Fostul şef FMI despre Grecia: şi noi am greşit!

Fostul şef FMI despre Grecia: şi noi am greşit!

Dominique Strauss-Kahn, fostul şef FMI, explică unde s-a greşit în cazul Greciei şi ce-ar mai fi de făcut.

Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, demisionar după o serie de acuzaţii în scandaluri sexuale, dar achitat în ultimul proces intentat în Franţa, a trimis presei o analiză a situaţiei din Grecia. Strauss-Kahn e critic şi cu FMI-ul şi spune că e gata să-şi asume greşeli din trecut.

„FMI-ul a făcut erori şi sunt gata să-mi asum partea mea de responsabilitate”, scrie DSK înainte de a înşira greşelile. Una dintre ele: „FMI a subestimat gravitatea crizei greceşti şi slăbiciunea instituţiilor din această ţară. Nu era o problemă clasică de balanţă contabilă”.

Trebuia să se ceară un efort simetric din partea tuturor celor implicaţi, nu doar grecilor, ci şi celorlalte ţări din zona euro.
Ne complacem în aceleaşi greşeli, trebuie schimbată logica, trebuie să găsim o soluţie radical diferită, mai scrie DSK şi apoi propune o soluţie şoc:

Grecia nu mai trebuie să primească nici o finanţare nouă din partea Uniunii sau a FMI-ului, dar trebuie să beneficieze de o mare extindere a maturităţilor şi chiar de o reducere nominală masivă a datoriilor în ce priveşte instituţiile publice.

Dominique Strauss-Kahn recunoaşte că soluţiile sale nu sunt sigure, dar nu ştie ce altceva ar mai putea fi făcut: „Nu e sigur că e asta soluţia. Şi aşa aautorităţile greceşti pot eşua dacă nu sunt suficient de curajoase sau de independente ca să facă alegerile necesare, dar merită încercat pentru că toate celelalte alternative sunt mult mai rele.”
Sursa: realitatea.net

Comentează