Lidia Scarlat a lucrat la un documentar despre misteriosul caz din „Trecătoarea Dyatlov” // FOTO

Lidia Scarlat a lucrat la un documentar despre misteriosul caz din „Trecătoarea Dyatlov” // FOTO

A absolvit Universitatea Royal Holloway din Marea Britanie cu diplomă de gradul I şi a lucrat în cele mai populare producții televizate

La doar 23 de ani, Lidia Scarlat are cu ce se mândri! Solista formaţiei „Cuibul” a plecat de sub aripa părinţilor pe când avea 18 ani. A reuşit să absolvească facultatea Media Arts a Universității Royal Holloway cu diplomă de gradul I şi a lucrat în cele mai populare producții televizate din Marea Britanie. Revenită acasă, n-a pierdut timpul în zadar. De un an şi jumătate face parte din familia „Cuibul”, a comentat semifinalele şi finalele Eurovision Song Contest 2013, iar anul acesta a scris versurile melodiei ce ne-a reprezentat ţara la Copenhaga.

Lidia Scarlat este un talent înnăscut care s-a făcut remarcată nu doar acasă, ci şi în străinătate. Mai exact în Marea Britanie, unde a studiat la Universitatea Royal Holloway, instituție ce se bucură de o reputație internațională. A absolvit facultatea Media Arts cu diplomă de gradul I, cel mai înalt grad în universitățile din Marea Britanie şi a lucrat în producţii televizate.

2„Am locuit la Londra trei ani, timp în care am studiat şi am lucrat mult, în special în producţii televizate: Channel 5, Channel 4, Sky Arts, dar mai ales la Discovery Science. Am lucrat şi la un documentar despre misteriosul caz din „Trecătoarea Dyatlov”, din munţii Ural. Ca să mă întreţin în scumpa capitală a Angliei am lucrat şi la Universitate, în calitate de asistent rezidențial. Am băut mult ceai cu lapte, am dormit puţin şi am cunoscut o gamă largă de oameni”, ne povestește Lidia despre frumoasa experiență din Marea Britanie.
I-a plăcut totul în afară de faptul că cheltuia prea mult timp pe transport. Dacă în Chişinău, timp de o zi îşi permite luxul de a dormi până la 10 dimineaţa, să lucreze în două locuri, să ia prânzul cu cineva din prieteni, să ajungă la sala de forţă, să iasă la un ceai seral şi să încheie ziua urmărind un film, la Londra, lucrurile stăteau altfel. Trezirea de la şase dimineața era urmată de câteva ore cu trenul până la cele 12 ore de lucru.
„Uneori îmi e dor de senzaţia de a fi cu tine însăţi o zi întreagă, aşa cum se întâmpla la Londra. Acolo m-am format ca personalitate şi am trăit o experienţă valoroasă pe care nu aş schimba-o cu nimic”, ni se confesează interpreta.

„Nu m-am simţit niciodată un străin”

457254_10150669781987190_1164404586_oPărinţii săi ştiau că-şi doreşte să studieze în străinătate, iar Marea Britanie era opţiunea perfectă pentru că studiase mult timp limba engleză. Au susţinut-o mult deşi în acea perioadă se confruntau cu grave probleme financiare.
„Suntem o familie foarte unită şi am trecut peste toate greutăţile”, precizează Lidia Scarlat.
În anii petrecuţi departe de casă, cel mai mult i-au lipsit întâlnirile cu familia, mâncarea gătită de mama şi timpul liber.
„Nu m-am simţit niciodată un străin deşi cunosc persoane care au avut asemenea senzaţii. Echipele de la lucru m-au primit cu braţele deschise. Revenirea în Moldova e încă un experiment”, ne spune cântăreaţa.
De doi ani, de când se află în ţară, Lidia Scarlat munceşte ca o albinuţă. Recunoaşte că i-a fost greu atunci când a început să lucreze în televiziune: „Aici etica de lucru e total diferită. Programele de divertisment se fac pentru un public numărat pe degete. Entuziasmul şi dorinţa de a crea ceva întâlneşte multe obstacole pe drum. Aici sunt de ajuns talk-show-urile politice, ştirile şi informațiile despre prognoza meteo, din păcate. Vroiam să renunț la ideea de a lucra în tv, dar mă bântuie un concept ce ar putea avea succes la noi. Acum lucrez la el”.

Despre „100 de Movile”

aAnul trecut a comentat la Moldova 1 semifinalele şi finalele Eurovision Song Contest, iar anul acesta a scris versurile melodiei ce ne-a reprezentat ţara la Copenhaga. Acum, când ştie cu ce se mănâncă acest concurs, nu este tentată să participe în calitate de interpret.
„E o experienţă superbă, dar e de-ajuns să o trăieşti o dată. M-a impresionat volumul de lucru pe care îl depune EBU, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, pentru realizarea acestui show televizat. Eventual, la Eurovision mi-ar plăcea să lucrez în departamentul producţie”.
În acest moment, Lidia Scarlat este implicată în realizarea documentarului despre muzica folclorică modernă din spaţiul cultural românesc, „100 de Movile”, al cărui producător este. Printre protagonişti sunt băieţii de la „Subcarpaţi”, Anatol Ştefăneţ, Valy Boghean, Zdob și Zdub, Alex Calancea, Alexandru Arcuş, Argatu’, şi Negură Bunget.

a„Filmările merg foarte bine deşi am trecut prin numeroase peripeţii: ne-a fost furat tot aparatajul, s-a stricat maşina înainte de drum etc. Filmul este realizat în colaborare cu OWH Studio, dar producţia rămâne una independentă, majoritar finanţată de noi, de buneii şi prietenii noştri. Îi mulţumesc bunelului meu, Vitalie Rusu, Artist al Poporului, că m-a susţinut enorm în momentul în care eram sigură că filmările riscă să nu se desfăşoare şi eram cu moralul la pământ”, ne povesteşte tânăra producătoare.
De un an şi jumătate este solista formaţiei „Cuibul”, alături de care trăieşte experiențe şi senzații de nedescris. „Cele mai memorabile sunt concertele pe care le-am avut pe aceeaşi scenă cu „Morcheeba” şi „The Cardigans””, ne spune Lidia Scarlat.

Cuibul poster 13-14Lena NEGRU
Foto: Arhiva personala a Lidiei Scarlat

Vizualizări: 2055

Comentează