Mii de persoane protestează în zeci de oraşe spaniole faţă de reforma legii avortului

Mii de persoane protestează în zeci de oraşe spaniole faţă de reforma legii avortului

Mii de persoane au ieşit duminică pe străzile a zeci de oraşe spaniole pentru a protesta faţă de noua lege a avortului, care liberalizează condiţiile întreruperii voluntare a sarcinii, şi a cere executivului (format de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) anularea acesteia.

Al doilea marş internaţional pentru viaţă a fost convocat de 270 de organizaţii în 90 de oraşe spaniole şi altele din străinătate, care militează pentru apărarea dreptului la viaţă, sub sloganul ‘Spania, da pentru viaţă. În democraţie se ascultă poporul’, şi este menit să atragă atenţia opiniei publice asupra Legii avortului şi a formei în care a fost adoptată aceasta de legislativul spaniol. Potrivit purtătorului de cuvânt al organizaţiei Dreptul la viaţă, Gádor Joya, oamenii s-au adunat să protesteze pentru că legea ‘nu face decât să sprijine mai multe avorturi’ şi face ca femeile să fie ‘abandonate’, iar manifestanţii nu se vor ‘opri până ce nu va fi anulată’, cerând totodată executivului să ‘asculte societatea spaniolă’.

În Madrid, protestatarii au plecat din Plaza de Cibeles şi s-au adunat în cele din urmă în Puerta del Sol, în centrul capitalei spaniole. Pe scena ridicată aici au avut loc reprezentaţii artistice şi intervenţii ale mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor care militează pentru dreptul la viaţă şi cer anularea legii avortului. Manifestanţii fluturau steguleţe roşii cu inscripţia ‘dreptul la viaţă’ şi strigau ‘da vieţii, nu avortului’, ori ‘Zapatero, demisia’, ‘avortul este un asasinat’.

Şi în alte oraşe spaniole oamenii au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de reforma legii avortului. În Murcia, ploaia nu i-a împiedicat pe protestatari să se adune în faţa primăriei şi să strige ‘Murcia spune da vieţii’ şi să citească un manifest prin care cereau ca manifestaţiile să nu înceteze până ce legea nu va ajunge la Curtea Constituţională, care să împiedice aprobarea ei. Sute de persoane s-au adunat duminică şi în Oviedo, pentru a cere anularea legii avortului. ‘Asturias pentru viaţă, ‘Apără viaţa, apără-te pe tine’, ‘Spune da vieţii, nu avortului’ au fost sloganurile strigate de protestatari în oraşul asturian, care au precizat de asemenea că nu se vor opri până ce nu se va anula legea atât de criticată.

Senatul spaniol a aprobat la finalul lunii februarie proiectul de lege prezentat de guvernul premierului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero şi ministrul spaniol al egalităţii, Bibiana Aido, asigurând astfel aplicarea noilor măsuri referitoare la avort în decursul acestui an. Legislaţia în vigoare din 1985 prevedea că avortul este permis, până la a 12-a săptămână, numai în cazul unui viol, al unei malformaţii a fătului ori dacă este în pericol viaţa mamei, sau în cazul în care aceasta nu poate păstra sarcina, din motive psihice. Potrivit noului text de lege, întreruperea voluntară de sarcină este legală până în a 14-a săptămână. AGERPRES

vizualizări: 88

Comentează