Angela Merkel: Este datoria noastră să găsim împreună o soluţie pentru Cipru

Angela Merkel: Este datoria noastră să găsim împreună o soluţie pentru Cipru

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că găsirea unei soluţii pentru Cipru este ‘datoria’ ţărilor membre ale zonei euro, după respingerea unui plan de ajutor european de către Nicosia, transmite AFP.

“Ciprul este partenerul nostru în zona euro şi de aceea este datoria noastră să găsim împreună o soluţie”, a declarat ea în faţa jurnaliştilor la Berlin. “Regret votul de ieri (n.r. – marţi) din parlamentul cipriot, însă, bineînţeles, îl vom respecta”, a adăugat ea, preferând să privească spre viitor.

“Vom vedea de acum ce propuneri va face Ciprul troicii” formate din creditorii internaţionali – UE, BCE şi FMI -, a declarat cancelarul, reamintind poziţia Eurogrupului, care a considerat că este de preferat să nu fie taxate depozitele mai mici de 100.000 de euro în băncile cipriote în cadrul planului de salvare.

Totuşi, ‘consider că este important din punct de vedere politic ca Cipru să aibă în viitor un sector bancar durabil’, a adăugat Angela Merkel. Ea a făcut aceste declaraţii după ce a fost audiată timp de o oră de Comisia parlamentară germană pentru afaceri europene.

“Sectorul bancar trebuie să aducă o contribuţie pentru a face ca datoria să devină sustenabilă”, a subliniat ea.

Un grup format din experţi financiari de la fiecare partid politic din Cipru se afla miercuri la Banca Centrală pentru a discuta despre un ‘plan B’, după respingerea de către Parlament a unei taxe bancare pentru colectarea a 5,8 miliarde de euro în schimbul unui ajutor european.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al guvernului, Christos Stylianides, grupul de experţi va discuta despre ”un plan B pentru finanţarea şi reducerea sumei de 5,8 miliarde de euro”. Această reuniune are loc după o întâlnire de două ore a preşedintelui ţării, Nicos Anastasiades, cu responsabilii partidelor politice la Palatul prezidenţial din Nicosia. AGERPRES
Foto: AGERPRES

Vizualizări: 129

Comentează