Maria Iliuţ ne învaţă cum să facem tobă ca la Cernăuţi // FOTO

Maria Iliuţ ne învaţă cum să facem tobă ca la Cernăuţi // FOTO

De Paşti, Maria Iliuţ va pleca la casa părintească din Crasna Bucovinei, acolo unde este așteptată cu nerăbdare de cei dragi. În ajunul Învierii Domnului, artista cu voce de privighetoare le spune cititoarelor JURNAL de Chişinău reţeta tobei pe care o gătesc gospodinele de la Cernăuți.

„Paştele copilăriei mele a fost unul de neuitat, de care-mi aduc aminte cu nostalgie de fiecare dată”, aşa a început discuția noastră cu Maria Iliuţ, care în acest weekend va pleca spre Crasna, alături de fiul Marin, nora Marina şi nepoţica Măriuca. Are emoţii de fiecare dată când merge la casa părintească, acolo unde-o copleşesc amintirile, iar clipele petrecute alături de cei dragi zboară ca vântul.
„Când îmi văd toate rudele şi nepoţii, de fiecare dată spun: ‘Doamne, fă ca ziua asta să fie mai lungă şi nu o apune niciodată’”, ni se confesează Maria Iliuţ.

Despre Paştele copilăriei

aArtista a acceptat să depene amintiri cu JURNAL de Chişinău despre Paștele copilăriei sale şi clipele unice petrecute alături de părinţi, surori şi frate.
„Trebuia să fim cuminţi pentru că, înainte de sărbătoare, părinţii ne înnoiau, cumpărându-ne rochițe şi sandale. Umblam din urma lor şi-i rugam să ne dea de lucru, ca nu cumva să gândească că suntem leneşi. Astfel iepurașul ne aducea tot ce ne doream. Îmi aduc aminte și de ziua în care se încondeiau ouăle. Copii fiind, nu puteam să facem aceleaşi figuri/desene ce erau realizate cu atâta migală și credință de către mama. Aşa că ne scriam numele şi desenam steluțe ori floricele. Nelipsite au fost și ouăle roșii, care se puneau și la icoane, și în hrana vitelor.

Noi, fetele, o ajutam pe mama la gătit bucate. Până la Duminica Floriilor, se făcea ordine în toată gospodăria. Se dădea cu var, se trăgeau brâiele de la prispa casei, se făcea ordine în ocolul vitelor, se grebla toată grădina, iar sâmbătă seara, în toate gospodăriile, din gunoiul pe care-l adunam de prin ogradă, se făcea un foc mare. Copiii săreau peste el căci se spunea că acest foc izgonește duhurile rele şi toate bolile. Flăcăii se duceau pe culmi înalte, unde aprindeau focuri mari. Era ceva de nedescris!

aLa noi, în fiecare a doua casă este un vânător, iar de Paște se împușcă din arma de vânătoare. Ţin minte cum stătea fratele meu după casă și aştepta momentul când mama venea de la biserică cu lumina sfântă. Atunci când intra în ogradă, el împușca din armă. După ce luam micul dejun, aveam de gospodărit, de hrănit vitele, iar abia după ce se făcea rânduiala de la amiază, ne așezam cu toții la masa de sărbătoare”, ne povestește cea care este supranumită „Privighetoarea din Carpați”.
Deși sunt mai mult de trei decenii de când s-a mutat cu traiul la Chișinău, dorul de bucovinenii ei dragi este pe zi ce trece tot mai mare. Acesta este şi motivul pentru care, de Crăciun şi Paşti, Maria Iliuţ merge la Crasna.

Reţeta tobei

Maria Iliut 2Pentru masa de sărbătoare, artista, alături de nora şi cumnata sa, vor găti friptură din carne de porc, sarmale, pește, salate şi hrean care se mănâncă cu ouă, dar şi toba gătită special după o reţetă de la Cernăuţi: „În Basarabia, toba nu se prepară ca la noi. Pentru ea avem nevoie de stomacul porcului sacrificat. Se rumeneşte în ulei multă ceapă şi mult morcov. Se adaugă ficăţei, slănină, şorici şi inimă, apoi se condimentează cu mult piper, cimbru şi sare. Lăsăm să se răcească, apoi umplem cu acest conţinut stomacul de porc bine curăţat, îl coasem şi îl punem la fiert în apă sărată pentru circa o oră. După asta îl punem în cuptor pentru încă 30 de minute. Îl scoatem, îl lăsăm să se răcească şi îl punem la frigider pentru o zi. Înainte de a fi pus pe masa de sărbătoare, se taie felii. E foarte gustos”.

„Pasca, una mai mare ca în Moldova”

Maria Iliut 3Printre bucatele preferate ale Mariei Iliuţ se numără şi tremuriciul din răcitură. Nu însă şi tradiţionul miel, care nu se sacrifică în familia sa deoarece este privit ca animal sacru.
„La Crasna, pasca e cu mult mai mare ca în Moldova. Aş putea spune că e imensă deoarece, până la Înălţarea Domnului, în fiecare dimineaţă, se mănâncă câte o bucată din ea”, ne-a declarat vedeta.

Măriuca, latura sa sensibilă

mi_1385Maria Iliuţ este o artistă, o mamă şi o bunică fericită. De la Iepurașul de Paști nu-şi doreşte decât sănătate şi bucurii de la cei dragi.
Artista se topeşte după Măriuca, nepoţica ei de trei anişori, care este şi latura sa sensibilă. Şi cum micuţa a fost cuminte, iepurașul a trecut deja pe la ea. „I-a adus o pereche de pantofi şi o rochiţă cu buline roşii. Mereu spune că e ca Mickey Mouse. Când vine de la grădiniţă, primul lucru pe care-l face e să îmbrace rochia şi pantofii. Ştiţi, în Măriuca mă văd pe mine. Cu ea îmi mai trăiesc încă o dată copilăria. Dacă plânge, mă doare sufletul, e ca şi cum aş plânge eu. Îi dau tot ce vrea, iar din această cauză, copiii mereu mă ceartă. Este foarte ageră, înţelege din cuvânt şi nu face nazuri. O iubesc foarte mult şi e tot ce am mai scump”, ne spune fericita bunică.

mi_1378Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Mariei Iliuţ

Comentează