Rămânem în zona gri

Rămânem în zona gri

După ce în vara anului trecut premierul Iurie Leancă, precum şi preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, au declarat că, în a doua jumătate a acestui an, R. Moldova va depune cerere de aderare la UE, cu condiţia că forţele proeuropene vor câştiga alegerile, acum, reprezentanţii coaliţiei de guvernare PLDM–PDM schimbă macazul. Liderul PDM Marian Lupu a lăsat să se înţeleagă că aderarea mai aşteaptă.

„Ce folos să depui cerere când ştii că ea va fi respinsă?”, s-a întrebat preşedintele PDM. La rândul său, liberal-democratul Valeriu Streleţ a ţinut să sublinieze că obiectivul de aderare nu a fost anulat, însă depunerea cererii la summitul de la Riga, care va avea loc în vara anului curent, „este una comună” şi urmează a fi discutată „ la Consiliul coaliţiei” PDM – PLDM.

Înainte de alegeri şi după

În vara anului 2014, premierul Iurie Leancă a declarat pentru Euronews că primul şi cel mai important test pentru R. Moldova va fi depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană. „Dacă totul va merge în direcția bună, vom putea depune cerere pentru statutul de membru al UE în a doua jumătate a anului viitor, în perioada președinției letone în Parlamentul European”, a declarat Leancă, precizând că statutul de membru al UE ar putea fi obţinut în 2019–2020. Şi preşedintele RM Nicolae Timofti a declarat la întrevederea cu preşedintele Austriei, Heinz Fissher, că RM intenţionează să depună cerere de aderare la UE în 2015.

După constituirea noii coaliţii de guvernare, liderul PDM Marian Lupu a declarat însă că „oamenii” din R. Moldova s-au cam săturat de „profeţii” şi de declaraţii tari, precum că într-un an –doi RM va adera la UE. „Lucru fals! Ce folos să depui cerere când ştii că va fi oricum respinsă? I-aş întreba un lucru pe aceşti colegi ai mei: depui cerere şi ce se întâmplă mai departe? Cel mai nefericit scenariu este că, la o lună sau două, vom primi răspuns negativ. Al doilea scenariu: respectiva solicitare rămâne undeva pe poliţe ani în şir”, a spus Lupu. Acelaşi mesaj a fost preluat şi de preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Acesta a opinat că cererea trebuie depusă când „RM va demonstra că a făcut anumite lucruri”. „Ea trebuie depusă atunci când eşti gata, atunci când cei de acolo aşteaptă această cerere de la tine şi sunt gata să o examineze pozitiv”, a spus democratul.

Iurie Leancă: „Eu nu m-am răzgândit”

Solicitat să comenteze aceste declaraţii, premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a afirmat că obiectivul de aderare nu este anulat. „Eu nu m-am răzgândit nici pentru o clipă. Astăzi, noi ştim foarte bine că încă nu corespundem tuturor cerinţelor. Avem însă obiective clare pe diverse domenii, în primul rând, să implementăm reforma justiţiei. Anul abia începe. Avem suficient timp pentru a lansa din primele zile ale noii guvernări acest proces de reformare”, a spus Leancă.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a declarat că ultimul îşi menţine poziţia, potrivit căreia, RM trebuie să depună o cerere de aderare la UE în acest an. „Va fi instalat, sperăm, un nou guvern, care va avea o poziţie consolidată în acest sens, iar evenimentele vor arăta când anume se va depune o asemenea cerere despre care preşedintele a vorbit de două ori în vara anului 2014”, a spus Ţurcanu.

Un plan al Federaţiei Ruse

Deputatul liberal Valeriu Munteanu susţine că noua coaliţie de guvernare nu va avea suficientă voinţă politică pentru a duce la bun sfârşit obiectivul european. „Depunerea cererii de aderare la UE, anume în 2015, a fost unul din elementele centrale ale campaniei PLDM. Din păcate, imediat după crearea coaliţiei, prima declaraţie absolut gratuită a lui Marian Lupu a fost despre renunţarea la acest deziderat. Cu două săptămâni înainte de alegeri, PL a recepţionat semnale clare că PLDM, PDM vor coaliza cu PCRM. Chiar dacă încearcă să ne convingă că nu este o coaliţie, acest lucru este evident. Noua coaliţie, în viziunea mea, este o realizare a Federaţiei Ruse care îşi doreşte foarte mult să deturneze cursul european al RM. Noi, liberalii, considerăm că încă mai există şanse pentru a reface această coaliţie şi a duce la bun sfârşit reformele şi angajamentele asumate faţă de UE”, a spus Munteanu.

