Vasile Iovu, către soţia sa: „Nătăliţă, te rog, mai şi dojeneşte-mă…” // FOTO

Pe 24 iulie, Vasile Iovu a fost omagiat. Neîntrecutul naist a împlinit vârsta de 65 de ani, iar în acest an sărbătoreşte şi 45 de ani de activitate scenică. Sâmbătă l-am prins pe Regele Naiului într-un moment de respiro, iar domnia sa ne-a permis să-l descoasem. Astfel am aflat despre turneul pe care urmează să-l aibă alături de maestrul Eugen Doga, despre master class-ul pe care-l va susţine pentru 30 de naişti din mai multe ţări, despre cât de şmecheri au fost meşterii care i-au făcut reparaţie în apartament şi, nu în ultimul rând, despre „Nătăliţa inimii sale”.

Nu-i sunt pe plac petrecerile pompoase deoarece-l obosesc, aşa că împlinirea celor 65 de ani a sărbătorit-o într-un cerc restrâns de neamuri şi prieteni, într-un local din capitală. Cel mai frumos cadou a fost să-i vadă pe oamenii dragi la masa de sărbătoare. De altfel, i-a rugat pe invitaţii săi să nu-i cumpere daruri. „Nu pun preţ pe ele, pentru mine a fost important să-i văd alături pe cei care contează în viaţa mea”, afirmă maestrul.

„Un tinerel”

DSC03300Spune că ajuns la vârsta realizărilor se simte „ca un tinerel”, iar ca să rămână într-o formă fizică de invidiat, duce un mod de viaţă cât mai sănătos. Secretul pozitivismului şi succesului său este cât se poate de simplu: armonia, buna înţelegere şi respectul reciproc ce domnesc în familia sa, iar astea sunt cele trei ingrediente de bază ca în viaţă să-ţi meargă strună.
„65 de ani e o vârstă frumoasă, însă anii nu-i simt, pentru că sunt în mişcare mereu. Mai am de realizat multe şi de acum încolo, aşa că muncesc. Sunt mulţumit şi de cele înfăptuite în toţi aceşti ani, dacă ar fi să-mi dau o notă sinceră pentru realizări, atunci ar fi un „8”. Mie-mi place această cifră de mic copil, nici nu ştiu de ce anume. Nu se găseşte în datele mele de naştere şi nu am niciun eveniment în familie, dar uite că aşa s-a lipit de mine acest opt”, ne povestește zâmbind Vasile Iovu.

Autocritic şi perfecţionist

IMG_1861Susţine că un artist adevărat care se respectă regretă toată viaţa dacă n-a reuşit să-şi atingă unul din numeroasele scopuri propuse şi că nu-i consideră artişti pe cei care declară la stânga şi la dreapta că au realizat tot ce se putea. „Înseamnă că nu mai gândesc şi nu mai au fantezie pentru a crea”, precizează Regele Naiului.
Iar dacă şi-a dat nota „8” pentru cele realizate în cei 45 de ani de activitate scenică e pentru că e realist şi îşi conştientizează neajunsurile. În timpul discuţiei cu domnia sa, am dedus că e autocritic şi perfecţionist.
„În timpul unui spectacol le-am spus celor din sală: ‘Mă bucur că mă aplaudaţi şi că-mi oferiţi flori, dar în aceşti 45 de ani, chiar nu v-aţi săturat de mine?’ (n.r. – râde) Mi-au răspuns cu ropote îndelungi de aplauze. Atunci mi-am dat seama că nu mi-am făcut chiar atât de rău meseria. Dacă munceşti din plăcere şi cu satisfacţie, succesul îţi este garantat. Îţi imaginezi ce chin ar fi să mergi cu de-a sila la lucru? Eu însă aceşti 45 de ani i-am lucrat cu dăruire”, povesteşte Artistul Poporului.

Cu naiul în turneu

P0006693La toamnă, Vasile Iovu planifică să organizeze un spectacol cu ocazia celor 45 de ani de activitate scenică. Însă până atunci se pregăteşte pentru turneul în care urmează să-l aibă alături pe maestrul Eugen Doga. Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la New York i-a invitat să susţină o serie de spectacole în America și Canada.
Pentru al treilea an consecutiv, Regele Naiului este invitat şi să susţină un master class pentru vreo 30 de naişti din mai multe ţări, iar evenimentul va avea loc în oraşul Zurich, Elveţia.

„Mi-au întors casa pe dos!”

În ultimele trei luni, în apartamentul soţilor Iovu toate au fost cu susu-n jos. Iniţial şi-au dorit o reparaţie uşoară, însă cum echipa de meşteri avea idei noi în fiecare zi, proprietarii s-au văzut nevoiţi să meargă pe mâna celor pe care i-au angajat.
„Acum lucrările sunt pe ultima sută de metri, mai avem nevoie de mobilă în bucătărie şi în antreu. Şi-i gata! Era bine în locuinţa noastră, însă meşterii s-au dovedit a fi tare şmecheri. M-au convins zilnic că dacă fac una, ar fi frumos să o facă şi pe cealaltă. Le-am dat ascultare şi uite-aşa am ajuns să nu-mi mai recunosc apartamentul. Totuşi, trebuie să le dau dreptate – ne place rezultatul final! Neapărat voi păstra colţişorul meu de suflet, unde se va regăsi lada cu zestre veche de 100 de ani şi covoraşele de lână”, ne spune maestrul.

„Nătăliţa mea e ca o pâine caldă”

DSC03515Pe ultima sută de metri a discuţiei noastre, Vasile Iovu ne-a vorbit despre „Nătăliţa inimii sale”. Nu e zi ca doamna Iovu să nu-l răsfeţe aşa cum ştie ea cel mai bine: prin fapte, vorbe şi bucate delicioase. Aşa a fost şi de ziua de naştere a naistului.
„Trebuie să recunosc că alături de ea fiecare zi e ziua mea! Tot timpul vorbeşte blând cu mine încât uneori chiar îi zic: ‘Nătăliţă, te rog, mai şi strigă la mine, mai dojeneşte-mă!’ Păcat ar fi să o jignesc, la cât de frumoasă îmi e viaţa alături de ea. Nătăliţa mea e ca o pâine caldă. Chiar sunt un norocos!”, ni se confesează virtuozul naist.

Îi pregăteşte o vacanţă-surpriză

De cum va reveni din Elveţia, Vasile Iovu o va duce pe doamna inimii sale în vacanţă. Artistul îi pregăteşte o surpriză de proporţii soţiei sale, aşa că am stabilit să nu facem publică destinaţia aleasă. Un lucru e cert: e un loc de vis unde-şi doreşte să ajungă fiecare dintre noi.
În această lună, maestrul speră să se refugieze pentru câteva zile la casa părintească din satul Bardar, Ialoveni, loc despre care ne-a spus că e un adevărat paradis.
„Acolo îmi place să-mi încarc bateriile şi să-mi adun gândurile. E refugiul meu”, ne-a spus la sfârşitul interviului Regele Naiului.

DSC04015Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Vasile Iovu

One Comment

  • Maria
    7 august 2015 | Permalink |

    Sunt fericită că îl cunosc pe Regele Naiului – Vasile Iovu. Și Domnia Sa este ca o pâine caldă. Are măsură în toate. Este corect și respectuos cu fiecare persoană.
    Să ne trăiți, Maestre!

Comentează