Băile de soare ne feresc de cancer

Băile de soare ne feresc de cancer

Fără soare nu ar exista viaţă. Lumina lui ne influenţează metabolismul şi ne echilibrează atât hormonal, cât şi psihic. Cum vremea caniculară ne îndeamnă să mergem la plajă, medicii ne explică beneficiile pe care plaja le aduce organismului.

Mercurul din termometre “dă pe dinafară”, aerul simţi că ia foc? Tot acest disconfort poate fi rezolvat cât ai bate din palme: du-te la plajă. În ciuda fobiei faţă de razele solare, instalată în ultimii ani, cancerul de piele nu ne pândeşte cu atâta tenacitate. Cine foloseşte creme de protecţie şi nu se expune excesiv nu are de ce să-şi facă griji şi nici să se priveze de o sursă naturală de vitamina D.

Omoară microbii
“Soarele ajută organismul să sintetizeze vitamina D şi intervine în metabolismul calciului şi fosforului. În plus, vitamina D stimulează şi absorbţia intestinală a calciului şi reabsorbţia sa renală. Cine nu stă suficient la soare se alege cu demineralizarea oaselor, iar în cazul copiilor, cu rahitism. Organismele care au carenţă de vitamina D prezintă un risc crescut de a face cancer. În plus, razele ultraviolete distrug bacteriile şi previn apariţia TBC-ului”, explică dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Previne rahitismul
Copiii care nu stau suficient de mult la soare sunt predispuşi la rahitism, susţin specialiştii. “Antebraţele, gambele şi coastele se deformează, creşterea întârzie, iar tonusul muscular lasă de dorit, toate ca o consecinţă a lipsei vitaminei D. De aceea este recomandat să duceţi copiii la plajă, pentru a preveni carenţa de vitamina D şi, implicit, apariţia rahitismului”, susţine dr Luca.

Bronzul ne protejează de căldură
“Pielea bronzată nu este doar frumoasă, ci şi… practică. Soarele favorizează producerea melaninei, îngroaşă pielea şi astfel ne protejează de caniculă. Evident, nu exageraţi cu statul la plajă, în special când nu folosiţi creme de protecţie solară”, afirmă medicul.

Creşte imunitatea
Eczema, acneea şi psoriazisul sunt boli care se tratează la… plajă. În plus, vitamina D reglează ritmul cardiac, combate stresul şi creşte imunitatea organismului. „Mai mult, razele soarelui sporesc numărul celulelor albe din organism şi astfel se asigură o bună apărare în faţa infecţiilor. Soarele mai ajută şi la scăderea nivelului colesterolului, prevenirea hipertensiunii arteriale, a sclerozei multiple, a artritei reumatoide şi a schizofreniei”, spune dr Luca.

Beneficii mai puţin cunoscute
- intensifică circulaţia sangvină, mai ales la nivelul pielii
- reglează mişcările respiratorii
- stimulează pancreasul, glandele salivare, paratiroide, suprarenale, hipofiza, timusul şi gonadele.

„Peste 80% din necesarul de vitamină D al organismului poate fi luat din razele ultraviolete şi doar 20% din alimente”, Dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Marea bucureştenilor
Cine nu-şi permite un weekend la mare se poate relaxa la… marea bucureştenilor, unde distracţia este maximă. La Water Park, de luni până vineri, intrarea, pentru adulţi, costă 30 de lei, iar pentru copiii a căror înălţime nu depăşeşte 1,50 m este 15 lei. În weekend, adulţii plătesc 50 de lei, iar pentru copiii a căror înălţime este sub 1,50 m, biletul costă 25 de lei.

Sursa: ziarulring.ro

vizualizări: 205

Comentează