Ucraina vrea să preia controul asupra locului prăbușirii zborului MH17 // Ambasadorul Ciurkin

Ucraina vrea să preia controul asupra locului prăbușirii zborului MH17 // Ambasadorul Ciurkin

Ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a acuzat luni Ucraina că încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate desfășurând o campanie prin care să preia controlul asupra zonei zborul MH17 în care s-a prăbușit pe 17 iulie, relatează AFP.

După cum a afirmat Vitali Ciurkin, forțele ucrainene vizează civili din zonă, încălcând o rezoluție care cere încetarea luptelor în vecinătatea locului prăbușirii avionului malaezian.

‘Autoritățile ucrainene au spus că intenționează să preia controlul militar asupra zonei’, a declarat diplomatul rus. ‘Ar fi, bineînțeles, o încălcare clară a Rezoluției 2166′, a subliniat Vitali Ciurkin.

Această rezoluție a fost adoptată săptămâna trecută în unanimitate în Consiliu în urma unei inițiative a Australiei. Ea condamnă atacul care a doborât avionul în estul Ucrainei și le cere separatiștilor proruși să permită accesul liber și în siguranță deplină la locul tragediei aviatice, să protejeze ‘integritatea’ zonei și să înceteze ostilitățile în vecinătatea acesteia.

‘Activități militare continue desfășurate de forțele ucrainene în apropiere de zona prăbușirii avionului sunt clar incompatibile cu rezoluție pe care a adoptat-o Consiliul’, a adăugat ambasadorul rus.

Experții medico-legali și polițiștii olandezi care au încercat luni dimineață să ajungă la locul incidentului aviatic au fost nevoiți să se întoarcă din drum din motive de securitate, fiind auzite ‘explozii’ în vecinătate.

Ucraina a precizat că armata sa duce lupte în mai multe orașe situate la câțiva kilometri de locul tragediei.

Kievul și Moscova se acuză reciproc în legătură cu luptele care se desfășoară în estul Ucrainei. Kievul acuză Rusia în special că îi susține pe rebelii și că le-a furnizat rachete, inclusiv cea care a lovit zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) TANJUG / TANJUG ARHIVA

Vizualizări: 154

Comentează