Barack Obama și Papa de la Roma la Chișinău // CHEIANU

Barack Obama și Papa de la Roma la Chișinău // CHEIANU

MAI PE SCURT, „înseamnă că va fi mai bine, America o să ne ajute?…” Este întrebarea pe care am primit-o ieri de la o rudă a mea. După summitul de la Vilnius, aceeași rudă îmi punea o întrebare asemănătoare: „Înseamnă că va fi mai bine, Europa ne va susține?…”

Vă recunosc că, de fiecare dată, întrebările astea foarte simple mă pun în dificultate. Cum să răspund? Să spun pur și simplu că va fi bine nu pot pentru că și până acum am fost sprijiniți și de Europa, și de America, dar nu s-a făcut mai bine. Dar nici să spun că totul va fi rău nu pot, întrucât de ce ne-ar mai susține atât de mult străinii și de ce ar veni la Chișinău însuși secretarul de stat american?! Ruda mea însă, la fel ca și milioane de cetățeni din această țară, vrea să știe un singur lucru: că ea va trăi măcar un pic mai bine după aceste vizite. Și eu zic că, da, va fi un pic mai bine, dar nu chiar de azi. Poate peste jumătate de an, poate peste un an. Aici ruda mea dă din mână a lehamete.

Chiar așa, de ce nu se face mai bine în Moldova după atâtea vizite străine, după atâția bani veniți din străinătate? Știți care e răspunsul?… În țara asta poate veni cine vreți – și Obama, și Papa de la Roma, dar asta nu va schimba nimic. Domnul Leancă și doamna Gherman, cu engleza lor, cu manierele lor, cu diplomația lor, vor ști să-i impresioneze și pe Obama, și pe Papa de la Roma, dar asta nu ne va ajuta nouă cu nimic. Pentru că, în timp ce ei îi vor impresiona pe înalții străini, undeva, într-o vizuină din hotelul Codru, va sta ascuns un Plahotniuc, cu bandiții săi, şi se va uita ca și noi la televizor ca să vadă tot ce semnează alde Leancă și Gherman. După care va pune la cale cum să strâmbe tot ce au semnat cei doi… Bine, măcar Plahotniuc stă ascuns, da alți doi criminali, Lupu și Filat, ăștia ies la iveală, participă la summitul de la Vilnius, la întâlnirea cu Kerry, zâmbesc, dau interviuri pline de vorbe goale. Am văzut aseară cum ăștia doi și-au strâns mâinile la despărțire ca niște bandiți.

Și atunci, revenind la întrebarea rudei mele, „ne va fi oare mai bine?”, cum pot să ne facă bine străinii dacă nouă ne fac rău cei de acasă?! Noi nu avem nevoie nici de Obama, nici de Papa de la Roma. E destul doar să miște un deget un Plahotniuc, un Filat și alții ca să fie adoptată o reformă a justiției corectă, să fie alungați din justiție un Poalelungi, un Pleșca ș.a. Doar atât, să miște un deget. Mișcatul ăsta din deget este pentru noi, moldovenii, mai important decât vizita de ieri a lui Kerry… Dar ei nu vor mișca nimic, deoarece ei, fără alde Poalelungi și Pleșca, nu pot fura. Sau – și mai rău – pot ajunge la pușcărie.
MAI PE SCURT, vă spun, degeaba ar veni la Chișinău și Obama și Papa de la Roma…

Constantin CHEIANU, JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 326

Comentează