„Melodia „Boschetar” mă hrănește şi astăzi” // VIDEO

Tradiţional deja, şi în acest an Valy Boghean organizează spectacolul „Cu drag de Dragobete”. Celebrul „boschetar” este genul de artist care refuză să participe la petrecerile mondene şi care nu oferă interviuri doar ca să se scrie despre el. Cu greu, dar ne-a reuşit să-i furăm un interviu de suflet, în care ne-a vorbit despre plecarea sa în România, concertul pe care-l va susţine de Dragobete la Chişinău, despre band-ul lui, micuţul Teodor, dar şi despre pierderea mamei sale.

1Valy Boghean este nu doar un artist modest, ci şi un om cu care ţi-e mai mare dragul să discuţi. Are ce spune, mai ales dacă ştii cum să-l descoși. R. Moldova se poate mândri cu faptul că are şi ea un Goran Bregovici, doar că, îndată după spectacolul de Dragobete, al nostru Bregovici va pleca în România.
În decursul unui an, cât a trecut de când n-am mai vorbit cu Valy Boghean, în viaţa sa s-au întâmplat multe. Artistul şi-a petrecut mama pe ultimul drum, iar această tragedie l-a făcut să se retragă şi mai mult în cochilia lui.
„Acest eveniment tragic m-a făcut şi mai retras. Ăsta micu (n.r. – Teodor) m-a ajutat să depăşesc perioada aia grea. În rest, pot spune că a fost un an creativ. Am avut foarte multe stări bune de a crea, deşi încă nu am reuşit să imprim toate creaţiile. M-am bucurat când alături de band-ul meu am cântat pe aceeași scenă cu Goran Bregovici. În urma evenimentului, am cules de pe reţelele de socializare impresiile celor ce au fost prezenţi în sală şi am rămas încântat că lumea a zis: ‘al nostru nu-i mai rău ca Bregovici!’”, ne-a declarat Valy Boghean.

Tradiția „Cu drag de Dragobete”

2Este pentru al treilea an consecutiv când muzicianul va organiza spectacolul „Cu drag de Dragobete”. Şi în anii ce urmează, pe 24 februarie, „Boschetarul” şi publicul său îşi vor da întâlnire la un concert cum rar se organizează în R. Moldova.
„Anul trecut, după spectacol, am închiriat sala pentru anul acesta. Aşa voi face şi în acest an. Mi-aş dori să mai am un concert din care să fac o tradiţie – cel de Crăciun. Mi-aş dori să le menţin, căci nu pot fi indiferent faţă de publicul care agreează ceea ce creăm, eu şi band-ul meu. Ar fi o prostie să ne plângem că nu avem spectacole ori că nu suntem remunerați aşa cum trebuie. Nouă ne este greu dintr-un alt aspect: scena e prea mică şi asta ne împiedică să ne dezvoltăm”, ne spune instrumentistul.

Nu vrea să împartă scena cu alţi artişti

Biletele la spectacolele sale se vând ca pâinea caldă. „La „Cu drag de Dragobete” mi-am scos toate cheltuielile. Şi asta e cel mai important. Despre profit însă se vorbeşte atunci când se vând toate biletele”.
Muzicianul nu vrea să împartă scena cu nimeni şi ne-a asigurat să este foarte egoist la acest capitol. Astfel, cei prezenţi la spectacolul de marţi vor putea vedea în scenă 14 muzicieni foarte buni din bandul care constituie mândria lui Valy Boghean.
„Lumea să nu se aştepte că voi cânta doar melodii de dragoste, căci am de gând să mă joc cu stilurile de muzică. Când am dat start spectacolului de Dragobete am avut un mare stres. Mulţi încercau să mă convingă să aleg doar un stil: fie balcanic, fie folk. Mie însă îmi place varietatea”, ne povesteşte artistul.

„Dorință să fie…”

Valy Boghean nu se consideră un muzician profesionist, deşi are toate motivele să o facă. În schimb se lăudă cu faptul că lucrează cu muzicieni profesionişti.
Nu-i este rușine să recunoască atunci când greşeşte, iar pentru că tinde să fie un profesionist în tot ce face, învață din greşeli.
Este mai tot timpul de drumuri. Dacă nu e la repetiţii, e la studiou. Dacă nici acolo nu-l găseşti, atunci e la spectacol. Ca să le reuşească pe toate, şi-a organizat foarte bine timpul.
„La început îmi era mai greu, căci nu reuşeam să le pun la punct pe toate. Făceam totul în grabă şi asta mă enerva. Acum însă pot să îmbin foarte bine latura profesională cu cea personală. Seara o dedic familiei, iar dimineaţa este a mea. Nu vreau să mă laud că nu dorm nopţile, însă un lucru vreau să zic: dorinţă să fie”, ne sugerează artistul.

