ÎNDUIŞOTOR! O fetiţă de zece ani îi cere lui Moş Crăciun o plapumă! Îndeplineşte dorinţa unui copil deosebit!

ÎNDUIŞOTOR! O fetiţă de zece ani îi cere lui Moş Crăciun o plapumă! Îndeplineşte dorinţa unui copil deosebit!

Ziarul „Jurnal de Chişinău” a lansat campania „Scrie-i Moşului”. Cei 25 de copii de la Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilitaţi „Cris Cultum”din Stăuceni au scris Moşului, rugându-l să le facă şi lor un cadou de Crăciun. Sinceritatea copiilor nu te poate lăsa indiferent.

Nu îndrăzneşte să ceară de la părinţi acest cadou şi speră cu tot dinadinsul că Moş Crăciun există şi îi va îndeplini dorinţa. E vorba de Nichita, un băiat de zece ani care a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă. A suportat trei intervenţii chirurgicale, care s-au dovedit a fi extrem de costisitoare pentru veniturile modeste ale familiei.

„Îmi este foarte greu. Recent, am fost şi eu operată. Ca să-l aduc pe Nichita la centru, trebuie să cumpăr scutece. Aici sunt doar trei angajate şi nu reuşesc fizic să aibă grijă de fiecare copil în parte”, ne spune resemnată mama lui Nichita.

Băiatul şi-a dorit să meargă la şcoală, însă, din cauza dizabilităţii, a fost refuzat. Cu toate acestea, micuţul visează să comunice cu semenii săi, să înveţe să citească şi să scrie. Pentru realizarea acestei dorinţe, ar avea nevoie de cel puţin un calculator, astfel se va integra măcar virtual în societate, dacă realităţile noastre nu-i permit să meargă măcar o singură dată pe stradă fără să audă cuvinte urâte la adresa lui. Şi deoarece încă nu poate să scrie, mama l-a ajutat să înşire pe o coală de hârtie dorinţa lui. Iar pentru ca să-l îmblânzească pe Moş Crăciun i-a desenat un brăduţ împodobit şi o babă de zăpadă cu un zâmbet larg.

„Eu sunt Nichita Vozian. Am o rugăminte MARE! Aş vrea să-mi îndepliniţi o dorinţă pe care o am de foarte mult timp: să-mi dăruiţi o tabletă electronică pentru a putea comunica cu oameni frumoşi şi a învăţa lucruri noi”, îi scrie Nichita lui Moş Crăciun.

Părinţii băiatului îi doresc multă sănătate fiului, însă nu au posibilitate să-i realizeze acest vis. Toţi banii pe care îi câştigă abia de le ajung să-i asigure tratamentele foarte scumpe.

Mariana şi Maxim sunt doi copii minunaţi, din păcate însă, nu au alături pe tatăl său, care, în ajunul sărbătorilor de iarnă, ar putea să se deghizeze în Moş Crăciun şi să le aducă cadouri.

Copiilor nu le rămâne decât să creadă în minune, să creadă că Moş Crăciun există şi îi va vizita şi pe ei la centru. Deşi fetiţa are zece anişori, nu poate să scrie pentru că nici ea nu a fost acceptată la şcoală, din cauza că nu a găsit limbă comună cu elevii şi profesorii. Bunica şi-a ajutat ambii nepoţei să îi scrie Moşului. Conţinutul acestor răvaşe te face să zâmbeşti, dar şi să plângi când afli ce se ascunde printre aceste rânduri de pe foaia albă.

„Sunt Mariana, am zece ani. Doresc de la Moş Crăciun o plapumă groasă ca să mă învelesc pe timp de iarnă. Să-mi fie călduţ.”

Bunicii nu i-a fost deloc uşor să o convingă pe nepoţică să spună ce-şi doreşte de la Moşul. Din cauza unei sperieturi puternice, fetiţa, de la vârsta de patru anişori, refuză să vorbească cu cei maturi. Comunică doar cu copiii de la centru şi cu frăţiorul ei mai mic, Maxim. De ei nu le este frică.
Şi Maxim, un băieţel foarte îndrăzneţ şi comunicabil, i-a adresat Moşului o rugăminte. „Aşa de tare mă doare în suflet când îi văd împreună. Mariana era la fel de jucăuşă ca şi Maxim… era”, spune bunica îndurerată.

„Eu sunt Maxim. Am cinci ani. Doresc de la Moş Crăciun o maşinuţă cu telecomandă.”

Denis, un alt copil deosebit de la Centrul „Cris Cultum”, se grăbeşte să ne dea şi scrisoarea lui pentru Moş Crăciun. Legată cu o fundiţă elegantă, băiatul ne-a rugat să o desfacem şi să o citim cu glas tare. Se spune că dorinţele spuse cu glas tare se îndeplinesc, tânărul însă, din cauza bolii de care suferă, abia de reuşeşte să rostească cuvintele. Deci o citim, aşa ca să fie auzită dorinţa lui Denis de toţi:

„Dragă Moş Crăciun, mă numesc Denis. Îmi doresc să-mi aduci în dar haine de sport, mărimea 46–48. Mulţumesc. La mulţi ani!”

Pentru că anul trecut se pare că scrisoarea lui nu a ajuns la Moş Crăciun, Eugen a hotărât să-i mai scrie o dată ce-şi doreşte. „Dar anul acesta o să-mi aducă darul?”, ne întreabă tânărul. Ce să-i răspundem? Totul depinde de mărinimia oamenilor care nu vor rămâne indiferenţi după ce vor citi aceste scrisori.

„Dragă Moş Crăciun, mă numesc Eugen. Sunt pasionat de muzică. Dacă exişti cu adevărat, trimite-mi un CD al formaţiei „Autentic” sau „Nemuritorii”. Mulţumesc.”

Din scrisoare se vede clar că iniţial băiatul a vrut să scrie că îşi doreşte ambele CD-uri, dar a corectat, în loc de „şi”, a scris „sau”, ca să nu-l bată tare la buzunar pe Moşul.

JURNAL va publica toate scrisorile emoţionante adresate lui Moş Crăciun. Tu poţi fi Moş Crăciunul lor. Dacă vrei să îndeplineşti dorinţa unui copil, sună la redacţia JURNALULUI de Chişinău şi spune visul cărui copil ai vrea să-l realizezi. Grăbeşte-te!

Cadourile vor fi colectate până la 24 decembrie, iar pe 25 ne puteţi însoţi la Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilitaţi „Cris Cultum”din Stăuceni pentru a înmâna personal cadourile. Ne bucură faptul că oamenii cu inimă mare au reacţionat şi au anunţat ce cadouri vor pune în sacul lui Moş Crăciun care va vizita copiii de la Centrul „Cris Cultum”. Te poţi alătura şi tu, sună la nr. de telefon 069456968 şi spune cu ce ne poţi ajuta.

foto central

foto 2

Mariana si Maxim

Scrisoare Eugen

Scrisoare Nichita

Svetlana Panţa