Val Butnaru renunță la Ordinul Republicii: E, pur şi simplu, ofensator

Val Butnaru renunță la Ordinul Republicii: E, pur şi simplu, ofensator

Publicistul, scriitorul și regizorul Val Butnaru a renunțat la Ordinul Republicii. Jurnalistul a făcut anunțul în această seară la „Cabinetul din Umbră” și i-a cerut președintelui Nicolae Timofti să-i retragă neîntârziat acest ordin.

Asta după ce la emisiunea trecută Val Butnaru i-a propus șefului statului „un pariu al onoarei și demnității”: jurnalistul s-a angajat să renunțe la Ordinul Republicii, dacă Vladimir Plahotniuc se duce la CCA și suspendă emisia Pervîi Kanal pe perioada campaniei electorale.

„Înţeleg că prietenul meu Plahotniuc a uitat să treacă pe la CCA şi să suspende emisia „Pervîi Kanal”. În felul acesta, postul rusesc de televiziune continuă, seară de seară, opera de spălare a creierilor moldoveneşti autohtoni. Iar liderii partidelor pro-europene speră să câştige astfel alegerile. Iar preşedintele Timofti nu manifestă nici cea mai mică intenţie de a interveni cumva în povestea asta.

N-a dat nici măcar un semn că îl interesează subiectul. Exact la fel proceda şi Voronin. Să nu vă imaginaţi cumva, Doamne fereşte, că am sperat că lui Plahotniuc i se va retrage „Ordinul Republicii”! A fost un ultim zvâcnet naiv al unui om care urmăreşte cu tristeţe cum se apropie Finalul.

Domnule preşedinte, aşa cum vă spuneam şi joia trecută îmi e cu neputinţă să port „Ordinul Republicii” în compania păpuşarului. E, pur şi simplu, ofensator! Iată de ce mă văd nevoit să renunţ la cea mai înaltă distincţie în stat. Vă rog să trataţi această declaraţie ca pe o cerere oficială şi să-mi retrageţi neîntârziat acest ordin. Mă bucur că l-aţi preferat pe omul de la „Pervîi Kanal” care, seară de seară, apropie Republica Moldova de clipa fericirii europene”, a declarat Val Butnaru.

Amintim că la sfârșitul lui august, 50 de reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare, printre care şi oligarhului Vladimir Plahotniuc, al cărui nume a fost implicat în scandaluri de proporţii, cum ar fi dubla sa identitate şi monitorizarea sa de Interpol, au fost decorați pentru contribuție la semnarea Acordului de Asociere RM-UE.

Gestul lui Timofti a fost criticat dur de reprezentanții societății civile care au declarat că funcţionarii cu pricina nu aveau dreptul moral la distincţii, iar locul multora dintre ei ar fi la puşcărie.

După scandalul izbucnit deputatul Chiril Lucinschi şi viceministrul Educației, Loretta Handrabura i-au cerut şefului statului să-i excludă din lista funcţionarilor decoraţi.

„Ordinul Republicii” – distincția de stat supremă a Republicii Moldova, care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii.

Dacă în 1992 „Ordinul Republicii” era conferit veteranilor de război, personalităților care promovau valorile naționale, pentru merite deosebite în domeniul culturii, științei, sportului, medicinei și alte domenii, în 2014, după cum se vede, este oferit pentru cumătrism, nănășism și atacuri raider.

Vedeți mai jos personalitățile distinse cu „Ordinul Republicii” în anul 1992:

Sergiu Andreev, plutonier de poliţie
Ion Fulga, sergent major de poliţie
Anton Gamurar, colonel de poliţie
Victor Gusleacov, comisar de poliţie
Dumitru Roman, caporal de poliţie
Nicolae Sulac, Artist al Poporului
Ion Miţcul, preşedintele Comitetului executiv Dubăsari
Eugen Pâslaru, preşedintele Comitetului executiv Căuşeni
Grigore Popovici, prim-adjunct al ministrului Tineretului, Sportului şi Turismului
Tudor Casapu, campion olimpic
Veronica Garştea, dirijoare
Maria Bieşu, primadona Operei Naţionale
Vladimir Curbet, conducător al Ansamblului „Joc”
Mihail Grecu, artist plastic
Doina Aldea-Teodorovici, interpretă de muzică uşoară
Ion Aldea-Teodorovici, compozitor

Și, pentru comparație, lista demnitarilor decorați cu „Ordinul Republicii” de către președintele Nicolae Timofti:

Igor Corman, preşedinte al Parlamentului
Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Ana Guțu, preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului
Iurie Leancă, prim-ministru

Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreşedinte al Parlamentului

Marian Lupu, deputat în Parlament, ex-președinte al Parlamentului
Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului
Ion Păduraru, secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova

Valeriu Streleț, deputat în Parlament.