..

Blândul moşteneşte pământul (1)

Blândul moşteneşte pământul (1)

Ignat era însurat şi avea de acum patru copii în momentul când i-au murit părinţii. Fiind unica odraslă în familie, s-a bucurat de toate privilegiile pe care i le puteau acorda părinţii.

S-a născut când ei erau trecuţi bine de 40 de ani. Şi le-a fost mare bucuria că era băiat şi le poate duce numele mai departe. Alintat şi iubit peste seamă a fost şi de bunicii săi pentru care era unicul nepot. Ocrotit de rude, Ignat trecea foarte uşor peste piedicile pe care ţi le întinde viaţa. S-a căsătorit devreme, nu avea nici 22 de ani împliniţi. Şi-a ales o nevastă frumuşică pe care au dorit-o şi părinţii lui. La nuntă i-au tot îndemnat mesenii şi părinţii să le-aducă tinerii cât mai mulţi nepoţi. Ascultători cum erau, iată că în opt ani le-au turnat buneilor în poală tocmai patru buburuze.

Ignat, unul la părinţi

Locuiau tinerii în apropiere căci părinţii lui Ignat, încă înainte de a se însura fiul, i-au ridicat casă nu departe de dânşii. Fiecare copil născut în familia feciorului era îngrijit de părinţi până la un an, iar după aceea, trecea în grija bunicilor care îl duceau şi la grădiniţă şi la şcoală şi aveau grijă ca aceşti nepoţi ai lor să aibă de toate. Şi aşa i-au cocolit bunicii pe toţi patru – trei băieţi şi o fată avea Ignat. Era o fire blândă şi miloasă şi-şi iubea părinţii tot atât de mult cât ţineau şi ei la dânsul. Viorica, nevastă-sa, era mai ațoasă din fire, mai ambițioasă și nu prea avea prieteni, nici în mahala și nici la locul de muncă. Abia dacă se întâlnea uneori cu cumetrii, poate o dată pe an, din obligaţie. Una la părinți era și ea, așa că rude multe nu avea Ignat.
După moartea părinților, când se gândea Ignat să vândă averea lor, scotocind printre actele lor, iată că dă de un document care îi răstoarnă toată viața. Era o decizie judecătorească prin care se afirma că el, cutare și cutare, era dat la înfiere părinților lui. Abia atunci a aflat bărbatul că n-a fost copil de sânge al lor. Și pe lângă tristețea și nedumerirea lui, mai exista și sentimentul de nemulţumire că poate nu i-a iubit destul pe cât de buni au fost ei cu dânsul. Vă spuneam, niciodată nu l-au obijduit pe nedrept. Și întotdeauna i-au oferit mai mult poate decât alți părinți drepți fac pentru copiii lor. Acest sentiment de nemulţumire l-a măcinat mult timp după ce-a vândut averea părinților, casa și pământul lor de pe deal.

După moartea părinţilor, află că nu e al lor

Și-a vândut apoi și propria lui gospodărie și s-a mutat în centrul raional Ialoveni. Vă spuneam rude nu aveau decât părinții nevestei lui în viață încă și în rest, doar copiii lor, care puneau începutul unui arbore genealogic. Și-și trăgeau rădăcinile anume de la Ignat și Viorica. După ce a aflat adevărul despre sine, Ignat tot mai insistent se gândea să-și caute părinții adevărați. Poate pe undeva mai are frați și surori, nepoți, adică o familie, în care să-şi găsească rudele sale de sânge. Uite așa a ajuns Ignat la mine la redacție. Era într-o zi de vineri când primeam în audiență petiționarii din republică. Prin 2005, foarte multă lume venea la JURNAL de Chișinău cu întâmplări din viață dintre cele mai năstrușnice. El însă a fost primul care mi-a cerut să-i găsesc mama.
Pe când lucram la Radioul Național îmi făcusem niște relații prin diverse instituții de stat, cu care cooperam la soluționarea problemelor cetățenilor, probleme de diversă natură. Așa că la scrisoarea redacției am anexat cererea lui Ignat, actul lui de înfiere și decizia judecătorească. Vă spun sincer, am trimis aceste acte fără să sper prea mult la o reușită. Ignat avea de acum 40 de ani și trecuse destul timp ca să se piardă orice urmă de la momentul înfierii lui. Dar, spre norocul meu și al lui, răspunsul a venit exact în trei săptămâni cu rugămintea să se prezinte la biroul de înregistrări și documentare a populației. Acolo l-au anunțat cine este mama lui, dar rugat a fost să păstreze în taină informația, pentru că s-a scurs mult timp și în viețile lor au survenit schimbări care nu trebuie neapărat să fie cunoscute de întreaga lume pentru a nu fi răsturnate anumite situații.

Ignat îşi găseşte mama biologică

Așa a aflat Ignat că mama lui locuiește la Chișinău, are 60 de ani, e căsătorită și din căsnicia asta mai are patru copii. Dar, vă spun, a fost avertizat să păstreze taina acestei informații. Totuşi Ignat, fire curioasă, n-avea răbdare să vadă cum arată femeia care l-a născut. Având la îndemână adresa și telefonul ei, Ignat a contactat-o pe maică-sa și a rugat-o să se întâlnească într-o grădină publică din Chișinău. A rugat-o să vină singură căci o așteaptă o mare surpriză. Pentru că avea de toate în gospodărie, Ignat a făcut un pachet pentru maică-sa cu ce avea mai bun în casă și un buchet de flori din curtea lui i-a dus.
Îmi povestea mai târziu în redacție că n-a simțit absolut nimic când s-a apropiat bătrâna aceea de el: nici ură, nici simpatie – era un om absolut străin pentru dânsul! Ce și-au vorbit a rămas taină pentru mine, am aflat de la Ignat doar că a invitat-o pe mama lui în familie să-și cunoască și ceilalţi patru nepoți, pe care îi are de la el.

(Sfârşit în numărul de marţea viitoare, 24 ianuarie)

Casetă
Așa a aflat Ignat că mama lui locuiește la Chișinău, are 60 de ani, e căsătorită și din căsnicia asta mai are patru copii. Dar, vă spun, a fost avertizat să păstreze taina acestei informații. Totuşi Ignat, fire curioasă, n-avea răbdare să vadă cum arată femeia care l-a născut.

Vizualizări: 1429

Comentează