Vreau la Olimpiadă

Vreau la Olimpiadă

Olimpiada din Vancouver s-a sfârşit! Loturile de sportivi s-au împrăştiat pe la casele lor. Echipa Republicii Moldova se întruneşte însă, la primul lor cantonament, abia vineri, 5 martie, la ora 21: 30. Este o echipă foarte puternică, s-ar putea spune – prezidenţială! Dar, să nu dăm aprecieri în van şi în avans. Vom privi şi vom vedea.

Lotul principal:
Lotul moldovenilor este unul multinaţional: avem un român înnăscut, un moldovean înrăit, un moldo-român şi un român în paranteze. Am putea spune că forţele în cadrul echipei consolidate sunt egale şi echilibrate. Succesul, parcă, ne-ar fi garantat de sus şi acest lucru ne bucură nespus de mult! Avem şanse reale de a lua medalii de aur la majoritatea probelor. Prima, dintre acestea, va fi: „aruncarea ciocanului”. O ţară întreagă (fără Transnistria şi România) va urmări, cu sufletul la gură, acest deznodământ. Competiţia va fi transmisă în direct prin satelit şi prin majoritatea reţelelor de cablu din R.M. A apărut, însă, o problemuţă: Din cauza crizei economice organizatorii vor pune la dispoziţia sportivilor doar un singur ciocan. Este regretabil faptul, dar recesuiunea economică s-a răsfrânt şi asupra metalelor grele.

Indiscutabil, la acest capitol avem şi un lider! Este vorba despre unul din membrii echipei care poate arunca cel mai bine ciocanul. Dar n-o face. Cu atât mai mult, organizatorii se îngrijorează că doar el va ţine acest ciocan în mână, precum îl ţine, deja, o mulţime de ani la rându’. Astfel, ne-am pomenit în situaţia când nici el nu aruncă, dar nici la alţii nu dă (să-l arunce). Anume din aceste considerente fanii olimpici l-au şi poreclit: „moldoveanul înrăit”.

Gurele rele, de după gardul olimpiadei, spun că, totuşi, un concurent mai ghimpos va smulge ciocanul din mâna liderului şi-l va arunca, hăt departe, tocmai la groapa istoriei… Distanţa care trebuie s-o parcurgă acest ciocan este inimaginabilă pentru noi, dar nu şi pentru românul ghimpos, care este gata să-şi dea şi viaţa pentru acest valoros titlu de campion olimpic. În astfel de cazuri constituţia olimpică prevede expres anularea altor probe premărgătoare. Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv articolul care prevede că, dacă ciocanul a fost aruncat conform destinaţiei, atunci aruncarea secerii nu mai este actuală. Acest articol a fost întrodus la rugămintea unui director de televiziune care se teme că în timpul arurcării secerii telespectatorii vor schimba canalul şi vor privi desene animate.

Lotul de rezervă:
La sigur, o echipă care se respectă are şi nişte rezerve deopotrivă. Aşa e şi la noi! De fapt, aşa e doar la noi. Nu oricare ţară îşi poate permite să se avânte în jocurile paraolimp-politicoase cu 5 preşedinţi: 4 în lotul principal şi 1 în lotul de rezervă. Telespectatorii se aşteaptă că în ultimile 15 minute de joc, antrenorul principal (nu mă întrebaţi că nuştiu cine-i) va scoate, totuşi, şi rezerva, care va marca Golul Victoriei. Pentru noi e important ca aseastă rezerva să marcheze măcar un gol, din multitudinea de goluri existente în Republica Moldova.

Văd şi cunosc mai multe goluri. Unul din ele mi se pare, pe potriva mea de a-l umple. De aceea, am să plec şi eu la Olimpiadă. Dacă vă simţiţi sportivi alăturaţi-Vă!

Viaţa-i o Olimpiadă.

vizualizări: 178

3 Comentarii

  • nicolai
    4 martie 2010 | Permalink |

    ei, da rusii, cum s-o parajnit ii la Olimpiada!!!

  • igor
    4 martie 2010 | Permalink |

    ce caracotii scrii, vai Iura, ma prapadesc de ris. bine ca poti asa! dupa articolul cela cu mama….

  • 5 martie 2010 | Permalink |

    Am citit titlul materialului, am gasit o greseala gramaticala si nu mai citesc mai departe. Uite, domnule: echipa e de genul feminin, la singular, si mai departe — primul lor. Cine primul lor? Inteleg ca sportivii, dar la inceput ai spus echipa. Fa acordul corect.

Comentează