Despre viaţa de tătic

Valy Boghean susţine a fi tătic e „cea mai frumoasă experiență”. Micuţul Teodor-Vasile, de un an şi o lună, îi dă zilnic o doză de energie. Uneori, soţia artistului îl aduce pe fiul lor la repetiţiile tăticului său, pe melodiile căruia îi place să adoarmă, dar şi să danseze. În felul lui, desigur.
„Noi ne descurcăm şi fără dădacă. Vin dintr-o familie numeroasă şi am crescut nepoţi, nu şagă! Am experiență şi ştiu cum trebuie să mă comport, dar şi cum să-mi educ copilul. Acesta nu are nevoie de un străin care să-l îngrijească, ci de afecțiunea ambilor părinți”.
Valy Boghean nu a sărbătorit niciodată Sf. Valentin din două motive: primul ar fi că pe artist îl cheamă, de fapt, Valeriu, iar al doilea e că atât el, cât şi soţia sa, nu așteaptă o zi anume pentru a-şi manifesta sentimentele ce le nutresc unul faţă de celălalt. „Plus că Dragobetele sunt mai aproape sufletului nostru decât sărbătoarea de pe 14 februarie”, precizează muzicianul.

În „luna dragostei” ofertele curg gârlă

Artistul nu se supără când este numit „Boschetar”. Mai mult decât atât, acesta recunoaşte că melodia celebră îl hrănește şi astăzi, la cinci ani de la lansare.
„Pe 14-24 februarie şi 8 martie sunt foarte solicitat. În această perioadă îmi permit să mă alint, să aleg unde cânt. Şi nu glumesc! Am atâta de lucru de nu ştiu cum să împart timpul. Nu mă supăr când lumea îmi zice „Boschetar” – este melodia care mă hrăneşte. Oriunde sunt invitat, publicul solicită această piesă. În România, cineva era gata să dea un pumn de bani doar ca să merg să i-o cânt iubitei sale, cu care se certase. I-am spus că nu fac aşa ceva! Că dacă era o zi de naştere, era altă treabă. Mulţi zic să-i dau o nouă haină muzicală, însă n-am timp de aşa ceva. Vreau să mă concentrez la ceea ce vreau să fac de acum încolo, dar şi să-mi fac auzită noua creaţie”, susţine Valy Boghean.

Cu familia în România

După spectacolul de Dragobete, artistul va lua o mică pauză. Acesta îşi va lua familia şi va merge, temporar, în România, pentru a-şi face loc pe arena muzicală de acolo.
Nu a fost o decizie uşoară pentru el, mai ales acum, când a găsit echilibrul de care avea nevoie: are o familia pe care şi-a dorit-o şi câştigă bani din muzică.
Nu se teme s-o ia de la zero şi asta deoarece nu ar fi pentru prima dată când face asta.
„Până a ajunge unde sunt acum, am stat cu chirie ori pe la colegi, iar vreo doi ani am trăit la studio. Nu mi-a fost deloc uşor şi ştiu că nici în România nu-mi va fi. Vreau să se înțeleagă clar: nu plec definitiv din ţară. Doar că eu şi band-ul meu am ajuns la concluzia că trebuie să ne încercăm puterile şi peste Prut. Dacă voi culege roade, îmi voi lua şi colegii acolo, însă până atunci, vor face naveta. Dacă simt că pierd bandul, las totul şi mă întorc acasă. Pentru mine, el înseamnă totul şi este realizarea mea de suflet, căci e foarte greu să aduni oameni cu care să fii pe aceeaşi lungime de undă”, ne-a spus Valy Boghean.


Lena NEGRU

One Comment

  • 14 martie 2015 | Permalink |

    DACA STAI RAU LA CAPITOLUL BANI , TE PUTEM AJUTA ! Cautam persoane SERIOASE care vor sa munceasca de acasa de pe calculator . Nu trebuie sa fii as in ale calculatorului , doar sa stii notiuni de baza . Poti castiga minim 300 de euro lunar, pentru 2-3 ore de munca zilnic . Oferim CURS GRATUIT si CONTRACT LEGAL ! Domeniul de activitate este in publicitate carti , cu posibilitate de patrundere pe piata internationala . Suntem la inceput de drum , si cine prinde un loc in fata are doar de castigat , deci cine e interesat poate sa trimita
    "Info" la adresa de email:
    [email protected]

Comentează