM şi PD au declarat că doresc readucerea în posesia statului a BEM. „Poziţia noastră este una solidară, această bancă urmează a fi naţionalizată şi urmează a fi întreprinse toate acţiunile ca aceasta să activeze”, declara Vlad Filat. La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, spunea că cea mai potrivită formulă este „păstrarea acestei bănci” şi că naţionalizarea ei „poate fi asigurată gratuit, fără plăţi suplimentare”. Totodată, Lupu argumenta că activitatea în continuare a BEM reprezintă o garanţie că investigaţia privind jaful secolului va fi dusă la bun sfârşit, iar banii furaţi vor fi restituiţi.

Lichidarea celor trei bănci a reprezentat însă una dintre condiţiile Fondului Monetar Internaţional, pentru semnarea unui acord de finanţare. Nerespectarea acestei condiţii a dus la lipsa unei înţelegeri cu FMI, dar şi cu alţi parteneri externi, care au sistat finanţarea Republicii Moldova.

Svetlana Corobceanu
Foto: Nadea Roşcovanu

Comentează