La Chişinău, Dan Manoliu s-a îngrăşat cu 4 kg

La Chişinău, Dan Manoliu s-a îngrăşat cu 4 kg

„apropo” a reuşit să discute cu celebrul producător din România. Cu o sinceritate debordantă, Dan Manoliu ne-a dezvăluit aspecte din culisele Eurovision Moldova şi recunoaşte că ar reveni cu mare drag la Chişinău.

V-aţi aflat pentru prima dată în Chişinău?
Da, a fost prima mea vizită şi trebuie să recunosc că au fost 18 zile extrem de plăcute şi frumoase, cum nu am mai trăit de foarte mult timp.
Cum s-au desfăşurat semifinalele şi finala Eurovision?
Sincer, a fost mult mai uşor decât am crezut. Chiar dacă s-a lucrat într-un ritm infernal, atmosfera şi dorinţa tuturor de a realiza o selecţie şi un show de excepţie, a făcut ca totul să pară firesc şi normal. Entuziasmul a fost general. A fost extraordinar.
Aţi regizat ani la rând Eurovisionul peste Prut. De ce aţi ales Moldova în acest an?
După aproape 10 ani de Eurovision România, cât şi două ediţii Eurovision Junior, la care adaug şi finala internaţională Eurovision Junior 2006 de la Bucureşti, luasem hotărârea de a renunţa să mai produc acest eveniment în 2010. Oferta venită de la TRM şi Orange Moldova mi-a oferit şansa de a mă implica şi de a realiza împreună cu colegii mei, Sergiu Ardelean – director de imagine şi Liviu Elekes – regizor muzical, cât şi cu profesioniştii din Moldova, un nou început pentru Eurovisionul din Moldova.
Aţi venit cu echipa dvs, de ce?
Nu am venit cu întreaga echipă ci doar cu două piese esenţiale, în concepţia mea. Ele urmau să se integreze în mecanism şi să-l facă să funcţioneze mai bine.
A cui a fost iniţiativa de a aduce din România tehnica, mă refer la scenă, lumini, etc.?
Propunerea a fost a celor de la Orange Moldova. Ideea mea a fost să aducem din România echipamentul ce lipsea TRM-ului pentru realizarea unui spectacol la nivel european.
Care au fost problemele cu care v-aţi confruntat în Moldova?
Sincer, cu nici una majoră. Incredibil, nu? Aaaaa… era să uit, singura problemă majoră pe care nu am putut-o rezolva sub nicio formă a fost lipsa intercomunicaţiei cu carul tv, prezentatori şi regizorul de platou. Dar s-a rezolvat, oricum, fizic. Am alergat de mama focului între cele patru puncte. Avantajul meu a fost acela că m-am întors acasă cu o condiţie fizică de invidiat.
Sunteţi mulţumit de rezultatul muncii?
Da, dar oricând se poate mult mai bine. Oricum ştacheta s-a ridicat pentru la anul mult mai sus. Cred că asta-i cel mai important.
Aveţi vreun regret? Mă refer la show-ul Eurovisionului.
Da, că nu am avut mai mult timp la dispoziţie pentru a merge mult mai în detalii.
Apropo, presa de peste Prut scrie că show-ul din Moldova a fost mult mai bun ca cel din România. Ce părere aveţi?
Nu pot să comentez show-ul de la Bucureşti. Cert este că la Chişinău a fost altceva, a fost un spectacol în forţă şi cu foarte multă muzică de calitate.
Cum vi s-au părut concurenţii din Moldova?
Foarte buni, muzicali, proaspeţi, cu o dorinţă nebună de a cânta, fără scandaluri, doar cu mici discuţii insignifiante.
Dar cei din România?
Nu comentez
După dvs, cine ar fi trebuit să câştige bătălia Eurovisionului atât în Moldova, cât şi în România?
De la început, după ce am ascultat piesele din Moldova, acum pot s-o spun, am mizat pe trei concurenţi. În viziunea mea, ar fi putut duce Moldova pe un loc bun la Oslo: Olia Tira, Pasha şi Millenium. A câştigat unul din cei trei, iar ceilalţi au fost foarte aproape. La Bucureşti am mers pe mâna Luminiţei Anghel şi a câştigătorilor. Iarăşi am avut o mână bună.
Dacă o să vi se propună o nouă colaborare, veţi accepta?
Da, din toată inima.
Veţi schimba ceva din tactica muncii?
Nu foarte multe. Poate aş necesita mai mult timp de pre-producţie. Aş dori, însă, să lucrez cu aceeaşi oameni minunaţi de la TRM şi Orange Moldova.
Ce v-a plăcut la noi? Vă rog să fiţi sincer
Puritatea oamenilor încă neatinşi de urăţenia societăţii pe consum. Oameni extraordinari de frumoşi. Ar fi banal să spun că n-am văzut de mult atâtea femei frumoase pe metru pătrat, nu?
Ce nu v-a plăcut?
Că nu am avut timp să respir mai mult din aerul dulce al Moldovei. Dacă ar fi fost primăvară… hmm. Poate a fost totuşi mai bine aşa.
Aţi reuşit să vizitaţi, totuşi, ceva la noi?
Prea puţine. Sunt un împătimit colecţionar de antichităţi şi mi-ar fi plăcut să caut astfel de lucruri.
Cum vi s-au parut bucatele noastre, ce v-a plăcut cel mai mult?
Extrem de gustoase. Patru kg în două săptămâni, pentru mine, care nu mă îngraş niciodată, spune ceva, nu?
Când revine Dan Manoliu la Chişinău?
Când doriţi dvs…!
Un mesaj pentru toţi moldovenii
Încercaţi să vă păstraţi aşa, ca oameni, să nu luaţi nimic din ce-i rău din jurul vostru. Aveţi discernământ, fiindcă veţi toate şansele să ajungeţi foarte departe. Apăraţi-vă cultura, nu lăsaţi maneliştii de orice soi să vă distrugă. În rest, sunteţi o gură de oxigen pentru romantismul pur.

Interviu realizat de Lena NEGRU

vizualizări: 142

One Comment

  • Vidi
    2 aprilie 2010 | Permalink |

    Bravo Dane.. si echipa! A-ti facut treaba buna, va asteptam si la anul viitor….poate cu niste monitoare ceva mai calitative ca si interpretii au nevoie sa se auda bine in scena nu ca din butoi.

Comentează