Staţiunile ucrainene, pe butuci

Staţiunile ucrainene, pe butuci

Fiecare dintre noi vrea la mare, însă, din păcate, nu oricine îşi poate permite vacanţă de sute şi mii de euro în ţări exotice. Până anul trecut, litoralul ucrainean era una dintre cele mai atractive destinaţii pentru familiile cu buget redus. În anul curent însă, din cauza situaţiei din ţara vecină, moldovenii nu se grăbesc la mare. Cu toate acestea, unii îşi asumă riscul să petreacă vacanţa în Ucraina.

Din cauza conflictului armat din Ucraina, moldovenii se tem să meargă la mare în ţara vecină. În special după ce pe reţelele de socializare au fost publicate texte ce relatează cazuri în care conaţionali de-ai noştri ar fi fost victime ale unor grupări criminale ucrainene. Am verificat mai multe din aceste cazuri pentru a afla veridicitatea lor, însă, până la urmă, nu am găsit nicio persoană care ar vrea să vorbească despre asemenea incidente.
Dimpotrivă, oamenii care sunt în aceste zile la mare în Ucraina spun că este „linişte şi pace”. „Noi am venit cu maşina personală, nu am avut probleme. Am fost aici şi în mai. Zilele trecute, au mai venit câteva familii cu copii şi ne-au spus de asemenea că nu au avut nicio problemă nici pe drum şi nici la vamă”, a spus interpreta Irina Tarasiuc din Zatoka.

„Nu am văzut niciun soldat nici pe plajă, nici pe drum”

Ca şi în ceilalţi ani, staţiunile instituţiilor din Republica Moldova oferă bilete de vacanţă pentru toţi doritorii de a pleca la mare. Preşedintele sindicatului Universităţii de Stat din Moldova, Victor Gârlea, ne-a comunicat că şi în acest an sunt doritori să-şi petreacă vacanţa la mare. Chiar săptămâna aceasta, a plecat un grup de tineri la pensiunea ‘Dacia’ din Primorsk, raionul Chilia. Eu am fost deja la mare, la pensiunea noastră, şi, peste câteva zile, voi merge din nou. Nu am văzut niciun soldat nici pe plajă şi nici pe drum. E linişte şi pace. Vorbe de genul că ai noştri sunt bătuţi sau li se cer bani sunt invenţii ale presei ruseşti”, a spus Victor Gârlea.

Contabila sindicatului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Cristina Tentiuc, a declarat pentru JURNAL că vânzările de bilete au scăzut anul curent din cauza conflictului armat din Ucraina. „Însă cei care au plecat spun că nu au avut probleme”, a precizat femeia. Menţionăm că Academia de Ştiinţe are în regiunea Primorsk Pensiunea „Ştiinţa”, unde îşi poate petrece oricine vacanţa la preţuri accesibile.

Cu reduceri grase, dar fără clienţi

Din cauza conflictului din Ucraina, unii moldoveni preferă să meargă în vacanţă în Grecia, Bulgaria, România şi Turcia. Deşi unele agenţii de turism au redus preţurile cu 15% pentru destinaţiile din Ucraina, până acum, nu au avut nicio cerere. Unele companii de turism au scos în general din vânzare pachetele turistice pentru litoralul ucrainean. Au fost reduse şi cursele de autobuze spre destinaţiile de vacanţă din Ucraina.

„Din 20 de curse care au fost anul trecut şi-au început activitatea doar trei rute: Chişinău–Zatoka, Chişinău–Iliachiovsk şi Bălţi–Sergheevka. Preţurile au rămas aceleaşi: un bilet pentru Odesa costă 150 de lei”, a declarat Ion Andruşca, director-adjunct la Gara de Nord.

Nici ucrainenii nu merg la mare pe litoralul lor, plajele sunt aproape goale. „Avem puţini oameni, doar două familii din R. Moldova şi câteva de la noi [Ucraina]. Preţurile sunt aceleaşi, facem şi reduceri, veniţi la noi, este linişte, nu e război”, a spus o doamnă care s-a prezentat Valentina, administratoare a staţiunii „Moldova” din Lebediovka.

Antreprenorii din Crimeea sunt disperaţi

Nici ucraineni și nici rușii nu merg în vacanţă pe litoralul din Crimeea. Pensiunile și plajele sunt goale. Proprietarii restaurantelor și taberelor pentru copii din regiune sunt disperați. Aceștia nici nu au cu ce-și achita întreținerea. Locuitorii din Crimeea spun că vin doar oameni din Donețk, Lugansk și alte regiuni de conflict.

Potrivit Serviciului vamal al Republicii Moldova, în perioada 1 iunie–8 iulie 2014, frontiera moldo-ucraineană a fost traversată de 84.811 autoturisme şi 6.019 autocare. Pentru comparaţie, în perioada 1 iunie–8 iulie 2013, frontiera moldo-ucraineană a fost traversată de 118.304 autoturisme şi 8.200 de autocare.
Carolina Chirilescu

Vizualizări: 460

Comentează