Voronin, întotdeauna gata

Voronin, întotdeauna gata

PCRM s-a arătat dispus să colaboreze cu partidele proeuropene. O declaraţie în acest sens a fost făcută sâmbătă, după şedinţa Comitetului Central al formaţiunii, de către liderul acestuia, Vladimir Voronin. Acesta a precizat că decizia se referă doar la consultări, şi nu la crearea unei coaliţii cu partidele proeuropene.

„Executivul politic poate să înceapă consultări cu partidele intrate în parlament, pe marginea problemelor legate de statalitate, de suveranitatea Republicii Moldova şi a subiectelor ce ţin de îndeplinirea platformei electorale a partidului nostru”, a declarat liderul PCRM. Totodată, acesta a precizat că, dacă propunerile PCRM vor fi luate în calcul, în 2016, formaţiunea sa ar putea participa la alegerea preşedintelui statului. În schimb, acesta solicită ca partidul său, ca reprezentant al opoziţiei, să deţină controlul asupra unor instituţii ale statului, precum CCA, CEC, Curtea de Conturi, aşa cum a fost în 2005.

„Un pas spre normalitate”

Observatorul politic Oazu Nantoi este de părere că această deschidere a comuniştilor este binevenită. Acesta aminteşte că Partidul Comuniştilor a venit la putere cu lozinca „Moldova Europeană o construim împreună”. Atunci, pentru un scurt interval, în R. Moldova se putea vorbi despre un consens naţional în ceea ce priveşte perspectiva integrării europene şi soluţionării conflictului transnistrean. „Această aspiraţie s-a epuizat repede şi am revenit la baricadele noastre cu separarea societăţii în comunişti şi anticomunişti. Apogeul acestei polarizări a fost atins la 7 aprilie 2009 şi atunci când PCRM refuza categoric să participe la alegerile şefului statului. Societatea a avut de pătimit în urma acestor confruntări politice sterile, inclusiv prin compromiterea guvernării pe parcursul ultimilor cinci ani. Din vara anului curent, PCRM a refuzat radicalismul care îi era propriu. Salut această decizie. Consider că e un pas spre normalitate”, a spus Nantoi.

Cât priveşte condiţia PCRM de a deţine controlul asupra unor instituţii ale statului, Nantoi consideră că e firesc ca opoziţia să aibă şi ea nişte pârghii. „Nu sunt categoric, dar consider că Partidul Comuniştilor a făcut un gest şi acum coaliţia, apariţia căreia o aşteptăm, urmează să facă un pas în întâmpinarea Partidului Comuniştilor şi să pornească un dialog civilizat, fără acuzaţii reciproce. De altfel, am obosit să auzim încontinuu cum unii zăpăcesc alegătorii, declarându-se comunişti, alţii anticomunişti. Nu văd să facă mare treabă nici unii, nici alţii, însă radicalismul trebuie înlăturat. Iar în locul său să fie pusă responsabilitatea în faţa cetăţenilor RM, în special în condiţiile în care în Ucraina continuă războiul. R. Moldova are nevoie de o guvernare competentă, responsabilă şi stabilă”, a mai spus Nantoi.

Ambele părţi vor avea de câştigat

Un alt comentator politic, Viorel Cibotaru, este de părere că este binevenită propunerea comuniştilor de a colabora cu partidele proeuropene, în special atunci când este vorba de alegerea preşedintelui. În ceea ce priveşte cerinţele acestora de a deţine controlul asupra unor instituţii, îi par lipsite de temei, din moment ce conducătorilor acestor instituţii nu le-a expirat mandatul.

„Să nu uităm că societatea civilă şi Uniunea Europeană cere depolitizarea instituţiilor statului. Totodată, sunt convins că PCRM nu este pe moment gata sub nicio formă să pună umărul la o guvernare care şi-a pus scopul integrarea europeană şi implementarea Acordului de Asociere. Pe parcursul ultimilor cinci ani, au criticat parcursul european şi nu cred că, peste noapte, vor fi eficienţi în realizarea acordului. Nu au oameni, nu au pregătire, nu au intenţii şi nici voinţă. Şi, nu în ultimul rând, consider că această deschidere a comuniştilor ar putea influenţa mersul lucrurilor în cadrul negocierilor noii coaliţii de guvernare, vor trezi discuţii în contradictoriu şi va provoca o mai mare neîncredere între actorii politici”, a mai spus Cibotaru.

Analistul politic Mihai Cernencu este de părere că ambele părţi vor avea de câştigat din această cooperare: „Au de soluţionat o problemă foarte importantă, alegerea preşedintelui RM în 2016 şi e necesară schimbarea articolului 78 din constituţie. Nu cred că această deschidere ar putea influenţa negocierile pentru crearea unei noi coaliţii de guvernare, dar va fi utilă la soluţionarea multor probleme de interes naţional”, a mai spus el.

Ilie Gulca

Comentează