Primarul care se jură că nu-njură

Primarul care se jură că nu-njură

În pofida faptului că primăria este o instituţie publică, o femeie din satul Musteaţa, raionul Făleşti, ne spune că ori de câte ori îi trece pragul se simte ca în ospeţie la primar acasă. Acesta îşi permite să dea afară oamenii din cabinet şi chiar să îi înjure. De un atare comportament abuziv au parte în special cei care au susţinut alte partide în campania electorală decât cel din care face parte alesul local. Democratul Constantin Cuibari neagă acuzaţiile şi mai se jură că nu a ocărât pe nimeni niciodată.

Alexandra Antoci este invalid de gradul doi. Până a ieşi la pensie, a lucrat soră medicală, face parte din Partidul Liberal. Din cauza unor probleme grave de sănătate, nu s-a manifestat activ în campania electorală. Totuşi, uneori şi-a permis să-l critice pe primar, din care cauză a devenit indezirabilă în ochii acestuia. Recent, a suportat o intervenţie chirurgicală la Spitalul oncologic. A solicitat un ajutor social pentru medicamente, dar a fost refuzată.
„Am scris cererea de ajutor material, asistenta socială însă mi-a spus că nu poate face nimic deoarece primarul refuză să o semneze. M-am adresat la Consiliul raional şi, după ce am făcut mai multe drumuri, la intervenţia autorităţilor de acolo, am primit ajutorul”, ne spune ea.

Alungată din cabinetul primarului

Ulterior, s-a adresat la primărie cu o problemă legată de pământ, dar a fost dată afară din cabinetul primarului. „Dacă păşeşti pragul şi ştie că nu l-ai susţinut în campania electorală, te trimite cu un cuvânt în rusă din câteva litere. Aşa am păţit eu. Mi-a zis „ieşi” şi m-a trimis nah…. Cum e posibil să te adresezi astfel unei doamne? Îi face oare cinste unui primar să vorbească aşa? Să mă înjure doar din cauză că nu facem parte din acelaşi partid?”, îşi spune oful femeia.

Conflictul s-a acutizat de Ziua Limbii Române când seara în centrul satului au răsunat mai multe cântece în limba rusă. Pensionara nu a putut sta acasă. A mers şi i-a cerut socoteală primarului. „S-a organizat numai un joc, seara, niciun concert cu implicarea copiilor şi a profesorilor de la şcoală pe parcursul zilei. Jocul a început cu „Ah, Odesa” şi s-a terminat cu „Poţelui menia” şi „Ciornîie glaza”. Cum să fiu indiferentă? Cândva am participat şi eu la evenimentele din PMAN. Am luat microfonul şi l-am întrebat pe domnul primar, de ce sărbătorim în întuneric, de parcă am fi furat ceva, că doar pentru astfel de evenimente unii oameni din Moldova au luptat, mulţi tineri şi-au dat viaţa. El însă a luat microfonul şi mi-a reproşat că la vârsta mea pot sta acasă, iar amicii săi au început să mă huiduiască. Dacă aş fi avut posibilitatea, i-aş fi filmat, dar era întuneric, stăteau cu o lampă lângă muzicanţi şi alta la ieşire”, s-a plâns femeia.

Cele relatate de Alexandra Antoci ne-au fost confirmate şi de alţi locuitori ai satului, inclusiv de un consilier local, care ne-a rugat să nu-i publicăm numele. Potrivit acestuia, primarul manifestă un comportament abuziv nu doar faţă de oamenii care nu fac parte din partidul său, ci şi faţă de consilieri şi ceilalţi angajaţi ai primăriei. „Ţipă ba la contabil, ba la asistentul social. Ştim despre conflictul cu dna Alexandra. E o femeie stimată în localitate. Cât despre primar, deseori se întâmplă să cheltuie banii după propriul plac, fără a avea decizia noastră. La următoarea şedinţă anunţă că iată ce acţiuni a întreprins şi ne cere să votăm. E agresiv, consilierii nu vor să se mai pună cu el în poară. Acum am cerut să fie verificată corectitudinea cheltuirii banilor la reparaţia unui tronson de drum”, ne-a spus consilierul.

„Unii îşi arată mânjii, şi eu ce, trebuie să le fac pe plac?”

Solicitat de JURNAL, primarul satului Musteaţa, Constantin Cuibari, nu a fost surprins de aceste plângeri. „Doamna s-a plâns şi la Consiliul raional. Se ţine numai de critici. Vine câte unul care îşi arată mânjii aici, şi eu ce, trebuie să-i fac pe plac?”, se întreabă primarul. Cât despre vorbele urâte, acesta mai se jură că n-a înjurat pe nimeni. „Niciodată nu am numit pe nimeni cu vorbe urâte. Puteţi întreba şi alţi oameni din sat. De sărbători s-au cântat şi cântece moldoveneşti, dar dacă vreunul tot vroia un cântec în limba rusă, eu ce puteam să fac? S-a cântat şi în engleză, aşa se distrează lumea pe la noi. Eu lucrez pentru tot satul, nu pentru un singur om”, a mai spus supărat acesta.
Amintim că, potrivit Legii privind statutul alesului local, un primar este dator să fie demn de încrederea alegătorilor, să contribuie prin exemplu personal la consolidarea autorităţii administraţiei publice locale pe care o reprezintă şi să asigure ordinea publică şi respectarea legislaţiei în localitatea pe care o reprezintă.

Svetlana Corobceanu
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 330

Comentează