Creierul uman funcţionează haotic


Dinamica implicata de transmisia de semnale in creier este extrem de haotica: aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Max Planck Institut si de la Bernstein Center for Computational Neuroscience din Gottingen.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au calculat, pentru prima oara, viteza cu care informatia inmagazinata in schemele de activitate neuronala din cortexul cerebral este descarcata, iar aceasta a reiesit a fi surprinzator de ridicata.

Dupa cum se stie, creierul codifica informatia sub forma de impulsuri electrice. Fiecare neuron (circa 100 miliarde), interconectat cu ceilalti, are atat rol de receptor, cat si de transmitator si orice informatie elaborata de creier genereaza o schema de activitate caracteristica. Acest lucru arata care dintre neuroni transmite un impuls neuronilor invecinati: cu alte cuvinte, care neuron este activ si in ce moment. Iar schema activitatii este in fapt un tip de protocol de comunicare menit a inregistra schimbul de informatii dintre neuroni.

Ceea ce au observat cercetatorii este ca mici variatii in comunicarea neuronala produc scheme foarte diferite intre ele, potrivit unei modalitati caracteristice acelor sisteme definite in fizica drept sisteme haotice. Acest lucru inseamna ca procesele dinamice ale creierului nu pot fi prevazute pe termen lung, dar si ca informatia inmagazinata in schema de activitate se poate pierde in urma unor mici erori. Iar studiul cercetatorilor de la Max Planck a scos acum la iveala faptul ca procesele cortexului cerebral sunt extrem de haotice.

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

Vizualizări: 265

Comentează