Lung în mână, scurt în vână (2)

Lung în mână, scurt în vână (2)

I-a spus tatăl fiului rătăcitor: de toate ai avut, dar neom ai rămas – netrebnică fire ce eşti!

Între timp, Pavel terminase școala profesională și a ajuns să lucreze electrician într-un atelier de croitorie. Ca fost pușcăriaș, era în vizorul poliției, dar până atunci nu fusese prins cu nimic ilegal. Ba chiar se bucurau oamenii legii că uite tânărul acesta se poate întâmpla să ajungă cetățean de treabă. Mai ales că Pavel de la un timp era în relații intime cu fiica unui mic proprietar. Avea tatăl fetei un atelier privat și făcea la comandă mobilier simplu pentru bucătării. Cei trei angajați îl ajutau cu îndeplinirea comenzilor și desfacerea pe piață a ceea ce aveau în plus.

Dispare lăsând-o însărcinată pe Nina
Nu erau din cale afară de bogați, dar nici nu mureau de foame. Pavel al nostru prinsese drag de Nina, fiica proprietarului, și mai că nu se mutase cu traiul la ea. Firește că la cei 22 de ani pe care-i avea nici în gând nu-i trecea să se însoare. Dar în pat îi plăcea fata și a iubit-o până în ziua când i-a spus că e însărcinată. Greșeala lui a fost că a dus-o în sat s-o cunoască și rudele lui. Voia într-un fel să se laude ce fată curtează și din ce părinți se trage, dar să se însoare? N-a înnebunit încă!
Și într-o zi dispăru din oraș, lăsând-o pe Nina gravidă în a cincea lună. Fata l-a căutat acasă la părinții lui, apoi pe la prietenii săi – nimeni nu știa unde a dispărut Pavel. Chiar și cei de la atelierul unde lucrase până atunci flăcăul au ridicat nedumeriți din umeri. N-a scris cerere de eliberare, dar la serviciu nu s-a prezentat de mai multe săptămâni. Poate i s-o fi întâmplat ceva, se întrebau ei. Au sfătuit-o să se adreseze la poliție. Între timp, Pavel a fugit în Rusia. S-a oploșit la Tula și se și angajase gardian la un supermarket. Nu-l interesa deloc pe cine a lăsat în Moldova.
Una mama lui îl plângea și Nina poate, care trebuia să nască acuşi-acuşi. Pentru că era într-un loc unde banii veneau cu duiumul, Pavel se și vedea stăpân peste acea bogăție. Fiind gardian, avea trecere peste tot, la toate filialele supermarketului central. Cunoștea regimul de lucru, obiceiurile vânzătorilor, slăbiciunea patronilor și o ducea bine de tot în colectivul care l-a primit cu brațele deschise. Un lucru nu știa el, că patronul a făcut o interpelare la ministerul nostru de interne, cerând informații despre persoana pe care a angajat-o din Republica Moldova.

Oploșit la Tula, urzeşte planuri de îmbogăţire
Așa a aflat că Pavel e cu antecedente penale și a pornit să-l supravegheze prin persoane la prima vedere inofensive – o femeie de serviciu, un instalator de frigidere, angajați imediat ce-a primit el răspunsul ministerului de interne de la noi. Mai mult din curiozitate a făcut-o, să vadă la ce-o să-l ducă mintea. Pentru că știa: de-l prinde cu oca mică, poliție nu-i trebuie, îl face una cu pământul și fără să apeleze la organele de forță. De unde să bănuiască Pavel că e încolțit din toate părțile?! El își făcea propriile planuri de îmbogățire – urmărea cum se duc banii, cine-i numără, cine-i ia și unde ajung. A studiat traseul și era gata să dea lovitura. Vă dați seama că de unul singur nu putea face nimic, avea nevoie de ajutoare. În timpul liber se plimba prin piețele din oraș, prin preajma barurilor, pe la cârciumele dosite prin subsoluri tot cu gândul să-și găsească ajutoarele potrivite.
Între timp Nina, fata care rămăsese însărcinată de la el, a născut un băiat. I-a anunțat pe părinții lui Pavel la țară că au un nepot și, chiar dacă nu s-au căsătorit legal, mama celui dispărut fără urmă o ținea de noră și întreținea relații cu fata și părinții ei. Nici să le treacă prin minte că el a fugit de fata pe care atât de mult a iubit-o!!! Părinții Ninei, deși aveau unele îndoieli, oricum și-au sprijinit copila și se bucurau și ei că au nepot și mai sperau, firește, că norocul n-o să treacă pe alături și într-o zi Nina lor își va găsi fericirea. Au botezat copilul cu numele Alexandru și se bucurau toți că se dezvoltă normal, mănâncă bine, adaugă la cântar. Între timp, s-au însurat și ceilalți frați ai lui Pavel rămași în sat, dar, pentru că nu știau pe unde este fratele lor mai mic, la nuntă nu l-au chemat. Nina însă a venit cu copilul și părinții ei și au stat la masă la loc de cinste cu socrii mari.

