Să nu-l confundăm pe Boris Focșa cu Dumnezeu!

Să nu-l confundăm pe Boris Focșa cu Dumnezeu!

Povestea lui Teodor Rădulescu și a show-baletului “Teodor” sigur că e tragică.
Îmi amintesc de primele lui străluciri pe scena națională, în spatele unei formații bombă, pe atunci, – Catharsis. Si el emoționat, și cei patru membri ai Catharsis-ului emoționați – erau debutanții show-bizzului autohton. Au trecut vreo 12 ani de-atunci și, pare-mi-se, n-au înțeles până la capăt, nici unii nici alții, că activitatea artistică pe care și-au ales-o e și show, pe de-o parte, dar e și business, pe de altă parte. Nu-i vinovat Boris Focșa că soarta l-a ales pe Teodor să fie artist. Artiștii n-au fost niciodată bogați, cu bani. Gheorghe Zamfir, alaltăieri, era cât pe ce să moară de foame. Dar să vedeți ce palmares te titluri și onoruri are Omul… Regretabil.
Oameni buni, este business treaba asta, afacere! Nu confundați una cu a doua. Arta demult nu mai este artă în formatul ei veril. Arta e o marfă. Ea se vinde, se cumpără, se strică, se aruncă la gunoi, se scuipă pe ea. Se uită. Artistului, îi este greu astăzi, mai greu ca niciodată! N-are cine-l ajuta. Criză financiară. Instabilitate politică. Buget auster. Sărăcie. Dramă. Invidie și lipsă de compasiune. Lipsă de tradiții culturale la scară largă… Ce vreți să spuneți, că șirul ăsta de probleme îl poate rezolva Boris Focșa? Haideți să fim realiști câteva secunde pentru a putea visa, mai târziu, măcar câteva minute. Pasărea își ia avânt stând bine cu picioarele pe pământ, ea simte realitatea, ea își cunoaște puterile, ea zboară toată viața ei. Pasărea nu se duce la Urs, la Lup sau la Vulpe să-i roage să-i facă avânt pentru a zbura. Nonsens. Dacă ți-a dat Dumnezeu să zbori, zbori. Dacă ți-a dat să te târâi, te târâi ca șarpele. Foarte crud, dar real.
Dacă simți nevoia să te rogi, roată-te lui Dumnezeu. Roagă-te, El te aude, El pe toți ne aude și ne vede. Nu te ruga lui Focșa, lui Filat, lui Dodon. De la ei cere, lor propune-le, prezintă-le planuri, proiecte, soluții. Dă-le ultimatum, taxează-i, nu-i vota! Poartă-te cu ei cum trebuie să te porţi cu slujitorii poporului, dar nu ieși din realitate și nu încălca legea. Altă soluție nu vă pot propune, domnilor Artiști.
Și încă ceva: la toți le este greu, mai cu seamă oamenilor simpli, cum obișnuim să spunem noi, cei de la țară. Să știți că o mare parte din ei pe voi, artiștii, vă idolatrizează, vă admiră, vă iubesc, vă aplaudă și, poate, se şi roagă la voi. Dar voi, la cine vă rugați?
Haideţi să nu-l confundăm pe Boris Focșa cu Dumnezeu!

vizualizări: 204

Comentează