Clopotul lui Streleţ // FOTO

Zilele acestea, în satul de baştină al noului premier Valeriu Streleţ, comuna Ţareuca, raionul Rezina, au fost aduse două clopote noi: cel mare, de 400 de kg, şi cel mic, de 6 kg. Pe cel mare este inscripţionat numele şi prenumele noului premier al RM. Asemenea practici existau încă în perioada ţaristă, spune doctorul în arhitectură, Sergius Ciocanu. Parohul Serghei Cebotari de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, îl proslăveşte pe noul premier. Potrivit lui, vechiul clopot de circa un secol cântărea 520 de kg şi era fisurat. Din el s-au făcut încă 4 clopote mici. Acestea au fost turnate în or. Iaroslavl, Federaţia Rusă, cu preţul de 8500 de euro, bani donaţi de premierul RM. Menţionăm că şi în RM se toarnă clopote de aşa mărimi, chiar şi mai mari, până la o tonă, în atelierul sculptorului Iuriy Terehov.

Denis Latâşev, directorul Asociaţiei Obşteşti „Clopotarul”, a plasat recent pe un site de socializare informaţia: „Un clopot bine vestitor de 400 kg este adus din Federaţia Rusă pentru biserica „Naşterea Maicii Domnului” din c. Ţareuca, r. Rezina. Finanţat de către prim-ministrul Valeriu Streleţ”.
Informaţia a fost confirmată şi de secretara primăriei locale, Raisa Andronic, potrivit căreia clopotul a fost luat încă în toamnă la restaurare şi trebuia să fie adus la Paşti, dar s-a întârziat.

Primăria nu se implică în treburile bisericii

10986969_10207051304379410_839611289620085097_oSolicitat de JURNAL de Chişinău, primarul comunei Ţareuca, din care face parte şi satul Ţahnăuţi, raionul Rezina, Mihai Olari, aflat la al doilea mandat din partea PCRM, ne-a spus că totul s-a început în anul 2014 de la reparaţia acoperişului bisericii Naşterea Maicii Domnului din sat. Din spusele primarului, biserica de la Ţareuca are o arhitectură deosebită şi sunt două în republică de aşa fel. Ea are cinci turle. Preotul a adus o comisie care a decis că acestea trebuie reparate.
Din partea enoriaşilor s-au adunat circa 40 de mii de lei, pe când devizul de cheltuieli era cu mult mai mare. „Aici s-a implicat Valeriu Streleţ, când încă nu era premier. De aici a venit şi iniţiativa de a repara şi clopotul, care era crăpat. Clopotul de 520 de kg a fost sfărâmat şi dus la topit, pentru a fi turnat din nou”, relatează primarul, adăugând că primăria nu are dreptul să se amestece în treburile bisericeşti.
Parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Ţareuca, Rezina, Serghei Cebotari, ne-a spus că trebuia să fie aduse toate cele cinci clopote (de 400, 84, 16, 9 şi 6 kg), dar au fost aduse doar două – unul de 6 kg şi cel mare, de 400 de kg. Urmează să fie aduse încă trei mijlocii. Suma totală a fost de 8500 de euro, din care doar 6 mii de lei sunt din contribuţia enoriaşilor.

aClopotul de un secol, restabilit la Iaroslavl, Federaţia Rusă

Părintele a confirmat că clopotul cel mare are înscrise numele şi prenumele lui Valeriu Streleţ, pentru că el a ajutat biserica mereu, decizia i-a aparţinut parohului, „pentru că, de 25 de ani, de când sunt paroh, nu am avut o altă persoană să fi făcut atâtea donaţii pentru biserică” . Valeriu Streleţ a sponsorizat şi reparaţia acoperişului şi restabilirea clopotului. „Şi anii trecuţi la reparaţia bisericii ne-a susţinut financiar. El vine des în sat la sărbători şi când are posibilitate. Se trage dintr-o viţă de oameni credincioşi”. Parohul a spus că nu ştie dacă clopotele sunt turnate din acelaşi material din care a fost cel iniţial care era de 520 de kg, Clopotul vechi avea circa 100 de ani, de când datează biserica. Ziua sfinţirii clopotelor va fi aleasă de către preot şi Valeriu Streleţ.

Clopotul istoric a fost înlocuit cu unul nou

Despre clopotul de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ţareuca, Rezina, care are gravat numele şi prenumele lui Valeriu Streleţ, doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu, şef al Direcţiei Patrimoniu şi Cultură de la Ministerul Culturii, ne-a spus că este o practică încă din perioada ţaristă, când zeci de clopote din sec. XIX aveau înscrise numele, prenumele ctitorilor lor. Potrivit lui Sergius Ciocanu, „orice clopot care a fost turnat este unul nou. Deci aici clopotul istoric a fost de fapt înlocuit cu unul nou”.
Sergius Ciocanu spune că biserica de la Ţareuca a fost construită în anul 1915 şi este monument de arhitectură de categorie naţională. Este o biserică construită în stilul arhitecturii neo ruseşti, în vogă în imperiul rus în a doua jumătate a secolului XIX. Şi este vorba de o singură turlă, înconjurată de mici turle false.

11698771_10207051304219406_8571246440538948430_oToarnă clopote de patru decenii

În conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul protecţiei patrimoniului cultural, orice intervenţie asupra monumentului trebuie coordonată în bază de documentaţie de proiect cu Ministerul Culturii al RM.
Sculptorul Iuriy Terehov toarnă clopote de 40 de ani la un preţ de 15 euro per kg. În total, a turnat peste 1000 de clopote de diferite mărimi, cel mai mare având greutatea de o tonă. El a spus pentru JURNAL de Chişinău că în majoritatea cazurilor comenzile din mai multe state pe care le are sunt formate din seturi din clopote şi că la o biserică „trebuie să existe opt clopote de diferite mărimi”. În prezent, el toarnă un set de clopote pentru o biserică din Rusia, care cântăresc două tone. Iuriy Terehov a mai turnat clopote pentru 30 de biserici din Chişinău şi pentru altele din România, Ucraina, Grecia, Rusia. Dacă setul de clopote ar fi fost turnat în RM, ar fi costat 7725 de euro.

Victoria POPA
Foto: Facebook/Denis Latasev

2 Comentarii

  • Popov
    7 august 2015 | Permalink |

    Sponsorizarea, reparatia edificiilor patrmoniale arhitecturale e laudabila si binevenita. Din artocol nu am inteles: clopotul mare de 100 ani a fost tesat de specialsti ca valoare patrimoniala? Decizia (documental) de a topi clopotul vech a fost aprobata de catre Institul Patrmonial a ASM? AP, 07.08/2015

  • =Tonică Unionistu dela Cetatea Tighina=
    9 august 2015 | Permalink |

    Jos ocupația imperială rusească prin Biserica Rusească ocupantă !
    Noi suntem români și vrem să fim la noi în țară
    – România Mare Liberă europeană
    și nu slugile bisericii teroriste moscălești !
    Rușine Strelețule ruso-fil anti-român și anti-unionist !

Comentează