Războiul cârnațului! Un mezel, mărul discordiei între Austria și Slovenia!

Războiul cârnațului! Un mezel, mărul discordiei între Austria și Slovenia!

Deși pare greu de crezut un simplu cârnat a aproape că a generat un război între Slovenia și Austria, ambele țări asumându-și preparatul, scrie libertatea.ro.

Cârnatul discordiei este Kranjska klobasa sau Krainer. Slovenia susține că acel mezel, preparat din carne tocată și asezonat cu usturoi și piper, a fost inventat în nordul țării, în secolul al XIX-lea. Autoritățile de la Ljubljana vor ca preperatul să fie protejat de Uniunea Europeană, depunând o solicitare la Comisia Europeană (Protected Geographical Indication (PGI) ), prin care săi se recunoască originea. Slovenii își sprijină cererea pe faptul că ingredientul principal din cârnat, carnea, provine din provincia Kranjska.
Austriecii, care susțin că acel cârnat este o invenție a bucătăriei lor, au sărit ca arși când au auzit cererea slovenilor, susținând că preparatul pe care îl denumesc ”Kaesekrainer” este creația lor culinară, având chiar și un derivat cu brânză. Și asta pentru că provincia respectivă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar atunci când a fost realizat.
Camera de Comerț a Austriei, Oficiul de Înregistrate a Mărcilor și Ministerul Agriculturii se gândesc să conteste cererea Sloveniei.

Vizualizări: 426

Comentează