Zahărul nu se va scumpi până la noua recoltă

Zahărul nu se va scumpi până la noua recoltă

Zahărul nu se va mai scumpi până la o nouă recoltă, scrie jurnal.md. Declaraţia a fost făcută de către managerul celei mai mari companii de producere a zahărului „Sudzucker Moldova”, Alexandr Koss.

Potrivit lui Koss, există suficiente stocuri de zahăr „pentru a acoperi cererea de consum până la recolta nouă”. „Este important faptul că va fi linişte pe piaţă şi nu exclud că preţurile la zahăr vor coborî”, a precizat Alexandr Koss, în cadrul şedinţei consiliului pe filiera „Produsului de sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate”.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a menţionat că intervenţia pe piaţă a statului prin măsuri administrative este ultima decizie la care ar dori să apeleze.

„Creşterea preţurilor pe piaţă a fost provocată de scumpirea zahărului în ţările din regiune şi în general pe piaţa internaţională”, a declarat director comercial al companiei Magt-Vest, Petru Guţuleac, care deţine două fabrici de zahăr.

În ultimele două luni, preţul pentru un kilogram de zahăr s-a majorat de la 11,5 lei la 15-16 lei. În anul 2010, producţia de zahăr a depăşit 100 mii tone, iar necesitatea de consum intern constituie 65 de mii de tone.

Ambele companii au scos la export aproape 30 de mii de tone. Problema a apărut din cauza preţurilor mai mari pe pieţele din Ucraina şi România, unde se importă o cantitate destul de mare de zahăr din Republica Moldova.

Vizualizări: 100

Comentează