Iurie Sadovnic: „A stat 18 ani în Gulag, iar muzica l-a salvat”

Iurie Sadovnic: „A stat 18 ani în Gulag, iar muzica l-a salvat”

Acum nouă ani, Iurie Sadovnic a lansat primul său film documentar în calitate de producător, iar în acest moment munceşte la cel de-al doilea. Solicitat de JURNAL de Chişinău, domnia sa a vorbit despre pasiunea sa pentru film, o latură mai puţin cunoscută publicului larg.

În 2006, Iurie Sadovnic a debutat cu primul său film în calitate de producător, „La pragul casei părinteşti”, iar acum lucrează la cel de-al doilea, intitulat „Badea Gheorghe și Moldoveneasca”, în regia lui Ștefan Bulicanu și a Silviei Cărăuș.
După ce a terminat serviciul militar, artistul îşi dorea foarte mult să devină regizor. A intrat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde a studiat regie de film. A vrut să-şi continue studiile la Moscova, însă balada „a biruit” pasiunea sa pentru film. Cu toate acestea, Iurie Sadovnic nu a renunţat la ideea de a realiza filme documentare, iar în urmă cu nouă ani a lansat pelicula „La pragul casei părinteşti”, a cărui protagonist principal a fost chiar el.

Muzica l-a salvat în Gulag

a„Acum lucrez la cel de-al doilea film. Lumea nu cunoaște faptul că eu realizez şi filme, în calitate de producător, autor de idei şi regizor. Am mai multe idei de proiecte pe care sper să le duc până la capăt. Îmi plac filmele documentare şi voi continua să merg pe acest drum. Timp de 30 de ani am adunat informaţie despre cel care a compus vestita „Moldoveneasca”, pe care o dansează de aproape 60 de ani Ansamblul „Joc”. Badea Gheorghe a stat 18 ani în Gulag, iar muzica l-a salvat. A fost numit profesor de muzică pentru copiii ofiţerilor din lagăre”, ne povesteşte domnia sa.
Gheorghe Chilimciuc-Rotaru este originar din satul Jura, raionul Rîbnița, şi a decedat acum 31 de ani, la vârsta de 74 de ani.

Corul lui badea Gheorghe, nr. 1 în Uniunea Sovietică

Despre autorul jocului „Moldoveneasca”, în filmul lui Iurie Sadovnic, a vorbit maestrul Eugen Doga, dar şi Vladimir Curbet, cel din urmă fiind şi un bun prieten cu badea Gheorghe.
„Se întreceau să cânte la trompetă, iar cine câştiga intra în posesia unei porţii de cârnăciori. Mă bucur că am reuşit să filmez secvenţe cu o doamnă care a cântat în corul condus de badea Gheorghe. Apropo, acest ansamblu a luat primul loc în Uniunea Sovietică”, spune Iurie Sadovnic.

„Rar cine îţi întinde o mână de ajutor”

1Muzicianul realizează filmele documentare cu ajutorul sponsorilor, pe care cu greu îi găseşte.
„Boierii noştri, cu părere de rău, nu vor să dea bani pentru istoria plaiului în care s-au îmbogățit. La cine m-am adresat, toţi au dat din umeri şi nu mi-au oferit niciun răspuns concret. Rar cine-ţi întinde o mână de ajutor. Mai avem de filmat în satul meu de baştină, unde badea Gheorghe a lucrat ca muzician după ce a revenit din Gulag”, ne-a declarat Iurie Sadovnic.

„Basarabia folk”, solicitată la Bucureşti

Chitaristul nu-şi neglijează cariera de artist. După ce anul trecut a lansat CD-ul „Evadare”, al şaptelea la număr, acum, împreună cu Viorel Burlacu munceşte la albumul „Balada bărbaţilor”. Până în prezent, muzicienii au înregistrat cinci melodii pentru album, iar până la sfârşitul anului speră să lanseze CD-ul.
Pe 7 martie a inaugurat proiectul „Basarabia folk”, la care au luat parte toţi prietenii săi, într-un spectacol grandios care a avut loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. „Basarabia folk” este solicitată şi la Bucureşti, iar pe 16 mai, artistul şi ai săi colegi de folk vor susţine un concert pentru publicul de peste Prut.

a

Zilnic, merge pe bicicletă

„În ultima perioadă, acasă suntem tot mai puţin solicitaţi şi promovaţi, iar la tv şi radio nu mai suntem difuzaţi. Culmea e că artiştii străini sunt plătiţi de zece ori mai mult decât sunt remuneraţi cei de acasă, care sunt mai buni.
Ai observat că majoritatea artiştilor de valoare de la noi au plecat din ţară? Anastasia Lazariuc e la Bucureşti, iar muzicienii mei din „Legenda” au plecat în Europa, unde au ajuns să fie valorificaţi la adevărata lor valoare”, ni se confesează mâhnit Iurie Sadovnic.
La capitolul sănătate domnia sa stă foarte bine şi asta deoarece trei ore pe zi le dedică mersului pe bicicletă.

Lena NEGRU
Foto: Facebook Iurie Sadovnic

Comentează