Agricultorii moldoveni din Transnistria ar putea organiza acţiuni de protest

Agricultorii moldoveni din Transnistria ar putea organiza acţiuni de protest

Primarii celor cinci localităţi din raionul Dubăsari, care îşi au pământurile dincolo de şoseaua Tiraspol-Râbniţa, declară că oamenii ar putea să iasă la acţiuni de protest, iar oficialii de la Chişinău promit compensaţii agricultorilor din stânga Nistrului şi vorbesc despre posibile contramăsuri în caz că autorităţile transnistrene vor continua să întreprindă acţiuni unilaterale.

Vinerea trecută, într-o conferinţă de presă, un grup de fermieri din raionul Dubăsari au declarat că dacă autorităţile RM nu alocă în cel mai scurt timp compensaţiile promise, în valoare de 13 milioane de lei, ei vor organiza pe 1 octombrie un protest în fața Guvernului și amenință că vor bloca toate punctele vamale neconstituționale de pe platoul Coșnița, până vor fi auzite și îndeplinite toate cerințele agricultorilor și agenților economici care dețin terenuri în proprietate dincolo de şoseaua Râbnița-Tiraspol.

Primarul de Doroţcaia, Andrei Leaşco, contactat de JURNAL, a refuzat să comenteze situaţia, menţionând doar că pământurile trebuie arate şi semănate. „Nouă nu ne permit nici măcar să trecem dincolo de şosea şi să vedem ce se întâmplă acolo. Azi (luni – n.a.) vreau să convoc într-o şedinţă fermierii şi proprietarii pământurilor din sat şi să decidem ce facem mai departe”. Totodată, Leaşco nu exclude declanşarea în timpul apropiat a unor acţiuni de protest, fiindcă răbdarea sătenilor e la limită.

„Oamenii se revoltă, dar ce putem face?”

Contactat telefonic, Iurie Soltan, primarul de Pârâta, ne-a comunicat că mai bine de 70% din pământurile gospodăriei se află până la şoseaua Tiraspol-Râbniţa. „Deşi problema aceasta există şi ne vizează direct, proprietarii şi agenţii economici din localitatea noastră sunt mai puţin afectaţi de acţiunile autorităţilor separatiste. Pământurile noastre de dincolo de şosea se află tocmai la graniţă cu Ucraina şi este mai dificil să ajungi la ele şi să le lucrezi, ceea ce implică şi costuri mai mari pentru persoanele fizice, căci e vorba de terenuri private. Oamenii se revoltă, dar ce putem face? Le-am spus şi separatiştilor că n-am mai auzit să se întâmple undeva, în vreo ţară de pe glob, ca ţăranilor să nu li se permită să-şi lucreze propriile pământuri”, a opinat Iurie Soltan.

„Ne cer să arendăm şi să plătim impozite în bugetul rmn-ului”

Şi primarul de Molovata Nouă, Valerie Sandul, a menţionat că în localitatea sa sătenii sunt în aşteptarea unei soluţionări grabnice a problemei respective. „Din 786 de hectare care aparţin localităţii, 465 de hectare se află dincolo de şoseaua Tiraspol-Râbniţa. Separatiştii nu s-au atins deocamdată de pământurile noastre, dar cine ştie ce se poate întâmpla. Ei ne-au lăsat să ne strângem roada, dar ne-au spus că nu ne vor permite să lucrăm pe viitor pământurile. Ne cer să arendăm şi să plătim impozite în bugetul rmn-ului. Bineînţeles, noi nu suntem de acord cu aşa ceva, fiindcă impozitul funciar trebuie să vină în bugetul primăriei noastre. Sătenii sunt dispuşi să iasă la proteste în caz că nu ni se rezolvă problema”.