Hoț pe hoț să nu se recunoască?
Sper că n-ați uitat, Pavel se afla la Tula și punea la cale cea mai mare pradă de bani din oraș. Se îndobrise cu niște derbedei și, seară de seară în săptămâna când nu lucra, se întâlnea cu ei și puneau la punct jaful. Una nu știa smintitul că patronul cunoştea pas cu pas ce întreprinde el chiar de la cei pe care și-i apropiase pentru îndeplinirea planului. Vă dați seama că și tipii ceia erau oamenii lui. Trebuie să vă mai spun ceva: până a ajunge om de afaceri la Tula, acest patron și-a făcut avere la vremea lui nu tocmai pe căi cinstite, spunea lumea că a fost prins în tinerețe cu coțcării, că avea un cazinou ilegal, că a făcut bani din tranzacții ilicite, așa că din prima l-a intuit pe Pavel.
Hoț pe hoț să nu se recunoască? Nu intenționa deloc să-l pună la dubă! Voia doar să afle cum îi merge bila și cât de nădejde om ar putea fi. Avea nevoie stăpânul de oameni siguri, hâtri și întreprinzători, dar mai ales descurcăreți în situații limită. De unde avea însă să știe Pavel ce gânduri clocește șeful său?! El a simțit doar că ceva necurat se țese în jurul lui și n-a așteptat să se întâmple vreo nenorocire. A șters putina din oraș în ajun de a-și pune planul în aplicare. Rusia e mare și are unde-și pierde urma unul care nu are rădăcini.

Întoarcerea fiului risipitor
Nouă anișori a umblat fugar prin țara asta enormă dintr-un colț în altul și uite, când a împlinit 32 de ani, și-a zis că e timpul să vină acasă. Credea că Nina l-a uitat demult, că frații lui mai mari o fi având băieți de armată, că mamă-sa e poate singura care-l mai așteaptă, dacă n-a murit între timp. Nu le-a scris niciodată și nu știau e viu sau ba Pavel. A apărut în curtea casei părintești într-o toamnă târzie și primul care l-a zărit a fost badea Sava. Tocmai ieșea din casă și strigă să-l audă nevasta: ieși, muiere, cu pâine și sare că-ți vine feciorul în fuga mare!
Nu s-a oprit taică-său să-l îmbrățișeze și să-l întrebe cum se simte și de unde vine, ci a trecut pe lângă dânsul și a ieșit la șleah, pornit cu treburi prin sat. Maică-sa lăcrima în prag și nu-și credea ochilor că în sfârșit mezinul a ajuns acasă. Până în seară s-au adunat toate rudele să-l vadă pe fiul rătăcitor și i-au ascultat balivernele, unele mai deşănţate decât altele. Poate c-o fi fost și ceva adevăr în ele, dar taică-său a ținut să precizeze câte ceva și, ascultând răspunsurile fiului, a concluzionat: tot acela ai rămas, lung în mână, scurt în vână! Adică ai avut de toate, dar tot neom ai rămas. Neîmplinit, nerealizat, netrebnică fire.
P.S. În seara ceea a aflat Pavel că Nina nu s-a mai măritat, că i-a născut un fecior, i-a văzut și pozele pe perete în casa cea mare și poate pentru prima dată i-a părut rău că a crescut acesta fără să-l cunoască de tată…
Lidia Bobână, APROPO Magazin