EXCLUSIV! Anastasia Lazariuc: „Când sunt la pământ, îmi amintesc de mama”

Artista a revenit pentru câteva zile la Chişinău, iar APROPO a profitat de ocazie pentru a realiza un articol de suflet cu cea mai îndrăgită interpretă din R. Moldova, stabilită de 21 de ani cu traiul în Bucureşti. Anastasia Lazariuc ne-a dezvăluit că „viața a pus-o la încercări grele, iar în momentele de cumpănă gândul îi fuge la mama sa”. Îndrăgita vedetă ne-a vorbit şi despre spectacolul care va avea loc mâine, la Palatul Naţional „N.Sulac”.

În vara acestui an, Anastasia Lazariuc a aniversat 60 de ani. În toate interviurile acordate, frumoasa artistă a recunoscut că a avut o tinereţe „deloc uşoară”. La 26 de ani era mama singură, după ce a divorțat de un soț alcoolic, care o bătea peste faţă, încercând să o mutileze pentru ca ea să nu mai poată urca pe scenă. La scurt timp după divorț o altă tragedie avea să-i tulbure liniştea: fratele ei a fost ucis. Ulterior, a mai primit o „palmă” de la viaţă – i-a decedat şi cel de-al doilea părinte, mama.

„Palmele” vieții au făcut-o mai puternică

Anastasia LazariucCând îşi aduce aminte de acea perioadă, îşi stăpâneşte cu greu lacrimile. Totuşi, găseşte în ea puterea de a ne vorbi cum a reuşit să meargă înainte.
„Din păcate, viaţa nu alege. Ea ne pune pe toți în fața unor examene deloc ușoare, pe care fiecare dintre noi trebuie să le susţinem în singurătate, oricât ar încerca să ne ajute cei din jur. Am trecut prin momente în care mi se părea că totul s-a terminat, că nu am cum să trec de acele încercări ale sorţii. Totuşi, e foarte important ca în astfel de momente să ai alături măcar un prieten ori o prietenă, să nu fii singur, pentru că știu foarte multe cazuri cu final tragic. Dumnezeu a fost bun cu mine, căci a avut cine să mă susţină. Am trecut prin momente neplăcute sau chiar dureroase, despre care puţini ştiu. Dar nu regret nimic din ceea ce mi s-a întâmplat – astfel am devenit mai puternică”, ni se confesează Anastasia Lazariuc.

„Mama, cel mai apropiat exemplu”

Anastasia Lazariuc_4

Când simte că e cu moralul la pământ, artista îşi aminteşte de mama sa, care a avut o soartă deloc uşoară: „Cunosc foarte bine viaţa mamei. Ea a trecut prin greutăţi cumplite: şi-a pierdut soţul şi a fost nevoită să-şi crească de una sigură copiii. A trecut prin război şi foamete, dar nu s-a lăsat bătută. Apoi şi-a înmormântat fiul, cred că nu există durere mai mare pentru o mamă. Ea a fost exemplul care m-a determinat să lupt în clipele de grea cumpănă. Când mi-i greu, îmi spun că dacă mama a avut puterea să treacă peste toate obstacolele vieţii, atunci eu nu chiar am dreptul să mă vaiet. Prin comparaţie, problemele mele sunt minore”.

Nu-i plac cifrele

Pentru Anastasia Lazariuc, timpul parcă stă pe loc. Aceasta este cunoscută nu doar pentru piesele pe care le interpretează, ci şi pentru frumuseţea ei. Deşi trecută de prima tinereţe, artista arată extrem de bine pentru o femeie de vârsta ei. Cântăreaţa ne-a spus care e secretul ei: o alimentaţie sănătoasă în combinaţie cu detoxifierea periodică a organismului.
Întrebată cum se simte la cei 60 de ani împliniți, distinsa interpretă ne-a spus că „nu măsoară vârsta după ani şi că niciodată nu i-a plăcut matematica”. „Sunt o visătoare, o romantică incurabilă căreia nu-i plac cifrele. Anii vin, trec, important e să rămânem tineri în suflet”, susține vedeta.