„Pământurile ni le lucrează agenţi economici din Râbniţa”

Ion Miţcul, primarul de Cocieri, a comentat că deocamdată situaţia rămâne a fi tensionată şi nu s-a produs nici o schimbare spre bine. „Avem informaţii că pământurile ni le lucrează agenţi economici din raionul Râbniţa. Cei din Dubăsari nu şi-au asumat răspunderea să se bage pe terenurile noastre, căci totuşi le e frică de probleme. Cei străini însă sunt convinşi că n-o să dea ochii cu proprietarii şi pot face ce vor pe pământurile noastre. Oficialii de la Biroul de reintegrare ne asigură că, în situaţia în care Tiraspolul nu cedează, ar deveni posibilă revizuirea unor decizii cu privire la accize şi taxe vamale pentru transnistrenii aflaţi sub jurisdicţia Tiraspolului, fiindcă atunci lor li s-au soluţionat problemele, iar noi am rămas iarăşi fără nimic”, se revoltă Miţcul.

„Oamenii de la Coşniţa nu mai cred pe nimeni şi nimic”

„Oamenii sunt disperaţi şi au avertizat că dacă nu se rezolvă situaţia, ei vor declanşa acţiuni de protest. Fermierilor şi agenţilor economici li se oferă compensaţii pentru cheltuielile suportate, dar avem peste o mie de proprietari de terenuri, în majoritate pensionari, care au rămas fără nimic. Dreptul constituţional la proprietate le este încălcat şi nimeni nu întreprinde nimic!”, ne-a mai declarat Ion Miţcul.

„Oamenii de la Coşniţa sunt disperaţi, nu mai cred deja pe nimeni şi nimic”, susţine Alexandru Leşan, primarul localităţii, contactat telefonic de JURNAL. „Dincolo de şosea avem 1084 de hectare, aproape jumătate din pământurile noastre. Nu avem acces la ele şi nu ştim ce se întâmplă acolo şi dacă în general vom mai obţine ceva vreodată. Guvernul a promis să ne subvenţioneze, dar, iarăşi, nu putem şti când o va face. Unde şi în faţa cui am putea protesta?”, a comentat extrem de dezamăgit primarul de Coşniţa, înainte de a închide telefonul.

„Se încalcă flagrant dreptul de proprietate”

Pe de altă parte, Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru reintegrare, a infirmat pentru JURNAL faptul că pământurile celor cinci sate transnistrene e lucrat în continuare de agenţi economici din raionul Râbniţa. „Noi am discutat cu agenţii economici transnistreni care au început lucrul pe acele terenuri agricole, le-am explicat situaţia şi ei au decis să nu continue activitatea”, ne-a spus oficialul de la guvern.

Întrebat care ar fi următorii paşi în soluţionarea problemei, Gheorghe Bălan ne-a dat asigurări că negocierile vor continua atât în cadrul grupului de lucru, cât şi în formatele 1+1 (Carpov-Ştanski) şi 5+2. Toţi partenerii internaţionali au fost informaţi cu privire la ce se întâmplă cu proprietatea ţăranilor. Din cauză că, pe moment, noi nu am putut să-i ajutăm, guvernul oferă o compensaţie proprietarilor de pământuri din raionul Dubăsari. Săptămâna aceasta, la o şedinţă de guvern urmează a fi adoptată o hotărâre care va prevedea compensarea cheltuielilor pentru cultivarea pământurilor”.

Totodată, Bălan a menţionat că, atâta timp cât nu va fi identificată o soluţie, autorităţile vor încerca să ajute proprietarii cu mijloacele posibile. „E vorba totuşi de proprietate privată şi toţi partenerii internaţionali recunosc că pământurile sunt ale ţăranilor respectivi şi avem o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate al acestora. Pe final, şeful Biroului pentru integrare, referindu-se la posibile măsuri restrictive împotriva autorităţilor secesioniste de la Tiraspol, a declarat doar că dacă transnistrenii vor continua să întreprindă acţiuni unilaterale în acest sens, faptul va afecta interacţiunea pe alte domenii, fără a face însă precizările de rigoare.

Nadine CHILIANU

Vizualizări: 212

Comentează