Care sunt motivele pentru care ne părăseşte pasiunea. Cât durează dragostea

Care sunt motivele pentru care ne părăseşte pasiunea. Cât durează dragostea

Nimic nu este permanent in aceasta lume, poate doar schimbarea. Oamenii se schimba, ca si relatiile dintre ei. Orice relatie de cuplu are suisuri si coborasuri. Momentele de extaz si implinire coexista cu starile conflictuale si tensiunile puternice. Exista oameni care reusesc sa depaseasca aceste momente si sa continue proiectul comun si exista persoane care nu pot face fata acestora. Iata ce ne sfatuiesc psihologii sa facem pentru a pastra pasiunea in cuplu.

Dragoste cu preaviz

Din nefericire, dupa doar cativa ani, fiecare partener isi da seama ca traiul in doi nu inseamna doar sarutari, imbratisari si nopti fierbinti de amor. O relatie se termina atunci cand unul din parteneri se opreste din a-l iubi si a-l respecta pe celalalt.
Poate exista si norocosi printre noi, care s-au cunoscut in liceu, s-au casatorit tineri si traiesc fericiti si in extaz pana la adanci batraneti, reusind sa mentina unitatea cuplului, fara sa treaca prin momente dificile sau chiar o ruptura. In mod sigur, exista si alte milioane de oameni care se confrunta cu despartiri, divorturi, momente de singuratate si tristete.

Ce goneste iubirea? Iata cateva cauze:

Lipsa comunicarii. Absenta persoanei iubite, pentru o anumita perioada, poate face dragostea sa creasca, dar lipsa ei constanta duce in timp la despartire. Iubirea are nevoie de comunicare constanta, la fel cum o planta are nevoie de lumina si apa. Lipsa comunicarii, a dialogului, intre cei doi parteneri este, in mod sigur, semnalul unei schimbari.
Nu mai exista atractie. Dragostea incepe de la atractie, fie ca este fizica, fie ca este legata de personalitatea unei persoane. Daca acest lucru de inceput dispare, se pierde o legatura importanta si cuplul este in pericol.
Pierderea increderii. Nu poti iubi o persoana in care nu ai incredere, o persoana care nu-si tine promisiunile, care minte sau insala. Increderea sta la baza oricarei relatii de dragoste si atunci cand este incalcata in mod repetat, iubirea inceteaza sa mai existe.
Respectul conteaza! Respectul este intotdeauna asociat cu dragostea. Consideratia si pretuirea pentru partener nu poate lipsi intr-o reteta a fericirii in doi. Toti avem defecte si putem comite greseli. A valoriza persoana de langa tine inseamna a nu pierde iubirea celuilalt.

Verdictul psihologului:

Cat rezista dragostea? Unii cercetatori au incercat sa raspunda la aceasta provocare: 3 sau 5 ani, dar legat de acest subiect nu au putut ajunge la un consens. Un sigur lucru este, insa, cert. Dragostea se termina atunci cand dispare “noi” si cand ramane doar “tu” si “eu”.
Atunci cand diferentele mascate in aceasta constructie comuna incep sa iasa la suprafata si sa dicteze comportamentul fiecaruia.
Atunci cand nu mai exista proiecte comune, ci doar dorinte si nevoi individuale. Cand fiecare individ incepe sa-si masoare fericirea si sa-si calculeze investitia facuta, daca a castigat sau a iesit in pierdere in aceasta relatie.
Dragostea dispare atunci cand un partener isi doreste numai beneficii si nu este dispus sa “piarda” sau sa “renunte” in favoarea binelui comun.

In concluzie:

In orice relatie, timpul, rutina, monotonia, problemele zilei de azi si de maine ne schimba. Este nevoie ca ambii parteneri sa reaprinda si sa mentina preocuparea pentru “noi”.
Dragostea incepe cu un zambet sau cu o privire si poate creste frumos in timp, dar atunci cand se termina, in mod sigur, raman si lacrimi. Lacrimile sunt pentru “noi”, pentru ce am dorit sa fie, pentru ce ne-am imaginat ca ar putea fi.
Sursa: cancan.ro
Foto: cancan.ro

Vizualizări: 539

Comentează