Armata ucraineană se pregătește de încercuirea Luganskului; la Gorlovka, tirurile de artilerie s-au soldat cu moartea a 52 de civili

Armata ucraineană se pregătește de încercuirea Luganskului; la Gorlovka, tirurile de artilerie s-au soldat cu moartea a 52 de civili

Armata ucraineană se pregătește să încercuiască ‘definitiv’ Luganskul, unul din bastioanele separatiste situat în apropiere de frontiera cu Rusia, a indicat marți serviciul de presă al trupelor guvernamentale angajate în operațiunea specială din estul Ucrainei, într-un comunicat citat de France Presse.

‘Intenția armatei este de a-i rupe pe combatanți de rutele spre Rusia și de a încercui definitiv Luganskul’, potrivit comunicatului.

Ucraina este pe cale să pregătească o misiune umanitară internațională sub auspiciile Crucii Roșii pentru Lugansk, capitală regională cu aproximativ 500.000 de locuitori, înainte de începerea ostilităților. Autoritățile de aici denunță o situație ‘critică’ de zece zile, întrucât orașul este privat de electricitate și de apă curentă, iar stocurile de benzină și alimente s-au epuizat rapid.

În ultimele zile, autoritățile au îndemnat locuitorii care au mai rămas la Lugansk și Donețk să părăsească orașele înaintea asaltului, doar că aceștia nu se mai pot deplasa din lipsă de combustibil sau resurse financiare, după cum remarcă unii observatori.

Armata ucraineană a informat marți asupra unui ‘raid’ efectuat cu o zi în urmă de parașutiști ai săi în teritoriul controlat de rebeli în cursul căruia soldații au distrus trei baraje și au provocat ‘pierderi grele’ separatiștilor.

La Donețk, o altă capitală regională care este un fief al separatiștilor, s-au auzit explozii în noaptea de luni spre marți, dar mai puțin intense decât în noaptea precedentă, potrivit unui reporter AFP.

În același timp, după cum relatează Ria Novosti, trupele ucrainene încearcă să izoleze Gorlovka de restul teritoriul controlat de rebeli și au făcut o încercare de intrare în Makeevka. Gorlovka — un important centru industrial și nod feroviar și rutier în regiunea Donețk — a fost supus continuu tirurilor de artilerie în ultimele trei zile, în urma cărora și-au pierdut viața 52 de civili, între care 9 copii, iar alte 170 de persoane au fost rănite, conform agenției de presă ruse.

După cum relatează aceeași agenție de presă rusă, rebelii pregătesc o contraofensivă la Donețk, cu 200 de vehicule blindate.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Alexander Ermochenko/ XINHUA ARHIVA

Vizualizări: 145

Comentează