FĂCUT să UCIDĂ. El a fost cel mai TEMUT LUNETIST din ISTORIE!

FĂCUT să UCIDĂ. El a fost cel mai TEMUT LUNETIST din ISTORIE!

Un fost soldat finlandez în războiul dintre Finlanda şi Rusia a scris istorie. Simo Hayha supranumit şi „Moartea albă” a fost cel mai teribil soldat lunetist. A suportat temperaturi de -40 de grade şi a omorât cu sânge rece peste 800 de persoane cu luneta şi peste 200 de persoane cu pistolul.

Potrivit libertatea.ro, el a lucrat întotdeauna singur! Finlandezul a cutreierat fronturile în lung şi-n lat timp de 100 de zile şi a împuşcat ruşi pe unde i-a văzut! După ce s-a răspândit vestea că „Moartea Alba” există, sovieticii şi-au trimis cel mai bun lunetist pentru a-l elimina, dar acesta nu s-a mai întors. Apoi au trimis o întregă echipă de elită şi nici aceasta nu s-a intors! În cele din urmă, ruşii au trimis un adevărat batalion, dar degeaba. Urmăreau o fantomă!

Simo Hayha era îmbrăcat în alb complet, războiul fiind pe timp de iarnă. Avea mai multe trucuri pe care le folosea pentru a evita să fie găsit. Unul dintre acestea era să ia zapadă în gură atunci când se pregătea de tras pentru a nu scoate abur şi a risca să fie văzut.

Începând cu luna februarie a anului 1940 forțele sovietice au încercat să reia inițiativa și au declanșat un atac pe toată lățimea frontului. Luptele de-a lungul râului Kollaa s-au intensificat, iar pe data de 6 martie 1940 apararea a fost spartă, soldații finlandezii find nevoiți să se retragă.

În timpul acestor confruntări, Simo a decis să rămână în tranșeu, pentru a-și acoperi camarazii ce se repliau. Trăgând foc după foc, a reușit să țină la distanță soldații inamici suficient timp ca plutonul său să poată ajunge la adăpost. Când încerca să li se alăture, un proiectil îl lovește în față.

Câțiva s-au întors și l-au tras pe Simo din tranșeu, oripilați de rana deosebit de groaznică. În fapt, fusese împușcat cu un glonț exploziv, interzis încă din 1868, tocmai datorită potențialului distructiv pe care îl avea. Dacă cele obișnuite urmăreau scoaterea din luptă a unui combatant, cele explozive făceau răni atât de profunde, încât victima avea de suferit toată viața.

Simo s-a trezit din comă peste o săptămână, chiar atunci când se semna pacea. Fața i-a rămas deformată, medicii fiind nevoiți să îi reconstruiască falca cu un os luat din sold. În anul următor a vrut să participe la Războiul de Continuare împotriva Uniunii Sovietice, dar din pricina rănii a fost refuzat la recrutare. Chiar dacă mulţi îi voiau capul, se pare că Hayha nu s-a lăsat prins. Finlandezul a murit de bătrâneţe la vârsta de 97 de ani.
Foto: libertatea.ro

Comentează