„Numărul 44”. După Leviathan, încă un film interzis în Rusia

kinopoisk.ru

Ministerul Culturii al Federaţiei Ruse a explicat interdicţia proiectării acestei pelicule, despre investigarea crimelor în URSS în anii 50, în cinematografe din cauza apropierii „Zilei Victoriei”. Un comunicat al ministerului a fost publicat miercuri, 15 aprilie, scrie tvrain.ru.

Site-ul instituţiei precizează că, după vizionarea filmului de către presă, Ministerul Culturii a avut mai multe semnalări privind conţinutul filmului. În primul rând, acestea sunt legate de denaturarea faptelor istorice şi tratarea unilaterală a evenimentelor de până la cel de-al Doilea Război Mondial şi după acesta.

„La 14 аprilie, a avut loc vizionarea versiunii finale a peliculei cu participarea experţilor, reprezentanţilor Ministerului Culturii, ai companiei de închiriere a filmelor „Central Partnership” şi a instituţiilor mass-media. După vizionare, opinia experţilor şi cea a reprezentanţilor ministerului au coincis: proiectarea unor asemenea filme în ajunul Zilei Victoriei este de neadmis”, se menţionează în comunicat.

Acţiunea filmului „Numărul 44” se desfăşoară în 1953. Lev Demidov (Tom Hardy) supravieţuieşte Hоlodomorului (Foametea ucraineană (1932-1933)), şi lucrează în NKVD, serviciul de securitate al URSS. După ce refuză să-şi omoare soţia, este trimis în oraşul Volsk, unde începe să lucreze în miliţie. Aici se ocupă de căutarea unui maniac ce a omorât 44 de copii şi ajunge sub presiunea şefilor săi din MGB şi a descoperirii că recunoaşterea existenţei maniacilor în societatea comunistă este trădare de patrie. În distribuţie: Tom hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Jason Clarke şi Vincent Cassel.

Ilie Gulca

Comentează