Autoproclamata ”Republică Populară Donețk” intenționează să deschidă granița cu Rusia la 18 mai

Autoproclamata ”Republică Populară Donețk” intenționează să deschidă granița cu Rusia la 18 mai

”Republica Populară Donețk” intenționează să-și deschidă duminică, 18 mai, granița cu Rusia, a anunțat autoproclamatul guvernator ‘popular’, Pavel Gubarev, pe contul său de Facebook, citat de media ucrainene și ruse, între care Kapital.ua și Gazeta.ru.

Gubarev a convocat un miting important pentru duminică la Donețk, când, potrivit propriilor afirmații, vor fi adoptate o serie de decizii importante. În special, militanții proruși intenționează ‘să deschidă frontiera cu Rusia’ și să solicite unităților militare dislocate pe teritoriul Donețkului ‘fie să depună jurământ de credință populației Republicii Populare Donețk, fie să plece de pe pământul nostru’.
‘Apelul nostru civil va fi adresat grănicerilor ucraineni, angajaților de la punctele vamale, unităților militare de pe teritoriul republicii. Ei trebuie fie să treacă fără întârziere în subordinea organelor de putere ale Republicii Populare Donețk, fie să-și părăsească slujba și să se transfere în alte regiuni’, scrie Gubarev.
‘Această cerință se aplică tuturor angajaților de la granița ruso-ucraineană, celor din aeroporturi și turnuri de control și unităților militare’ ucrainene din Donețk, a mai spus Gubarev, fără să precizeze ce se va întâmpla dacă aceștia nu se vor conform ordinului său.
În urma unor referendumuri controversate — considerate ilegale de către Kiev și Occident—, regiunile Donețk și Lugansk și-au proclamat luni independența de Kiev, în contextul în care autoritățile proeuropene ale Ucrainei continuă operațiunea specială împotriva insurgenților proruși, declanșată la 15 aprilie, scrie agerpres.ro.
Între timp, separatiștii din Donețk au început să-și instituie propriile instituții de putere. Astfel, miercuri, la Donețk a fost constituit organul legislativ suprem — Sovietul Suprem, iar șef al așa-numitului Consiliu de Securitate și ministru al apărării a fost numit Igor Strelkov, despre care autoritățile ucrainene afirmă că ar fi ofițer al Serviciului de Informații al armatei ruse (GRU).
Fără să recunoască explicit cele două plebiscite, Kremlinul a anunțat ca Rusia respectă voința locuitorilor din Donețk și Lugansk, a căror populație ar fi votat în proporție covârșitoare pentru autodeterminare, și că pornește de la premisa că rezultatele referendumurilor vor fi puse în aplicare în mod civilizat, fără recurgerea la violențe.
Foto: (c) Sergei Karpukhin / REUTERS

Vizualizări: 207

Comentează