EXCLUSIV! „Măi Petrache, termină cu minciunile!” // FOTO

De două săptămâni, presa din R.Moldova scrie despre faptul că Ştefan Petrache riscă să-şi piardă casa, iar conform spuselor interpretului, vinovat de asta se face fostul său partener de afaceri, Boris Moraru. Cel din urmă este uluit de declaraţiile artistului şi a decis să spună lucrurilor pe nume, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru JURNAL.

cazul petrachefoto nadea roscovanu_6În cadrul emisiunii „Patrula” de la Jurnal TV, Ştefan Petrache declara că vrea să renunţe la cetăţenia R. Moldova şi la toate distincţiile, supărat că mai marii ţării nu vor să-l apere de fostul său partener de afaceri, cu care se judecă de cinci ani. Conform spuselor artistului, Boris Moraru ar fi influenţat magistraţii, care au emis decizii ilegale, în urma cărora el şi familia sa riscă să ajungă în stradă.
Obosit de scandalul în care s-a trezit implicat fără vină, omul de afaceri a decis să spună cum stau de fapt lucrurile, susţinând că acel pe care anterior l-a considerat prieten minte azi cu nerușinare.

Mărul discordiei

cazul petrachefoto nadea roscovanu_7În urmă cu mai bine de 18 de ani, Ştefan Petrache şi Boris Moraru au devenit parteneri de afaceri, deschizând o firmă de construcții. Le mergea bine, ba chiar se şi împrieteniseră. Dar acum şapte ani Ştefan Petrache a decis să se retragă din afacere. În acea perioadă, compania de construcţii ridica un bloc de locuit, veniturile urmând să fie partajate între Ştefan Petrache şi Boris Moraru. Conform înţelegerii avute, interpretul îi ceda cota sa de 50% partenerului în schimbul a două apartamente – drept garanţie că îşi va primi partea lui din vânzarea locuinţelor. Dar acestea trebuiau restituite firmei atunci când Boris Moraru îi va da banii ce se cuvin.
Unul dintre „apartamentele discordiei” fusese contractat pe numele cumnatei interpretului, care ulterior l-a vândut. Boris Moraru afirmă că femeia nu avea dreptul să facă asta. Şi de aici a pornit scandalul.
Tranzacția de vânzare-cumpărare a fost încheiată de Ştefan Petrache şi asta deoarece, spune el, ruda sa nu se afla în ţară. Interpretul s-a întâlnit cu potențialul cumpărător, i-a dat bonul de plată şi a luat de la acesta 73 de mii de euro. Artistul îl acuză pe fostul său partener de afaceri că ar fi distrus bonul de plată şi că ar fi falsificat actele, dându-l afară din locuinţă pe proprietarul apartamentului.
„Suma dată am luat-o pentru a ceda un bun care aparţinea cumnatei mele şi care mi-a permis să gestionez această tranzacţie. I-am cedat lui Moraru o afacere de 600 de mii de euro, aşa că are de unde să-i întoarcă banii lui Nicoară” a declarat Ştefan Petrache la „Patrula” de la Jurnal TV.

Casa artistului, pusă sub sechestru

cazul petrachefoto nadea roscovanu_12

Victor Nicoară este cel care a rămas şi fără 73 de mii de euro, şi fără apartament. Pentru a-şi face dreptate, păgubitul s-a adresat în instanţa de judecată, iar în urma examinării dosarului penal, trecând toate trei instanţe, inclusiv şi Curtea Supremă de Justiţie, Boris Moraru a fost achitat. Astfel, Judecătoria Sectorului Botanica şi Curtea de Apel Chişinău l-au obligat pe Ştefan Petrache să restituie cei 73 de mii de euro. Interpretul a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie, însă şi aici a fost respins. Drept urmare, instanţa a pus sechestru pe casa artistului, iar cel din urmă se plânge că riscă să ajungă în stradă.
Boris Moraru, însă, face noi dezvăluiri, venind cu dovezi clare, unde scrie negru pe alb că Ştefan Petrache deţine mai multe apartamente de lux şi că cei 73 de mii de euro, bani care trebuiau să ajungă în contul firmei de construcții, au ajuns de fapt în buzunarul său.

„Aveam încredere în el”

cazul petrachefoto nadea roscovanu_11„Când am decis să-mi deschid o afacere îl cunoşteam deja pe Ştefan Petrache. Am văzut că lucrurile nu-i mergeau atât de bine şi i-am propus să devenim parteneri de afaceri. Ne mergea bine şi asta datorită caracterului meu. Nu sunt o persoană conflictuală. Deşi el se enerva, eu îl calmam, ca ulterior să putem lua decizii. Însă în 2004, parteneriatul nostru a început să scârţâie. Plus că mie nu-mi plăcea că el consuma alcool. Până în acel an, Petrache primea banii de la clienţi şi îi transmitea în contabilitate, deşi deţinea funcţia de director pe construcţii. Astfel, cei 73 de mii de euro pe care i-a luat de la Nicoară şi alţi peste 26 de mii de euro de la alt client, aşa şi n-au mai ajuns pe contul firmei. Avusem încredere în persoana sa. Când am început să construim ultimul bloc, mi-a zis să mă descurc de unul singur, ca ulterior să mă anunţe că vrea să iasă din afacere. M-a rugat să-i promit că atunci când se va finisa de construit blocul va avea partea sa din venit. Am acceptat, însă mi-a spus că nu-i este suficient cuvântul meu, aşa că a propus să întocmim două contracte de investiţie, drept garanţie că dacă nu va intra în posesia sumei stabilite, va putea vinde apartamentele. Am făcut-o şi pe asta! Apoi mi-a cerut să-i dau şi bon de plată. Deşi contabila companiei a refuzat să i-l elibereze, eu, care credeam în prietenia noastră, am scris acel bon cu mâna mea doar ca el să stea liniştit că după ce dăm blocul în exploatare îşi va primi banii ce i se cuvin”, ne povesteşte omul de afaceri.

