Un soldat ucis în Ucraina, Kievul se pregătește să acorde mai multă autonomie estului rebel

Un soldat ucis în Ucraina, Kievul se pregătește să acorde mai multă autonomie estului rebel

Un soldat a fost ucis în estul rebel prorus al Ucrainei în timp ce parlamentul de la Kiev se pregătește să voteze în această săptămână legi ce acordă mai multă autonomie acestei regiuni, în conformitate cu acordurile de pace Minsk 2, relatează AFP și Reuters.

Moartea soldatului ucrainean a fost anunțată luni de purtătorul de cuvânt militar Andri Lîsenko.

În ciuda unui armistițiu în vigoare, rebelii au lansat atacuri cu arme de foc și lansatoare de grenade împotriva pozițiilor ucrainene (și) asupra mai multor situri din regiunile Donețk și Lugansk, mai ales în apropierea satului Șirokin de lângă Mariupol, ultimul mare oraș din estul rebel sub controlul Kievului, a acuzat purtătorul de cuvânt.

În ciuda acestor tensiuni, președintele ucrainean Petro Poroșenko a prezentat parlamentului proiectele legilor ce acordă mai multă autonomie celei mai mari părți a teritoriilor controlate de separatiști.

Aceste texte, care urmează a fi examinate de deputați în această săptămână, acordă un „statut special” acestei zone, în special cu privire la utilizarea limbii ruse și posibilității de extindere a cooperării cu Rusia, dar numai după organizarea de alegeri locale în conformitate cu legea ucraineană și sub controlul observatorilor internaționali.

Toate grupurile armate vor trebui să depună armele sau să părăsească Ucraina și mass-media ucrainene își vor relua difuzarea în aceste teritorii, potrivit acestor proiecte de lege, publicate pe site-ul parlamentului.

Acordurile de pace Minsk 2 au fost semnate la 12 februarie în capitala belarusă după negocieri maraton sub medierea președintelui francez Francois Hollande și a cancelarului german Angela Merkel și cu participarea șefului statului rus Vladimir Putin, acuzat de Kiev și Occident că înarmează rebelii și a desfășurat trupe în Ucraina, ceea ce Moscova neagă în ciuda dovezilor numeroase raportate în special de mass-media, amintește AFP.

Rusia și-a exprimat deja „preocuparea” față de conținutul acestor documente, afirmând că Kievul a refuzat să discute cu separatiștii. „Aceste lucrături ale puterii de la Kiev sunt o dovadă în plus a dorinței sale de a submina procesul (de pace) de la Minsk”, a acuzat luni Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, citat de Reuters.

În acest comunicat, Rusia a acuzat de asemenea Kievul că intensifică „blocada” regiunilor estice din Ucraina controlate de rebelii proruși și încalcă acordurile de încetare a focului.

„Kievul nu numai că o susține dar chiar consolidează blocada regiunii Donbas, limitând sever” comunicațiile „cetățenilor cu restul Ucrainei, precum și legăturile lor transfrontaliere cu regiunile ruse”, a adăugat ministerul.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Alexander Ermochenko / XINHUA FLUX

Comentează