Proteste violente în Grecia: gaze lacrimogene şi vandalizări

Proteste violente în Grecia: gaze lacrimogene şi vandalizări

Pentru a calma protestatarii, poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

O serie de ciocniri au avut loc între forţele de ordine şi manifestanţii care au ieşit în stradă cu ocazia 1 mai la Atena şi Salonic. Poliţia i-a lovit pe protestatari cu bastoanele şi a respins mai multe valuri de atacuri din partea acestora. La Atena şi Salonic, poliţia a folosit gaze lacrimogene, ca să-i împrăştie pe manifestanţii turbulenţi. La Salonic, aproximativ 250 de protestatari au vandalizat mai multe bancomate, o maşină de lux şi un magazin
de echipamente electronice.

“Ne aşteptam să iasă urât, şi a ieşit”, a comentat corespondentul Sky News la faţa locului.

Toate acestea se petrec în vreme ce oficiali ai Uniunii Europene, ai FMI şi ai Băncii Centrale Europene se află la Atena pentru a negocia ajutorul financiar.  Este posibil ca astăzi Grecia să ajungă chiar la un acord în privinţa pachetului de salvare de 45 de miliarde de euro.

Însă acest lucru nu calmează cu nimic spiritele pe străzi. Dimpotrivă! Tocmai măsurile de austeritate impuse de organismele finaciare internaţionale sunt principala cauză a nemulţumirii oamenilor. Premierul grec Georgios Papandreu a respins însă vehement apelurile sindicatelor şi ale opoziţiei, care îi cer să nu accepte condiţiile UE şi FMI. Condiţii care cer imperativ ca salariile să îngheţe vreme de trei ani, sporurile de orice fel să fie eliminate, iar TVA-ul trebuie să fie majorat cu două, trei procente.

Sursa: realitatea.net

vizualizări: 109

Comentează