La spectacol va schimba șase ținute

Anastasia Lazariuc_2

Mâine, la Palatul Naţional „N.Sulac”, Anastasia Lazariuc va susţine un spectacol grandios cu genericul „Seară albastră”. În cadrul acestuia vor cânta şi prietenii interpretei: Iurie Sadovnic, Olga Ciolacu, Vitalie Dani, Ştefan Petrache, Cristi Aldea-Teodorovici, Igor Sârbu şi Igor Stribiţchi (Akord) etc. Artiștii vor fi acompaniați de band-ul lui Viorel Burlacu.
„Vreau ca spectacolul să fie unul de neuitat, un eveniment de suflet. Sper să-mi reușească. Şi cum este imposibil ca într-un concert să cânt doar eu, i-am invitat pe câţiva interpreți din generaţia mai tânără, care vor cânta melodii din repertoriul meu. Va fi un spectacol live, iar pe cei care vor fi prezenți în sală îi așteaptă multe surprize”, ne-a spus interpreta.
Anastasia Lazariuc ne-a mărturisit că de fiecare dată când iese în faţa publicului de acasă, este copleșită de emoţii. Deşi credea că odată cu vârsta acesta vor dispărea, se pare că ele au devenit şi mai intense: „Acum am înţeles că fără emoții nu se poate. Iar dacă nu le ai, înseamnă că te-ai transformat în robot”.
Pe durata spectacolului, vedeta va schimba şase rochii: unele au fost aduse din România, iar celelalte au fost create de designerul moldovean Daniel Racoviţă.

„Ion Aldea-Teodorovici, cel mai potrivit compozitor pentru mine”

Anastasia Lazariuc_3

În timpul discuţiei, Anastasia Lazariuc şi-a amintit şi de perioada în care se lansa în muzică, acum 36 de ani. Melodia cu care s-a făcut remarcată a fost „Seară albastră”, compusă de regretatul Ion Aldea-Teodorovici.
„Într-o bună zi m-am trezit cu dorința de a face muzică. Destinul a făcut să devin cântăreață, chiar dacă mediul în care am crescut nu era propice dezvoltării acestei pasiuni. Ion Aldea-Teodorovici mi-a scris trei melodii: „Seară albastră”, „Ca prima oară” şi „Fuga, fuga”, toate devenind şlagăre. Colaborarea noastră a fost una specială şi cred că pentru mine el a fost cel mai potrivit compozitor. Ion şi Doina mai aveau atâtea se spus, de făcut… Păcat că au plecat atât de repede de lângă noi. În acea perioadă, Ion Aldea-Teodorovici tocmai lucra la câteva melodii pe care mi le promisese. Dar se vede că n-a fost să fie”, ne povesteşte cu regret Anastasia Lazariuc.
În urmă cu 24 de ani, interpreta a efectuat pentru prima dată un turneu de mare succes în România. Atunci, timp de o lună, a cântat live, susţinând câte trei spectacole pe zi. Iar trei ani mai târziu se stabilea cu traiul la fraţii noştri de peste Prut.
„Niciodată nu am visat și nici nu mi-am dorit să părăsesc R.Moldova. Dar aşa erau vremurile, în acei ani multă lume a fost nevoită să plece din țară. Fac destul de des naveta Chișinău-București şi trebuie să recunosc: mă simt acasă pe ambele maluri ale Prutului”, spune Anastasia Lazariuc.
La finalul discuţiei, distinsa doamnă ne-a dezvăluit şi care este cea mai arzătoare dorinţă a sa: „Îmi place să călătoresc. Viaţa, prin meseria pe care o am, mi-a oferit această oportunitate. Îmi doresc să călătoresc prin lume ca simplu turist, să admir peisajele care-mi plac fără să mă grăbesc la spectacol”.
Lena NEGRU

Vizualizări: 1921

One Comment

  • 22 octombrie 2013 | Permalink |

    O MARE INTERPRETA ,ARTISTA DE SEAMA AL CARUI ROMANTISM SE SIMTE IN FIECARE MELODIE INTERPRETATA PE SCENELE LUMII. CU TOATA STIMA PETRO PLOIESTI.

Comentează