„Vagabond” cu şapte apartamente de lux

central 2cazul petrachefoto nadea roscovanu_15Boris Moraru nu poate să înțeleagă de ce fostul lui prieten minte cu nerușinare. După spusele sale, i-a propus artistului să-i fie partener de afaceri pentru că vedea cât îi este de greu şi că nici în vise nu se aştepta la răul care avea să urmeze.
„El este cel care mă târâie prin judecăţi şi nu înţeleg de ce nu vrea să-i întoarcă cei 73 de mii de euro lui Victor Nicoară, persoana care a plătit pentru apartament. Petrache mereu se miorlăia că eu îl șmecheresc, că mă înţeleg cu clienţii la un preţ şi că lui îi spuneam altă sumă, mai mică. Atunci i-am zis că o să trimit clienţii direct la el, ca să nu las loc de suspiciuni. Aşa s-a întâmplat şi cu Victor Nicoară. S-au înțeles la preţ, el a luat banii care trebuiau să ajungă pe contul firmei, iar eu am încheiat contractul şi am trimis omul liniştit acasă. Banii aşa şi nu i-a mai transferat, iar el a plecat din companie, deţinând şapte apartamente de lux şi o casă cu două niveluri. Eu însă am rămas numai cu trei apartamente, deşi eram parteneri 50% la 50%”, ne povesteşte Boris Moraru în timp ce ne arată setul de acte în care artistul recunoaşte că a intrat în posesia celor 73 de mii euro.

„Îl voi da în judecată!”

cazul petrachefoto nadea roscovanu_21Printre acestea este şi actul de lichidare a bonului de plată, în mod stabilit de lege, despre care Ştefan Petrache susţine că Moraru l-ar fi distrus, care a devenit nevalabil deoarece cumnata artistului nu transferat banii pentru apartament.
„Deci nu avea ea cum să fie proprietara locuinţei. Da, firma a încheiat un contract cu dl Nicoară, însă cum banii pe care el i-a dat lui Ştefan Petrache pentru apartament nu au fost transferați companiei, locuinţa în litigiu a fost vândută unei alte persoane. Şi dacă la procesul de judecată a recunoscut că a luat suma de bani, că s-a folosit de ei, să fie bun şi să-i întoarcă păgubitului.
El deţine la momentul de faţă apartamente în blocuri de lux, cu garaje şi beciuri sub casă. Fiecare apartament are peste 100 de metri pătrați. Şi spune că nu are unde trăi? Dacă recunoşti că ai luat bani de la om şi zici că nu ai de unde să-i dai, cedează-i un apartament în contul acelei sume!
Cică am mituit judecătorii şi procurorii, că am de unde, pentru că atunci când a plecat din firmă a lăsat pe cont 600 de mii de euro. Aberaţii! Nici vorbă de o aşa sumă. Cred că aşa cum vorbeşte el, doar un om bolnav poate să o facă, deoarece dosarele au fost examinate în total de 16 judecători.
Presa are acces liber la toată informaţia. Ar face bine să se documenteze şi să înceteze să mai publice informaţii eronate. Nu-mi place că sunt ponegrit în mass-media, iar pentru acest lucru îl voi da în judecată pe Ştefan Petrache. Căci am muncit toată viaţa din greu nu pentru ca să mă târâie cineva prin judecăți. Timp de cinci ani le-am dus salariul acasă nu doar lui, ci şi fiicei şi ginerelui său, dânşii nefiind angajaţi ai firmei. Şi uite cum mă răsplătesc ei: la cei 75 de ani ai mei să mă facă de nimic în presă?”, se întreabă omul de afaceri.

Are un mesaj pentru Ştefan Petrache

La sfârşitul discuţiei, Boris Moraru a ţinut să vină cu un mesaj către Ştefan Petrache: „Măi Petrache, dacă vrei să trăieşti normal şi liniştit, întoarce-i omului banii! Decizia instanţei a devenit irevocabilă. Împacă-te cu ideea şi termină cu minciunile. Aşa îşi vei lua şi piatra asta grea de pe inimă. Nu vei deveni mai sărac decât eşti. Ai apartamente, pe străzi nu rămâi. Încearcă să devii om măcar la apusul vieţii, gândeşte-te la Dumnezeu!”.

cazul petrachefoto nadea roscovanu_9Lena NEGRU
Foto: Nadea Roşcovanu