Reprezentanți ai UE în parlamentul de la Kiev; manifestațiile continuă

Reprezentanți ai UE în parlamentul de la Kiev; manifestațiile continuă

Șeful reprezentanței Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombowski, și Helga Schmid, adjunctul Înaltului reprezentant pentru politica externă și de securitate a UE, Catherine Ashton, s-au deplasat vineri în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul în care de 16 zile în Ucraina continuă manifestațiile de protest împotriva suspendării semnării Acordului de asociere la UE de către actuala putere, informează agenția de presă Ria Novosti.

Am venit pentru a afla de la reprezentanții grupurilor politice parlamentare și de la președintele parlamentului ce planuri au în continuare’, le-a spus jurnaliștilor Jan Tombowski, scrie agerpes.ro.
Tribuna parlamentului ucrainean a fost blocată dis-de-dimineață de către parlamentari ai opoziției. Unii dintre ei s-au baricadat în fața ușii folosite de președintele Radei, Volodymir Rybak, pentru a intra în sala de ședințe, iar pe masa prezidiului a fost așternut un drapel național imens.
Pe fondul amplelor manifestații proeuropene, într-o mobilizare fără precedent după ‘revoluția portocalie’ din 2004, Partidul Regiunilor (aflat la putere în Ucraina) a declarat că este dispus să se așeze la masa tratativelor cu opoziția pentru a găsi o soluție la criza politică din țară, după cum a anunțat șeful grupului parlamentar Partidului Regiunilor din Rada Supremă, Aleksandr Efremov.
Liderii opoziției parlamentare — partidele Batkivșcina, Udar și Svoboda — au declarat anterior că nu vor începe un dialog cu puterea până când nu vor fi eliberați din arestul poliției toți manifestanții reținuți pentru violențele declanșate la sfârșitul săptămânii trecute în fața administrației prezidențiale.
Mai mult de 7.000 de simpatizanți proeuropeni manifestează vineri în mod pașnic la Kiev, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne, conform Itar-Tass. Potrivit poliției ucrainene, în noaptea de joi spre vineri, un manifestant în jur de 50 de ani a decedat în stradă din cauza unui atac de cord. Câteva sute de persoane rămân în fiecare noapte în corturi sau în Piața Independenței, încălzindu-se cu schimbul în incinta primăriei Kievului, unde au fost instalate paturi și mese pentru ca aceștia să poată mânca și dormi.
Cei mai mulți protestatari — în jur de 5.000 de persoane — sunt concentrați în parcul Mariinsky de lângă parlament și pe străzile adiacente. În Piața Independenței se aflau vineri dimineață 1.300 de persoane, în timp ce alte 200 pichetau sediul administrației prezidențiale. În jur de 150 de persoane erau concentrate în fața guvernului, conform datelor poliției. Și Parchetul General din Kiev era pichetat în jur de 400 de persoane, care cer eliberarea celor nouă manifestanți arestați în cazul violențelor de acum aproape o săptămână.
Manifestațiile au început în Ucraina la 21 noiembrie, în ziua în care guvernul condus de premierul Mykola Azarov a anunțat suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, după trei ani de pregătiri, în favoarea relansării relațiilor comerciale cu Rusia și alte state CSI. Decizia cabinetului a fost susținută de președintele Viktor Ianukovici, care a motivat-o prin dificultățile economice cu care se confruntă țara sa.
Dacă inițial manifestanții proeuropeni cereau autorităților doar reluarea pregătirilor pentru semnarea acordului cu UE, după dispersarea în forță a manifestației de la Kiev la sfârșitul săptămânii trecute ei solicită demisia guvernului și a președintelui și alegeri anticipate, declanșarea urmăririi penale împotriva ministrului de interne Vitali Zaharcenko și semnarea Acordului de asociere la UE.
Foto: agerpres.ro

Vizualizări: 163

Comentează