Francois Hollande avertisment fără precedent către SUA, după scandalul spionajului american

Francois Hollande avertisment fără precedent către SUA, după scandalul spionajului american

Orice încălcare a angajamentului Statelor Unite ale Americii de a nu mai spiona conducerea statului francez va fi considerată o încălcare gravă a relației franco-americane, a avertizat președintele francez François Hollande, în fața presei prezente la summitul european care a început joi la Bruxelles.

‘Consider că dacă s-ar produce orice îndepărtare de la angajamentul care a fost luat (în noeimbrie 2013), ar însemna o încălcare gravă a relației noastre’, a afirmat șeful statului francez, citat de AFP.

Vorbind despre ‘agresiuni’ împotriva ‘teritoriului’ și ‘autorităților’ franceze, François Hollande a reamintit că, în discuția telefonică purtată miercuri, omologul său american Barack Obama ‘a confirmat’ încă o dată că ‘președinția Republicii (franceze) nu mai constituie un obiectiv’ pentru serviciile americane de informații.

După ‘angajamentul SUA că, începând din noiembrie 2013, au încetat toate aceste practici’, Barack Obama a ‘reiterat’ deja aceste asigurări la Washington în februarie 2014, a mai indicat șeful statului francez, referindu-se la vizita de stat întreprinsă în capitala SUA.

‘Aceste practici sunt condamnabile, iar eu le-am condamnat de fiecare dată când au existat dezvăluiri’, a adăugat președintele Hollande, potrivit căruia ‘cele care au fost publicate nu sunt primele și, fără îndoială, nici ultimele’.

Conform documentelor dezvăluite de Wikileaks și publicate marți în presa din Hexagon, spionajul american a interceptat, cel puțin în intervalul 2006-2012, comunicațiile ultimilor trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande.

Sursă: REALITATEA.NET
Autor: Agerpres

Comentează