Profesorii şi-au primit primele salarii majorate

Profesorii şi-au primit primele salarii majorate

Dupa un an greu in care n-au vazut un banut in plus la salariu, profesorii si-au primit, in sfarsit, adaosul promis de stat. Primele lefuri majorate pentru luna ianuarie au fost ridicate zilele acestea de invatatori, informează stireazilei.md.

Astfel, pentru prima luna din 2011 pedagogii au incasat un adaos la salariu de 12,5 la suta. De exemplu, un profesor cu studii superioare, care primea pana acum 1760 de lei, a ridicat 1980 de lei pentru ianuarie.

“Si cei cu studii medii au beneficiat de majorare. De pilda, daca pana acum un simplu profesor primea 1600 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2011, acesta va avea cu 200 de lei mai mult”, a declarat, pentru StireaZilei.md, Ina Ignat de la Directia politica economica si finante a Ministerului Educatiei.

Vesti mai bune pentru profesorii cu grad didactic superior. Acestia vor primi, pe langa leafa, un adaos de 50% din salariu. Cei cu gradul didactic I si II vor incasa un adaos de 40 si, respectiv, 30 la suta din leafa.

Cel mai mult si-au rotunjit veniturile pedagogii cu grad didactic si un stagiu mare de activitate. Vasile Pogor, profesor de muzica la scoala de profil din satul Hajdieni, raionul Glodeni, a primit, dupa majorare, cu aproape o mie de lei mai mult. Cu peste 30 de ani de activitate in spate, profesorul se lauda cu un salariu brut de 3744 de lei.

Guvernul le promite cadrelor didactice ca, incepand cu 1 septembrie 2011, vor beneficia de inca o majorare de 12,5 la suta. Pentru aceasta au fost alocate din bugetul de stat 33 de milioane de lei, dintre care 27,7 milioane vor fi distribuite pentru gradul didactic, 3,9 milioane – pentru orele de dirigintie, 2 milioane – pentru controlul lucrarilor si 400 de mii de lei – pentru administrarea cabinetelor.

Sporurile salariale vor fi achitate pe parcursul intregului an scolar, inclusiv pentru perioadele de vacanta.

Comentează