Lipsă de voinţă politică pentru reforme

În opinia observatorului politic Victor Chirilă, şansele RM de a fi acceptată în calitate de candidat la UE sunt destul de mici. „Reforma justiţiei bate pasul pe loc. Corupţia este în creştere. Cazul Băncii de Economii, unde s-a comis un furt, nu este elucidat deocamdată. Din păcate, cu un guvern minoritar, mă îndoiesc că vom putea schimba ceva. Nu va exista voinţă politică suficientă pentru a implementa aceste reforme”, consideră expertul.

„Politbiroul” lui Plahotniuc

Cât despre „Consiliul coaliţiei”, structura care, potrivit deputatului liberal-democrat Valeriu Streleţ, urmează să decidă când va fi depusă cererea de aderare, ex-premierul Ion Sturza a opinat că organul de conducere a noii coaliţii, creat prin noul acord semnat de PLDM –PDM, reprezintă un fel de „politbiuro”. „Se formează un comitet central care ia decizii, dă indicaţii, dar nu răspunde de nimic. Pentru ce mai e nevoie de guvern, dacă nu va fi operaţional? Pentru orice problemă va trebui să se meargă la acel punct de putere al matricei pentru a cere permisiunea de a face ceva. Mă îndoiesc că dl Leancă şi-ar dori să conducă un astfel de guvern minoritar şi fără susţinere parlamentară clară. Acordul semnat de cele două partide denotă că nu există mai multe centre de putere în RM, ci doar unul, care stă modest, în faţă, în zona PD. Toate matricele de acest gen, care unesc nivelul legal, economic, politic servesc interesele economice. Beneficiarul final al acestui sistem, al acestei matrice, este în afara RM”, a mai spus Sturza.

Svetlana Corobceanu
Foto: Nadea Roşcovanu

One Comment

  • Luminița Cutiuța
    2 februarie 2015 | Permalink |

    Semnati aici
    O PETITIE pe Internet:
    – „Vrem JUSTIȚIE europeană !”
    /inițiator – Șandru Mihalache/

    http://www.petitieonline.com/vrem_justitie_europeana

    Noi, cetatenii Republicii Moldova, sustinem initiativa civica a celor de la „Tinerii Moldovei” si ne exprimăm consternarea față de faptul că acum, la aproape două luni de la alegeri, forțele politice din Republica Moldova nu doresc să conlucreze în interesul cetatenilor care i-au ales. Asistăm la o luptă acerbă pentru influențe și interese, pentru controlul instituțiilor de drept și al instituțiilor beneficiare de fonduri, pentru a efectua posibile fraude și spălări de bani.

    Din păcate, politicienii și-au pus în prim-plan ambițiile personale, în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova și al interesului național.

    Ne adresam partidelor parlamentare și deputaților aleși cu următoarele revendicări:

    1. Demararea unor investigații transparente ale concesionărilor întreprinderilor de stat din perioada 2000-2014, cu atragerea la răspundere a tuturor celor găsiți vinoveți de fraudă și încălcare a legislației.
    2. Instituirea in funcție a unui Procuror General din exteriorul statului, imparțial și neimplicat politic.
    3. Instituirea in funcție a unui Președinte a Curții Supreme de Justiție din exteriorul statului.
    4. Retragerea imunitații pentru deputați.
    –––––––––––––––-
    În temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor va solicit ca, in termenul legal, să ne comunicați modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse.

    Slogan Publicitar-
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    =========== BUCOVINA DE NORD ===========
    ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
    ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
    PENTRU TOTDEAUNA
    VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
    ===========================================

Comentează