Presupusul kamikaze de pe aeroportul din Moscova a făcut parte din marina rusă

Presupusul kamikaze de pe aeroportul din Moscova a făcut parte din marina rusă

Presupusul kamikaze care a comis, la sfârşitul lui ianuarie, un atentat pe aeroportul din Moscova, unde au murit 36 de persoane, a făcut parte timp de trei luni din marina din Extremul Orient rus, înainte de a fi disponibilizat, susţine cotidianul Kommersant în ediţia de joi.

Potrivit mediafax.ro, presupusul kamikaze, Magomed Evloev, în vârstă de 20 de ani şi originar din Inguşetia, şi-a efectuat stagiul militar în 2010 ca soldat de infanterie marină în Flota Pacificului din Vladivostok, potrivit unei surse din cadrul poliţiei locale, citată de cotidian.

Evloev nu a făcut parte din armată decât trei luni, înainte de a pleca în permisie pentru că tatăl lui era bolnav în Inguşetia, republică din Caucazul rus, vecină cu Cecenia.

La scurt timp el a fost disponibilizat din motive de sănătate, din cauza unei lovituri la cap primite în copilărie şi care s-a agravat, a declarat sursa citată pentru Kommersant.

În timpul stagiului în marină, el a primit îngrijiri pentru sinuzită şi radiografiile cavităţilor sale nazale au permis indetificarea lui ca fiind autorul atentatului sinucigaş de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, a afirmat această sursă.

Potrivit tatălui lui Magomed Evloev, din localitatea Ali-Iurt, fiul lui a plecat de acasă în septembrie, după care s-a întors în ianuarie 2011 pentru a-şi vedea fratele şi sora. Aceştia au fost arestaţi în calitate de presupuşi complici în atentatul de la aeroport.

Atentatul a fost revendicat de liderul rebelilor islamişti din Caucazul rus, cecenul Doku Umarov.

După primul război din Cecenia (1994-1996) dintre forţele ruse şi cele separatiste, rebeliunea s-a islamizat progresiv şi a depăşit din ce în ce mai mult frontierele cecene pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

Vizualizări: 137

Comentează