Câinii şi maimuţele nu vor mai zbura în cosmos

Câinii şi maimuţele nu vor mai zbura în cosmos

Oamenii de ştiinţă ruşi au renunţat la practica lansării de câini şi maimuţe în cosmos. Pentru desfăşurarea de experimente ştiinţifice, cercetătorii ruşi vor folosi, de acum încolo, ‘animale mici’, informează cotidianul rus Izvestia, citat de Agerpres.

”Pentru a desfăşura statistici şi cele mai variate studii, este necesar să se lucreze nu pe animale mari, ci pe unele mici. În următorii zece ani, sau poate chiar mai mult, nici maimuţe, nici Belci sau Strelci (de la Belka şi Strelka, primii câini lansaţi pe orbită) nu vor mai fi în cosmos”, a declarat vineri Evgheni Iliin, cercetător principal la Institutul pentru probleme
medico-biologice de la Moscova.

După cum a precizat Iliin, noua doctrină a oamenilor de ştiinţă care lucrează în domeniul medicinii şi biologiei cosmice nu prevede folosirea de animale mari. ”Scopul nostru principal este să studiem modificările care au loc la nivel celular, molecular şi la nivelul genomului. Pentru aceasta, este nevoie de animale lineare, în primul rând de şoareci, pe care lucrează întreaga lume ştiinţifică”, a spus Iliin.

Potrivit omului de ştiinţă rus, pe animale de talie mare pot fi desfăşurate cu succes cercetări fiziologice, însă studii analoge pot fi realizate şi pe cosmonauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.

În afară de aceasta, maimuţele şi câinii ocupă un spaţiu mai mare la bordul mini-navetei ‘Bion’, utilizată pentru desfăşurarea de experimente biologice şi medicale. ”În această navetă pot fi plasate fie două maimuţe, fie un număr mult mai mare de animale mici. Este clar de ce vom alege cea de-a doua variantă”, a subliniat cercetătorul rus.

Evgheni Illin a amintit că în cele şase mini-navete din seria ‘Bion’, ce fuseseră lansate până acum, în cosmos au fost trimise 12 maimuţe.

Uniunea Sovietică a început să cerceteze supravieţuirea în Cosmos a organismelor vii de la începutul anilor 1950. În cadrul acestor experimente, a fost lansată, la 5 august 1960, nava cosmică Sputnik-2, la bordul căreia se aflau câinii Belka şi Strelka, un iepure, 42 de şoareci, 2 şobolani precum şi câteva plante şi ciuperci. Experimentul cu câinii Belka şi Strelka a făcut parte dintr-un lung ciclu de cercetări care aveau ca scop verificarea sistemelor de asigurare a vieţii în condiţii de imponderabilitate şi de cercetare a stării organismelor vii în cosmos. Animalele au aterizat cu succes pe Pământ, devenind primele organisme vii care au supravieţuit unei călătorii în cosmos.

Sursa: romanialibera.ro

vizualizări: 99

Comentează